Prosjektleder

Anne jobber i Norsk Folkehjelp.

 

Foto: Gyro Anna Holen

Anne Håskoll-Haugen mener det er avgjørende å være aktiv i organisasjonslivet for å få jobb i en bistandsorganisasjon.

I jobben min definerer jeg mye selv hva jeg skal gjøre, hvordan jeg skal gjøre det og søker om midler til å gjennomføre arbeidet.

Det er som et feltarbeid; man starter med en idé, legger opp et løp og gjennomfører det.

På feltarbeid må man være selvgående, det er ingen som står over deg for å sjekke om man gjør det man skal. Man må legge en plan, og stole på at det man gjør er bra. Det er sånn vi jobber her også. Det å se på feltarbeidet sitt som prosjektledelse tror jeg er veldig viktig.

Hva gjør du i jobben din?

Jeg jobber i Integrerings- og flyktningavdelingen i Norsk Folkehjelp. I Norsk Folkehjelp jobber vi både nasjonalt og internasjonalt.

Internasjonalt driver vi med langsiktig bistand og minerydding, og nasjonalt er sanitet, drift av asylmottak og politisk påvirkningsarbeid de viktigste feltene.

I avdelingen jeg jobber i, utarbeider vi Norsk Folkehjelps politikk på asylfeltet og i tillegg driver vi med integreringsarbeid og anti-rasistisk arbeid. Blant annet har vi utarbeidet flere kurs og metoder som vi holder for næringslivet, politikere, skoler og fagforeninger.

Jobben er veldig allsidig og tempoet er ofte høyt. Vi jobber med alt fra store kampanjer, til politiske høringer, kursledelse og foredragsvirksomhet. Vi utarbeider materiell og informasjon, skriver artikler og jobber med sosiale medier.

Det blir også en del reising rundt i Norge, besøk på arbeidsplasser, lokallag og fagforeninger.

Å selge inn sakene våre til media er også en viktig del av arbeidet. Dette er en veldig utadvendt og operativ jobb og noe av det morsomste med den er at vi kan påvirke arbeidsdagen vår i så stor grad selv. Det passer en antropologsjel godt.

Hvordan fikk du jobben?

Jeg søkte på en stilling som var utlyst, et tre måneders engasjement. Det var kanskje ikke drømmejobben, men jeg så på Norsk Folkehjelp som en drømmearbeidsplass, så jeg ville gjerne komme innenfor dørene.

Jeg fikk ikke stillingen, men noen uker etterpå ble jeg oppringt fordi det hadde kommet inn midler til et annet prosjekt. Fordi jeg allerede hadde vært på intervju og det hastet med å få noen ansatt, fikk jeg tilbud om jobben. Slik er det ofte i arbeidslivet, tror jeg.

At jeg hadde vært aktiv i Latin- Amerika gruppene var nok viktig da jeg var på intervju i Norsk Folkehjelp. Da viser man at man har fylt fritiden med noe man er engasjert i og at man har organisasjonserfaring. Det er avgjørende hvis man vil inn i de store bistandsorganisasjonene.  Jeg hadde ikke engasjert meg så mye i organisasjonslivet i studietiden fordi jeg hadde brukt tiden på å reise og lære språk. Men det er aldri for sent, og jeg er fortsatt aktivt medlem av Latin-Amerika gruppene.

Det at jeg hadde jobbet ett år som personalkonsulent på Juridisk fakultet var også en bra erfaring. I de aller fleste jobber tror jeg det kommer godt med å ha administrativ erfaring.

Men det å ha gjennomført et feltarbeid noe unikt. I tillegg til at det gir deg prosjektledererfaring, lærer man også å sette seg grundig inn i et felt. Man vet hvordan man skal finne informasjon, finne ulike kilder og være kritisk. Dette gjelder jo for universitetsutdannelse generelt.  

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet?

Ikke sitt på gjerdet og vent på drømmejobben. Som nyutdannet er nåløyet smalt og det vil ofte være noen som har mer erfaring enn deg.

Det viktigste er å få litt arbeidserfaring og noen gode attester. Man må gjøre sitt aller beste, og helst litt mer. Hvis man først klarer å komme seg innenfor dørene der du virkelig vil være og får vist hva du kan, er sjansene store for å få drømmejobben.

Det er også viktig å engasjere seg i fritiden, da får man vedlikeholdt faglige interesser og knyttet kontakter. Jeg søkte utrolig mange jobber før jeg fikk napp, det gjelder å ha et mål og ikke miste motet!

 

 

 

Publisert 22. sep. 2020 13:22