Bærekraftsertifikat og bedre mat – og mye mer om bærekraft i 2023

Nå skal vi innfri på en rekke av punktene i tiltaksplanen for klima og miljø (pdf, 890kB) og satse enda sterkere og bredere innen bærekraft i 2023.

Tre studenter sitter på en benk på en plass på universitetet omringet av planter

Foto: Jarli & Jordan/UiO

Det er mye å se frem til i 2023 når det gjelder klima, miljø og bærekraft ved Universitetet i Oslo. Alle fakulteter og mange enheter og fagmiljøer har allerede intensivert arbeidet med å gi studentene våre kompetanse til å forstå realitetene i klima- og naturkrisen og bidra til den kritiske innsikt som trengs for å se mulighetene fremover. Vi har forskningsinitiativer om alt fra global helse og rettferdig grønn omstilling til klimafiksjon. 

Forskning og formidling

Alene på Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet jobber det nå mer enn 40 stipendiater med bærekraftrelevante forskningsprosjekter. Det utdanningsvitenskapelige fakultet har utviklet en egen bærekraftstrategi, og både Det humanistiske- og Det samfunnsvitenskapelige fakultet har etablert nye 40 studiepoengs grupper om bærekraft for BA-studenter. Noen tenker kanskje at UiO «henger bak» andre institusjoner når det gjelder samfunnskontakt og formidling om bærekraft. Men da er det bare å slå på radioen eller søke etter en podkast om bærekraftig utvikling, energi, klima, bærekraftig mat, miljøaktivisme i Sør – vipps, vil man få høre forskere fra UiO snakke om banebrytende forskning.

Mye skjer på tvers av hele universitetet, og vi kan helt sikkert gjøre mer for å tydeliggjøre dette overfor oss selv og for omverdenen. Derfor lanserer vi også i løpet av våren nye nettsider om bærekraft ved UiO. Her vil vi vise frem på en bedre måte enn i dag hva som skjer på fakultetene og enhetene innen det store feltet bærekraft, og vi vil også fremheve noen av de tingene som i løpet av 2023 vil få ringvirkninger ut i hele organisasjonen. For eksempel disse:

Bærekraftsertifikatet

Alle 26.000 studenter ved UiO skal ha mulighet til å bygge kompetanse knyttet til klima, miljø og bærekraft i bred forstand. Det er veldig inspirerende å se hvordan en rekke fagdisipliner nå jobber med å integrere slike perspektiver i sine studieprogrammer. Vi har allerede et populært honours-tillegg på 20 studiepoeng på masternivå, «Environmental Humanities and Sciences», som nå blir modell for et par nye innen andre fagområder. 

Vi starter også fra høsten med Bærekraftsertifikatet som skal være åpent for alle BA-studenter uavhengig av studieprogram. Senter for utvikling og miljø har i samarbeid med Institutt for teknologisystemer ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet fått ansvar for å administrere denne nye 20-studiepoengs pakken av bærekraftemner, hvorav ett på 10 studiepoeng vil være obligatorisk. Studentene vil i tillegg velge blant 5-studiepoeng emner fra en kvalitetssikret pakke med et utvalg av emner fra forskjellige fagfelt. Alle emnene vil være tilgjengelige også for studenter som ikke ønsker å ta hele sertifikatet.

Det har vært stor interesse fra fakultetene for å melde inn forslag til emner, og i løpet av våren vil pakken i sin første versjon bli lansert. Dette er utfordrende da vi ikke aner om det vil bli 20 eller 2000 studenter på disse emnene, men heldigvis har vi digitale og hybride løsninger som kan tas i bruk, og vi har mange muligheter for å eksperimentere med forskjellige undervisningsformer. Mer info vil komme på de nye Bærekraftsidene.

Bærekrafthuset / UiO Sustainability Hub

Vi er et viktig skritt videre i å etablere Bærekrafthuset som en katalysator for arbeid med klima, miljø og bærekraft på UiO - et dynamisk sted som kan stimulere til mer aktivitet, kontakt og undervisning på tvers av fagmiljøer, og som kan åpne opp for tettere samfunnskontakt og studentaktivitet på feltet. 

