Vi trenger mer tillit, ikke mer kontroll

Dersom UH-lovutvalget, som legger frem sin innstilling neste uke, foreslår endringer, må de gi gode begrunnelser for hva de mener endringsforslagene skal bøte på. 

Bildet kan inneholde: tekst, font, nettsted, photography, merke.

En blogg inspirert av nok ett hyggelig oppslag i Uniforum

Vi rangeres høyt på kvalitet (Shanghai 59 i verden), høyt på innovasjon (Reuter 51 i Europa og best i Norge), høyt på internasjonalisering (43 i verden), høyt på synlighet (16 i Europa), vi er mer tilstede enn noen gang i samfunnsdebatten (UiOs SNL-tekster ble feks lest 17.910.721 ganger i 2019), vi fikk 93 forskerprosjekter før jul og vi har fått totalt 21 ERC i 2018 og 2019. Vi fikk to av fire nye Sentere for Fremragende Utdanning. Vi har vedtatt en ambisiøs klimagasstiltaksplann, vi utvikler en klima og miljøstrategi, vi utvikler norges første innovasjonsdistrikt, Oslo Science City, vi har etablert Oslo Peace Days, Oslo Bystudio, er klare til å følge opp Grimstadutvalgets innstilling og utdanne langt flere leger i Oslo (med regionalt samarbeid), har redusert midlertidigheten for forskere med over 5 % på to år, og vi går igjennom hele virkemiddelapparatet for innovasjon (IPR, TTO etc) .. osv osv

Dersom UH-lovutvalget, som legger frem sin innstilling neste uke, foreslår endringer, må de gi gode begrunnelser for hva de mener endringsforslagene skal bøte på. Jeg frykter betydelig økt press på vår uavhengighet. Mer kontroll gjennom tilsatt leder, ekstern styreleder, og flertall av eksterne medlemmer i styret. Det svekker fagligheten vi har som fundament, og universitetet som en viktig institusjon i demokratiet. Jeg skal kjempe for fortsatt kollegial styringsform med valgt rektor som også er styreleder. Resultatene taler for seg selv! 

Tillit, ikke kontroll. Det er det vårt samfunn er bygd på.

Av Svein Stølen
Publisert 4. feb. 2020 08:20 - Sist endret 4. feb. 2020 08:40
Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektoratbloggen

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektoratbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO