FHE4300 – Brukermedvirkning og pårørendesamarbeid

Kort om emnet

Emnet vil gi en innføring i brukermedvirkning og pårørendesamarbeid. Du får i tillegg innføring i sentrale perspektiver, begreper, teorier, og betydningen av bruker- og pårørendesamarbeid, bl.a. for å sikre bærekraft, i folkehelsearbeidet, helse- og omsorgstjenestene og forskning. Du vil få en innføring i hvordan identifisere, planlegge, gjennomføre, videreutvikle og evaluere tiltak for å fremme brukermedvirkning og pårørendesamarbeid. Emnet vil også gi en oversikt over sentrale utfordringer og behov for kunnskapsutvikling og innovasjon. Kritiske perspektiver på brukermedvirkning og pårørendesamarbeid blir også belyst.

Hva lærer du?

Kunnskaper 
Etter fullført emne skal studenten kunne:

  • beskrive sentrale perspektiver, begreper og teorier om brukermedvirkning og pårørendesamarbeid 
  • redegjøre for brukermedvirkning på ulike nivåer, som organisasjons- og individnivå, og områder som folkehelsearbeid, helse- og omsorgstjenestene, frivillighet og forskning 
  • forstå betydningen av makt, roller og ansvar i brukermedvirkning 

Ferdigheter 
Etter fullført emne skal studenten kunne:

  • analysere sentrale perspektiver på brukermedvirkning og pårørendesamarbeid i folkehelsearbeid
  • diskutere hemmere og fremmere for brukermedvirkning og pårørendesamarbeid
  • gjennomføre brukermedvirkning og pårørendesamarbeid på ulike nivå 
  • vurdere samtykkekompetanse, gjennomføre forhåndssamtaler og pårørendesamarbeid 

Generell kompetanse
Etter fullført emne kan kandidaten 

  • anvende prinsipper, teorier og verktøy for brukermedvirkning og pårørendesamarbeid i videreutvikling av folkehelsearbeid i helse- og omsorgstjenesten. 
  • bidra til faglig, kritisk og konstruktiv debatt om betydningen av brukermedvirkning og pårørendearbeid. 
  • bidra til nytenkning og forbedringsarbeid for å fremme brukermedvirkning og pårørendesamarbeid i et folkehelseperspektiv

Opptak og adgangsregulering

Dette emnet er kun tilgjengelig for masterstudenter ved Institutt for helse og samfunn.

  • Studenter ved masterprogrammet i Folkehelsevitenskap og epidemiologi har fortrinn, og må melde seg opp til emnet i Studentweb innen 10. august.
  • Øvrige masterstudenter ved Institutt for helse og samfunn som ønsker plass på emnet, må søke i nettskjema med frist 10. august, og vil få svar senest 20. august (nettskjemaet er tilgjengelig fra 1. juni 2024). 

Undervisning

  • Forelesninger, seminarer og selvstudie
  • Det er lagt opp til studentaktiv undervisning.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

Muntlig presentasjon, individuell.

Sensur
Universitetsstyret har vedtatt at det skal innføres sensorveiledninger på alle eksamener. Fakultetene skal beskrive sensuropplegget sitt slik at dette framstår klart og transparent for studentene og sikrer samsvar mellom læringsutbytte, oppgaver og karakteren som gis. Det er utarbeidet en samleside med informasjon om eksamen og sensur ved fakultetet som skal ivareta dette.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala bestått/ikke bestått. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Evaluering av emnet

Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.

Fakta om emnet

Studiepoeng
5
Nivå
Master
Undervisning
Hver høst
Eksamen
Hver høst
Undervisningsspråk
Norsk