Kvikk Lunsj – et Copy Cat produkt av Kit Kat?

I 1935 ble sjokoladekjeksen Kit Kat lansert i London. Sønnen til fabrikkeier Johan Throne-Holst i Freia smakte en Kit Kat under et besøk i England, og falt for denne velsmakende kjeksen trukket med sjokolade. Faren tok med idéen hjem, og utviklet, etter å ha fått en avklaring med den engelske produsenten, et tilsvarende produkt for det norske marked.  Kvikk Lunsj ble lansert i 1937, og relansert i sin nåværende form i 1938.

Kvikk Lunsj blir i dag produsert av Kraft Foods under merkenavnet Freia. Så godt som hele produksjonen omsettes i Norge, bare en liten andel selges på tax-free handelen i Sverige og Danmark. Kit Kat produseres og distribueres over hele verden av Nestlé, bortsett fra i USA hvor den lisensproduseres av Hershey.

Kvikk Lunsj (47g), Britisk Kit Kat (45,5g), Hershey's Kit Kat (42g)

Designet på de tre produktene er så og si identisk.  Alle tre har 4 lange stenger som henger sammen.  Kvikk Lunsj er større enn begge variantene av Kit Kat, den veier noen gram mer, og er ca 3 mm lengere og 5 mm bredere.

Fra toppen: Kvikk Lunsj, Britisk Kit Kat, Hershey's Kit Kat

Innholdsfortegnelsen viser at innholdet i sjokoladene langt fra er identiske.  For eksempel inneholder Kit Kat invertsukkersirup, mysefiltratpulver og solsikkelectinin, mens Kvikk Lunsj inneholder maisstivelse og soyalecitin. Kaloriinnholdet ligger på godt og vel 500 kcal for alle tre typene, og mens Kvikk Lunsj har det høyeste fettinholdet med 30,5 %, ligger den engelske Kit Kat lavest med 25,9%.   Med ulike ingredienser burde smaken også være ulik, men er den det?

Jeg har ikke lykkes i å finne en vitenskapelig gjennomført smaks- og opplevelsestest av produktene, men en uformell internasjonal test publisert som en blogg gir følgende svar: "Testerne mener Kvikk Lunsj har den mest kremete og melkefylte sjokoladen. Noen mener den er en anelse saltere enn de to andre sjokoladene. Kjeksen beskrives som super sprø med en nøttete konsistens.  De fleste testerne kåret den engelske Kit Kat som sin favoritt.  Den er søtest, har en god sjokoladesmak, og en foretrukken balanse mellom kjeks og sjokolade.  Den amerikanske Kit Kat beskrives som en gigantisk nedtur, med en ubeskrivelig smak av malt og frukt, og uten smak av melkesjokolade eller kakao.  I tillegg er teksturen kornete". (http://sweets.seriouseats.com/2011/03/snapshots-from-norway-kvikk-lunsj-...).  

Så selv om Throne-Holst kopierte produktideen fra utlandet, fikk han utviklet sin egen oppskrift,sin egen smak og ikke minst sitt eget emballasjedesign. 

 

 

 

 

Av Per Ole Johansen
Publisert 20. nov. 2014 15:41 - Sist endret 31. aug. 2015 13:44
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere