Petter sikrer militær kommunikasjon mot spionasje

Visste du at Norge er et pionerland når det kommer til kryptoteknologi? Petter Nyland Røneid er sikkerhetsingeniør i KONGSBERG og utvikler taktisk utstyr som sørger for at militær informasjon ikke kommer på avveie.

Petter foran bygningen i Asker hvor han arbeider.

Foto: Maria Valente Oksvold

Ettersom prosjektene han jobber med er konfidensielle, er det mye Petter ikke kan fortelle oss om jobben sin. Petter jobber for KONGSBERG, hvor han utvikler radioutstyr som sikrer militær kommunikasjon mot spionasje. Radioutstyr som blant annet MRR, som er en radio i KONGBSERGs K-TaCS system. Det handler om nasjonale sikkerhetsinteresser. Samtalen vår må derfor begrense seg til de mer generelle oppgavene.

Vi utvikler kommunikasjonsutstyr som skal verne og ivareta Norges sikkerhet, forteller Petter.

Oppgaven hans er å utvikle produkter som krypterer informasjon. Enkelt forklart kan man si at han «låser» informasjonen og gjør den uleselig, slik at mottakeren behøver en spesifikk nøkkel for å låse den opp og få tilgang til den.

Det er lett å tenke at vi har gode løsninger på alt i dagens teknologiske verden, at den samme teknologien som brukes til å sikre innloggingen i nettbanken, også kan brukes i militær sammenheng. Slik er det dessverre ikke, forklarer Petter.

– Vi må skape løsninger hvor vi har full kontroll på utvikling og leverandørkjede, slik at vi vet at informasjonen som behandles ikke kommer på avveie.

Tok mastergrad for å få jobb innen informasjonssikkerhet
Petter studerte robotikk og intelligente systemer på institutt for Informatikk, og fikk seg jobb som dataingeniør hos industriselskapet Alcoa da han var ferdig med bacheloren. Der jobbet han i to år før det skjedde noe som dyttet ham i en ny retning. I 2019 opplevde selskapet Hydro et omfattende cyberangrep, og dette vekket Petters nysgjerrighet for den den kryptografiske verdenen. Han ønsket å forstå hvordan man kan sikre og sende digital informasjon på en trygg måte. Det var denne utfordringen som fikk ham til å søke på master.

Petter forteller at kryptografi kan deles inn i to ulike typer symmetrisk og asymmetrisk. I symmetrisk kryptografi kjenner både sender og mottaker til «nøkkelen» for å låse opp informasjonen. Sikkerhetsutfordringen ligger i å passe på at den ikke deles med uønskede parter. I asymmetrisk krypto, derimot, er det ikke én nøkkel, men to. De to nøklene kan sammenlignes med en nøkkel og en hengelås, hvor mottakeren deler ut en hengelås til alle som vil sende ham beskjeder. En sender som har hengelåsen kan da ta en beskjed, låse den inn, og sende den innlåste beskjeden til mottakeren. Siden det kun er mottakeren som har nøkkelen, er det ingen andre som kan lese beskjeden.

Det som fascinerte meg aller mest, var hvordan asymmetrisk kryptografi fungerte. Jeg kunne ikke forstå hvordan denne prosessen foregikk. Det lokket meg til å utforske kryptografi nærmere.

Petter søkte seg inn på en mastergrad i Informasjonssikkerhet ved UiO, og emnene i kryptografi falt i smak. Han så imidlertid ikke for seg at han skulle få mulighet til å arbeide med denne interessen.

Jeg antok at sjansen for at jeg skulle få jobbe med kryptografi var veldig liten, men så var jeg så heldig å få relevant sommerjobb året etter at jeg startet på graden. Dette førte igjen til at jeg fikk jobben i KONGSBERG, og det allerede før jeg hadde levert masteroppgaven.  KONGSBERG er en av få autoriserte leverandører av kryptosystemer for beskyttelse av høygradert informasjon.

Petter med sikkerhetsutstyr
Med en mastergrad i Informasjonssikkerhet utvikler Petter radioutstyr som sikrer militær kommunikasjon mot spionasje. Foto: Maria Valente Oksvold

På internasjonale oppdrag med NATO
Petter påpeker at det ikke er en selvfølge at vi i Norge har en kryptoindustri. Vi utvikler produkter i verdensklasse innenfor militær teknologi, noe som er ganske ekstraordinært. Som autoriserte leverandører av kryptosystemer, noe som betyr at de kan levere radioløsningene sine blant annet til andre NATO-land. Petter legger ikke skjul på at dette er én av de tingene han liker best ved jobben: Han får muligheten til å reise mye.

Jeg fikk mye tillit fra starten av. Jeg kom rett fra skolebenken og ble sendt ut på internasjonale oppdrag med samarbeidspartnere som NATO og Forsvarets Forskningsinstitutt.

Som fersk i stillingen fikk Petter mye mer ansvar enn han hadde forventet.

Jeg er så vidt jeg vet den eneste på avdelingen med min utdanningsbakgrunn. Det gjør at jeg må handle selvstendig. Ingen kan gi meg fasit på hvordan et problem skal løses, så det må jeg finne ut selv. Det er positivt, men også veldig skummelt.

En kryptisk arbeidsdag
Petter kan ikke fortelle oss detaljer om prosjektene han arbeider med for øyeblikket det er konfidensiell informasjon. Noen ting kan han likevel si, som at han for tiden arbeider med å utvikle en RCT (Radio Control Terminal). Det er en boks som styrer radioen den blir koblet på, og som inneholder norskutviklet krypto som beskytter dataene som sendes på lufta.

Han kan også fortelle at variasjonen i arbeidsoppgavene er en av de beste tingene ved jobben:

Jeg arbeider mye med systemutvikling og programmering, men gjør også litt «kontoroppgaver» som rapportskriving og å svare på eposter. Det jeg liker best, er at arbeidsdagene sjeldent ser like ut.

Tverrfaglig kompetanse er et viktig element i jobben til Petter. Han arbeider med mange ulike felt, og da lønner det seg å ha kjennskap de ulike fagfeltene han er innom. Med bakgrunn som dataingeniør har han mye erfaring med programmering og utvikling.

Og det han liker minst?

Man må tåle å være underordnet en del regler. Det er mye lovverk å forholde seg til, så man kan ikke være veldig opprørsk og rebelsk. Lovpålagte krav virker ikke alltid like fornuftige, men man må ha tålmodighet til å følge dem likevel.

Lyst til å ivareta landets sikkerhet i fremtiden?
Som autoriserte leverandører av kryptosystemer er kompetanse innen sikkerhet avgjørende for KONGSBERG. Dette krever en kontinuerlig satsing på forskning og utvikling innen sikkerhetsfagene. Petters avdelingsleder, Anne Marie Hegland, beskriver derfor Petters utdanningsbakgrunn som svært verdifull.

Hegland forteller at de ikke bare er på utkikk etter personer som kan jobbe med å utvikle sikkerhetsprodukter for bedriften, men også folk som kan håndtere sikkerheten til datasystemene innad i bedriften. Hennes tips til studenter er å ta kontakt allerede mens de er under utdanning.

Vi tilbyr både sommerjobber for studenter og mulighet til å skrive bachelor- og masteroppgaver.

– Vi har hver sommer et stort antall internship-stillinger. Disse utlyses på hjemmesiden vår utpå høsten og har vanligvis søknadsfrist rundt februar. På samme sted finner man også oversikt over ledige jobber, og vi har jevnlig stillinger øremerket for nyutdannede. Det går også an å sende en generell søknad eller ta kontakt med oss direkte, forteller Hegland.

Petters beste tips til studenter er å søke sommerjobb.

Det er stor sjanse for at det ikke bare blir en fin opplevelse, men også en veldig god inngangsbillett til å bli kjent med bransjen, og mulighet til å søke jobb innenfor feltet senere.  

Selv har han aldri hatt problemer med å skaffe seg jobb, og tror dette skyldes at industrien, som han uttrykker det, skriker etter folk med informatikkutdannelse. Han mener imidlertid at sommerjobben hans i Thales Norway kom godt med for å sikre ham drømmejobben i KONGSBERG.

Petter Nyland Røneid

Stilling: Sikkerhetsingeniør
Arbeidsgiver: KONGSBERG, Asker
Alder: 30 år
Utdanning fra UiO: 
Fritt sammensatt bachelor i Informatikk
Informatikk: Programmering og systemarkitektur, studieretning Informasjonssikkerhet (master)
Relevante studieprogrammer: 
Informatikk: Programmering og systemarkitektur

Av Helene Dahl
Publisert 25. jan. 2023 14:16 - Sist endret 25. jan. 2023 14:16