En arbeidsgruppe er nedsatt med mandat til å utarbeide et forslag til hvordan Bærekrafthuset kan utvikles i faser, og sette i gang med faglige aktiviteter i løpet av 2023. Her vil det være snakk om, for eksempel, å etablere det program for radikal tverrfaglig forskning som er nevnt som tiltak i tiltaksplanen for klima, miljø og bærekraft. Vi har sikret mulighet for å tilby midlertidig fysisk samlokalisering for tverrfaglige forskningsgrupper som har behov for dette, for eksempel for å utvikle større prosjektsøknader, skrive sammen, eller faktisk drive forskning sammen. Lokalene vil være i sentrum i samme bygg som festsalen, og arbeidsgruppen vil i vår komme med innspill til hvordan dette best organiseres for å styrke den tverrfaglige aktiviteten.

Jeg håper vi i løpet av 2023 kan sikre at Farmasibygget dedikeres til et permanent bosted for et slikt kraftsenter for bærekraft, og at vi kan komme frem til en fornuftig utvikling i faser med bred involvering av alle parter og interesserte. Jeg er ikke i tvil om at dette kan bli viktig for UiO.

Studentdrevet Grønt kontor

Se til høyre neste gang du går inn hoveddøren til Frederikke. Her åpnes snart Grønt kontor – inspirert av et internasjonalt nettverk av studentdrevne initiativer for å få satt mer fokus på klima og miljø på campus. Det har i lang tid vært ønske om en slik ordning fra foreninger og studentliv, og vi er glade for at det nå kommer i gang. Vi har nå lyst ut fem 20%-stillinger og ser virkelig frem til å se kontoret i drift.

Bærekraftig mat

På UiO har vi forskere som arbeider innen områder som energi, batterier, forbruk, gjenbruk, og vi har administrative enheter som kjøper tjenester og varer, organiserer våre bygninger, styrer vårt energiforbruk og sikrer reiseavtaler. Samlet sett utgjør det et stort potensial for at studenter, forskere og administrasjon kan arbeide sammen på et faglig og et administrativt vis. Hvorfor ikke utnytte dette i større grad? Det forsøker vi nå i et prosjekt som handler om bærekraftig mat.

Forskere fra Det juridiske fakultet med bærekraft og lovgivning som fagområde arbeider nå tett sammen med vår sentrale innkjøpsavdeling for å finne ut hvordan vi bedre kan bruke vår makt som stor kunde til å sikre bærekraftig mat på campus og ved bestillinger til ulike møter og arrangementer. Gjennom dette prosjektet skal mattilbudet forbedres på UiO, og vi skal bidra til forskningsbasert kunnskap i dialog med leverandørene. Dette vil trolig kunne få betydning langt utenfor UiOs grenser. Som resultat av dette prosjektet, regner vi med å ha nye avtaler – og mer bærekraftig mat - på plass før sommeren.

Reisepolitikk

Utslipp fra reiser skal ned i forhold til tiden før korona. Vårt klimaregnskap viser at det er nødvendig. Men vi skal ikke lage raske stunts som spenner ben for forskning og faglig utvikling. Det tar derfor litt tid å komme med fornyede reiseråd og anbefalinger – og kanskje krav. UiO har allerede retningslinjer for tjenestereiser, og vi nedsetter i vår en arbeidsgruppe som skal komme med nye råd til hvordan vi kan forbedre disse. Vi skal også la oss inspirere av våre utenlandske partnere i Circle U og The Guild som jobber med det samme, og av andre norske universiteter som allerede er kommet med nye retningslinjer. Frem til vi har en ny politikk er jo ingen forhindret i selv å tenke på om en flyreise er helt nødvendig for forskningen eller om den faktisk kan unngås uten stort tap.

Og sist men ikke minst...

...gleder jeg meg til å være med på noen av de mange arrangementer og paneldebatter om klima, natur, demokrati og rettferdig omstilling som planlegges, blant annet i vår nyåpnede formidlingsarena i sentrum, Domus Bibliotheca, eller i regi av fagmiljøer eller enheter rundt om på universitetet.
 

Av Mette Halskov Hansen
Publisert 11. jan. 2023 15:10 - Sist endret 20. sep. 2023 05:32
Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektoratbloggen

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektoratbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO