AI Policy and Ethics ved NORA

Alex Moltzau jobber med politikk og etikk tilknyttet kunstig intelligens ved Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium (NORA).

Bildet kan inneholde: panne, briller, smil, fotografi, synsomsorg.

Foto: Erik Engblad

Hvordan fikk du din nåværende jobb?

Mitt engasjement innenfor kunstig intelligens var sterkt allerede før jeg fikk jobben. Jeg hadde et personlig prosjekt som het 500 days of artificial intelligence hvor jeg skrev en ny bloggartikkel om kunstig intelligens hver dag i 500 dager. Kort tid etter ble jeg ringt opp av Klas Pettersen som leder NORA.ai som spurte om jeg ville jobbe med dem. Det startet som et deltids-engasjement ved siden av studiene, og ble senere en fulltidsjobb.

Hva tror du var de viktigste faktorene for at nettopp du fikk jobben?

At jeg var åpen om mine interesser. Jeg tror at alle sosialantropologer har noe de brenner for, jeg brenner for ansvarlig bruk av kunstig intelligens for mennesker, dyr og planeten vår. Jeg må understreke at jeg ikke har tro på at kunstig intelligens eller avansert teknologi alene kan løse problemene vi sitter med, samtidig er jeg overbevist om at sosialantropologer kan engasjere seg mer for å forstå nye «stammespråk», som for eksempel programmeringsspråkene Python eller R.

Hva er dine hovedarbeidsoppgaver?

Å få oversikt over politikk innenfor kunstig intelligens nasjonalt og internasjonalt. og deretter finne ut hvordan NORA.ai kan bidra i ulike diskusjoner, eller om det er noe forskning som kan bidra til offentlig innovasjon. Jeg er også aktivt med på å kartlegge fag, forskning og forskere innenfor feltet i Norge. Samtidig jobber jeg med ulike ambassader for å få til delegasjoner, mest nylig en delegasjon til Storbritannia med ledere for store forskningsmiljøer innenfor kunstig intelligens her i Norge. Det er også en rekke andre arbeidsoppgaver og vi hjelper hverandre på tvers av roller i NORA.ai.

Hva jobber du med akkurat nå?

Akkurat nå jobber jeg mest med å bli en god far siden jeg har pappapermisjon. Det er nok en av de mest krevende utfordringene jeg har begitt meg ut på og den vil vare livet ut. Først ekte intelligens sammen med min lille datter, så får det bli mer kunstig intelligens senere.

Hva er det du trives best med og hva er det beste med jobben din?

De utrolige kunnskapsrike menneskene jeg får jobbe med. Jeg får også mye tillit og ansvar som gjør jobben enormt morsom.

Hva er mest utfordrende?

Kompleksiteten i avansert teknologi og ønsket om å jobbe tverrfaglig med mennesker som er svært forskjellige. 

Hvordan bruker du utdanningen fra UiO i jobben din?

Bakgrunnen min innenfor sosialantropologi er svært nyttig med tanke på fokuset på relasjoner og hvordan folk forstår konsepter på svært ulike måter. En del av jobben min er å bygge broer mellom teknologer, politikere og borgere. Det handler om å få teknologer til å se verdien av politikk og politikere til å se hvordan teknologi kan skape verdi i Norge. I prosjekter jobber jeg mye utfra observasjoner av hvordan ting faktisk utspiller seg i praksis, og det er en tilnærming jeg har fra det sosialantropologiske feltet.

Hva slags aktiviteter engasjerte du deg i under studietiden som forberedte deg til møte med arbeidslivet?

Jeg var med på å starte emnet Digital Anthropology som en del av programrådet, og jeg er fortsatt med å drive en programmeringsklubb ved UiO som heter AntroProg. Jeg var også med å drive studentavisen AntroPress. Det er et helhetlig engasjement jeg tenker kan lede til en spennende jobb som går overens med det du brenner for. Det er viktig å delta i studentlivet. Jeg gikk også innom karrieresenteret ved UiO første uken som student og var der flere ganger. Jeg kom aldri med noe konkret, jeg ønsket bare å dele mine tanker om fremtiden som jeg så for meg og det var veldig nyttig.

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet?

Bli med i AntroProg selvfølgelig! Neida, du kan bli med om du er interessert i programmering, det krever ingen forkunnskaper. Uansett, alle sosialantropologer er forskjellige og det er noe som gjør meg glad hver gang jeg møter folk fra fagfeltet. Dyrk din unike interesse og engasjer deg så tidlig som mulig. Ta gjerne kontakt om du er interessert i å skrive en bacheloroppgave eller masteroppgave om kunstig intelligens.

 

Alex Moltzau

Stillingstittel:  AI Policy and Ethics

Arbeidsgiver: Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium (NORA)

Utdanning: Bachelorgrad i Sosialantropologi, Bachelorgrad i Kinesisk med Kina-studier, Bachelorgrad i Statsvitenskap.

Publisert 11. apr. 2022 16:20 - Sist endret 10. mai 2022 09:32