Kunnskapsutviklingen på det afrikanske kontinentet må styrkes

Gjennom the Guild of European Research Intensive Universities, og i samarbeid med African Research University Alliance, er det det siste året opprettet 20 langsiktige, likeverdige forskningsklynger med universiteter fra begge kontinenter. Initiativet er blitt karakterisert som en game changer.

Bildet kan inneholde: eiendom, grønn, produkt, linje, font.

Vi har lansert en ny måte å tenke partnerskap på som gjør at vi kan fokusere på hele kunnskapssystemet med utgangspunkt i felles utfordringer. Initativet åpner derfor også dører til viktige politiske arenaer. Forrige helg deltok jeg, som Chair av The Guild, på høynivåarrangementet "Positioning Africa's Industrial Skills Development" under FNs generalforsamling. Denne helgen har jeg, som UiO-rektor, deltatt på det årlige Science and Technology for Society (STS-forum) i Kyoto - et globalt toppmøte for forskning og innovasjon.

Kunnskap og kompetanse står høyt på agendaen i både AU og EU. I år er det «The European Year of Skills». 2024 er samme tema AUs fokusområde. I forbindelse med arbeidet med rammeverket Third Industrial Development Decade for Africa, inviterte The African Union Commission, UNIDO og UNECA med samarbeidspartnere til et høynivå-møte under FNs generalforsamling om nettopp skills development. Afrikas andel av verdens industriproduksjon er langt under deres rettmessige andel. Videreutvikling av kompetanse og kapasitet i bredden av nasjonalstatenes behov ble belyst og diskutert. Handling er påkrevd.

Videre industrialisering av Afrika krever mange typer kompetanse fra fagskoler til doktorgradsutdanning. Universitetene har åpenbart en sentral rolle i dette, ikke minst i å koble kandidater, forskning, innovasjon og arbeidsliv. AU kommisjonær for trade and industry, Albert Muchanga, vektla at vitenskap og teknologi er en av AUs hovedprioriteringer og at en transformasjon av universitetene er påkrevd. Utvikling av 200 forskningsintensive universiteter er et mål i AUs strategi, Agenda 2063. Sterke høyere utdanningsinstitusjoner er viktig for Afrikas utvikling.

Samtidig handler utfordringene knyttet til industrialiseringen av Afrika om hele utdanningskjeden. Kortere tekniske utdanninger og fagskoler er også viktige. Det er interessant at utfordringene innen industrialisering på flere måter er parallelle til utfordringene innen forskning. En for liten andel av verdens industriproduksjon, og av verdens forskning finner sted i Afrika. Skills drain er en parallell til brain drain. Under møtet i New York ble det trukket frem en undersøkelse som viser at halvparten av den unge befolkningen i Afrika ønsker å forlate kontinentet. En stor andel av de afrikanske doktorkandidatene som har tatt sin phd i utlandet, returnerer ikke til Afrika. Karrieremulighetene finnes ikke i tilstrekkelig grad. Infrastrukturen har store mangler.

AU kommisjonær for utdanning, vitenskap, teknologi og innovasjon, Mohammed Belhocine var like klar i en sesjon om vitenskap og teknologi som driver for utvikling, under STS-Forum i Kyoto - det må investeres i hele utdanningskjeden og sterkere institusjonelle samarbeid er påkrevd.

Det må derfor tenkes nytt; det må tenkes «for Afrika - i Afrika», ikke som et mål i seg selv, men i arbeidet for å nå de globale bærekraftsmålene som er avhengig av sterke partnerskap mellom det globale sør og det globale nord. Spesialisert kompetanse og tilstrekkelig kapasitet må utvikles, og det må investeres for å sikre gode arbeidsplasser og karrieremuligheter. Sør-sør samarbeid som komplementerer likeverdig nord-sør samarbeid som er så tydelig uttalt i vår tenkning er like avgjørende for økt industrialisering. Vårt arbeid med langsiktig, likeverdig Afrika - Europa kunnskapsamarbeid legges derfor merke til. Våre 20 Africa - Europe CoREs - Clusters of research excellence involverer over 250 forskere ved over 100 institusjoner på tvers av 60 land. Vi inviterer nå forskningsfinansiører, NGOer og donorer til å bli med på nytenkningen rundt kompetanseutvikling og kunnskapssamarbeid nord-sør og sør-sør. Dagens systemer og programmer er ikke gode nok for å få til virkelig likeverdige, langsiktige og robuste samarbeid som bygger sterke forskningsintensive universiteter.

Les mer om klyngene her og her

Av Svein Stølen
Publisert 3. okt. 2023 07:02 - Sist endret 3. okt. 2023 14:13
Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektoratbloggen

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektoratbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO