Utvikler nye inntektskilder for U-Turn

Tina Larsen (24) og Lisa Simone Moum (24) bruker sommeren på å utvikle måter den frivillige organisasjonen som hjelper hjemløse kan finansiere driften sin. Verktøyet er sosialt entreprenørskap.

To studenter som står i en resepsjon i organisasjonen de jobber i.
Lisa Simone Moum (24)  og Tina Larsen (24) på U-turns kontorer. Foto: Anne Lene Østli

U-turn sikter inn på å gi de hjemløse tryggheten, ferdighetene og annen hjelp de trenger for å kunne få en jobb og å klare seg selv. Dette gjør de gjennom ulike programmer og tiltak.

Lisa Moum viser frem tidligere deltakere i programmet på deres Graduation wall. Foto: Anne Lene Østli

- Det er en frivillig organisasjon, som jobber mot å bli mindre avhengig av tilskudd, forteller studentene. 

- For å få til dette, tester U-turn ut ulike aktiviteter for å skape inntekt til organisasjonen.

Og det er dette Tina Larsen og Lisa Moum skal hjelpe til med, som en del av sommerprogrammet i sosialt entreprenørskap. I skrivende stund er de i sin tredje uke i Cape Town, de har sju uker igjen.

Designtenkning og eiendomsmegling

Moum har bakgrunn fra produksjonsteknikk, mens hennes kollega Larsen har studert økonomi og administrasjon. Nå får de testet ut hva det innebærer å jobbe med designtenkning og eiendomsmegling. 

- Vi har satt oss to mål for sommeren. U-turn har et hus i en bydel i Cape Town som heter Observatory som de ønsker å leie ut. Så vi skal se på potensialet til dette. Da må vi finne ut hva som er målgruppen for dette og eventuelle endringer vi må gjøre i huset for å tjene mest mulig, forteller Moum.

- I tillegg har huset en bakgård, som vi skal se på potensialet til å leie ut til events eller andre som kunne trenge et lokale, fortsetter Moum. 

- Vi får testet ut ting vi ikke har gjort før, så det er jo litt gøy, smiler Larsen. 

Deltar i daglige gjøremål

I tillegg deltar studentene i andre aktiviteter som U-turn gjør. De er enige om at dette er verdifullt og at det gjør dem mer kjent med organisasjonen som helhet. 

Tina Larsen i tøylageret, der deltakere i programmet jobber med å gjøre klar varene til salgs. Foto: Anne Lene Østli

- Vi har for eksempel vært på service-senteret deres, som er der de tar imot hjemløse og gjør oppbyggende aktiviteter med dem. Blant annet fikk vi være med på en trommetime, der fokuset var på å respektere instrumentet de brukte. Deretter snakket de om å overføre denne respekten til mennesker de forholder seg til og har en relasjon til. Altså viktigheten av å ta vare på hverandre. Noen har jo for eksempel kanskje vært voldelig med kjæresten sin eller lignende, sier Moum, som synes dette var en fin ting å oppleve.

- Det er også fint å bli kjent med kollegaene, hvorav noen av dem er tidligere hjemløse. Det er de som har fullført programmet, sier Larsen.

Bedt om å gå ut av komfortsonen

Når studentene er med i de daglige gjøremålene, har de også blitt bedt om å gjøre andre oppgaver for organisasjonen. I blant må de sette ned foten.

- Vi har en veldig kreativ og dedikert sjef som tenker at alt ordner seg og at sikkerhet ikke er noe å bekymre seg for, ler Moum. 

- Vi ble blant annet bedt om å ta bilder av hjemløse på kvelden og på natten, for å dokumentere hvordan situasjonen er for hjemløse. For de kommer gjerne fram på kvelden for å se etter tak eller andre steder å sove. Jeg tror han ville at vi skulle oppleve hvor mange som faktisk lever på gaten i Cape Town, som er en fin tanke. Men denne oppgaven måtte vi nesten gi til noen andre, på grunn av sikkerheten.

Det forstod han heldigvis.

Publisert 28. juli 2021 14:58 - Sist endret 8. sep. 2021 15:50