English version of this page

Melde mulige brudd på anerkjente forskningsetiske normer

Forskning ved UiO skal skje i tråd med anerkjente forskningsetiske normer. Enhver som oppdager et mulig brudd på disse kan melde fra.

Dersom du oppdager mulige brudd på anerkjente forskningsetiske normer i et vitenskapelig arbeid som er utarbeidet ved Universitetet i Oslo kan du melde fra om dette her.

Viktig informasjon

Hvem kan melde om mulige brudd? 

Alle har rett til å melde fra om mulige brudd på anerkjente forskningsetiske normer ved UiO. Det er ikke nødvendig å være ansatt eller student ved Universitetet i Oslo for å melde inn en sak.

Hva kan meldes inn?

Brudd på anerkjente forskningsetiske normer defineres som brudd på generelle og fagspesifikke retningslinjer for god vitenskapelig praksis. 

Standard for forskningsintegritet ved UiO tydeliggjør hvilke normsett som skal etterleves, det være seg nasjonale eller internasjonale anerkjente forskningsetiske normer. Se også de generelle og fagspesifikke retningslinjer utarbeidet av De nasjonale forskningsetiske komitéer (forskningsetikk.no)

Hvis du er i tvil om det foreligger et mulig brudd eller andre kritikkverdige forhold, kan du legge frem problemet for din nærmeste leder. Du kan også kontakte Vitenskapsombudet ved UiO for en samtale om saken.

Er det foreldelsesfrist i forskningsetiske saker?

Det er ingen foreldelsesfrist i slike saker, og er dermed ikke avgjørende når den aktuelle forskningen er utført eller publisert.

Vil innmeldingen være anonym?

Din innmelding vil ikke være anonym, men saken vil bli behandlet unntatt fra offentlighet frem til saken er avsluttet. Den endelige uttalelsen fra Forskningsetisk utvalg gjøres offentlig i anonymisert form.

Hvem mottar saken og hvordan er saksgangen?

Meldingen din mottas av sekretariatet for Forskningsetisk utvalg. Du vil få en tilbakemelding om at saken er mottatt, og meldingen legges frem for Forskningsetisk utvalg for en første vurdering av saken.

Forskningsetisk utvalg vil så behandle saken i tråd med UiOs retningslinjer (.pdf).

Vil den som meldes for mulige brudd få vite om henvendelsen?

Den som meldes for mulige brudd på anerkjente forskningsetiske normer har rett til å vite om anklagen, få innsyn og få uttale seg. Det innebærer at den som blir meldt vil få vite hvem som har meldt fra om forholdet. 

Den eller de som bli anklaget vil bli innkalt til egne møter for å få saken belyst fra flere sider. Alle parter i saken vil få beskjed når saken avsluttes.

Offentlig innsyn

Din innmelding vil bli arkivert i universitetets arkivsystem. Sakens tittel, samt tidspunktet for når den kom inn til fakultetet, vil bli publisert på offentlig journal. Vi publiserer ikke navnet ditt eller annen taushetsbelagt informasjon som kan avsløre deg og andre involverte parter i saken i offentlig journal.

Publisering på offentlig journal betyr at de som ut fra tittelen blir interessert i saken, kan be om å få lese sakens dokumenter. Dette kan for eksempel være journalister. All taushetsbelagt informasjon vil bli fjernet før dokumenter utleveres.

Alle saksdokumentene, med unntak av den opprinnelige henvendelsen, vil kunne bli offentlig tilgjengelige etter reglene i offentlighetsloven etter at uredelighetssaken er ferdigbehandlet (utsatt offentlighet). Uttalelsen fra Forskningsetisk utvalg i saken, vil være offentlig. Personopplysninger i uttalelsen som er taushetsbelagt vil likevel unntas offentligheten.

Skjema for melding

Mulige brudd på anerkjente forskningsetiske normer ved Universitetet i Oslo meldes inn via et nettskjema. Det er ikke nødvendig å være ansatt eller student ved Universitetet i Oslo for å melde inn saken. 

Skjemaet blir sendt over sikker elektronisk linje til Forskningsetisk utvalgs sekretariat.

Gå til skjema