ILN4100 – Digital humaniora: digitale verktøy for utforsking av tekster

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Dette emnet tar for seg digitale metoder for tekstanalyse, inkludert metoder for analyse av store tekstmengder og datavisualisering. Du får en innføring i grunnleggende programmering og lærer å ta i bruk forskjellige digitale verktøy av særlig relevans for tekstfagene på det humanistiske fakultetet, som historie, litteraturvitenskap, områdestudier, idéhistorie, medievitenskap med flere. Det er ikke krav om forkunnskaper innen datavitenskap og programmering.

I tillegg til konkret anvendelse av digitale metoder drøfter emnet teorier om digitaliseringens følger, inkludert utbredelsen av kunstig intelligens-teknologi, for humanistiske studier.

Dette er et tverrfaglig emne som vektlegger metoder som brukes på tvers av humanistiske fagområder. Samtidig vil du få erfaring med hvordan digitale metoder kan anvendes innen ditt eget fagfelt. Du vil få utvikle problemstillinger i kursets obligatoriske arbeider ut fra din egen fagbakgrunn og interesse.

Hva lærer du?

Dette emnet gir en innføring i digital tekstanalyse og tenkemåte. Du får trening i å utarbeide og utforske forskningsspørsmål med utgangspunkt i digitale arbeidsmåter relevant for framtidens arbeidsmarked. Du lærer å drøfte problemstillinger som kommer når digitaliseringen møter humanistiske fag.

Når du har gjennomført dette emnet, kan du:

  • beskrive, anvende og drøfte flere digitale metoder for tekstanalyse, analyse av store datamengder og datavisualisering som er i bruk i humanistiske fag
  • utarbeide faglige problemstillinger som kan undersøkes ved hjelp av digitale metoder og digital tenkning
  • gjøre rede for og reflektere over epistemologiske grunnlagsproblemer knyttet til digital teknologi i dagens samfunn
  • diskutere relasjoner mellom mediers teknologiske utvikling og kunst og litteratur der digital teknologi er integrert i produksjonen, distribusjonen og resepsjonen.

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer.

Det tas forbehold om tilstrekkelig antall påmeldte studenter (minst 5) for at emnet skal gå som planlagt.

●Vi anbefaler at studentene har avlagt minst 30 studiepoeng på 1000-nivå før de starter med emner på 2000-nivå.

●Det forutsettes gode leseferdigheter i engelsk.

Overlappende emner

Undervisning

Det gis 28 timer seminarundervisning og arbeid i lab i tillegg. Studentene skal levere tre kortere arbeider i løpet av semesteret. Det settes av noe tid til å arbeide med dem i undervisningen. Arbeidene vil inngå i en mappe (se Eksamen) og må være godkjent av faglæreren for at studenten kan gå opp til eksamen.

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning hvis emnet settes opp senere og det er ledig kapasitet.

Eksamen

Eksamensformen i emnet er mappevurdering. Studenten skal produsere tre obligatoriske arbeider i løpet av semesteret. Disse tre og et refleksjonsnotat samles i en mappe. Karakter fastsettes på bakgrunn av en samlet vurdering av arbeidene i mappen.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 22. mai 2024 09:24:36

Fakta om emnet

Nivå
Master
Studiepoeng
10
Undervisning
Vår
Eksamen
Vår
Undervisningsspråk
Norsk