Som førstesekretær i SSB hjelper det godt å ha sosiologien i baklomma

Aseel har sosiologi og psykologi som bakgrunn, og bruker fagene aktivt i sin jobb. Stillingsannonsen fant hun på Karrieresenterets sider, og fikk jobben mens hun studerte, slik som mange andre. 

Bildet kan inneholde: person, ansikt, smil, leppe, yttertøy.

Foto: Fanny Kvamme-Vik

En samfunnsengasjert student

Når det kom til å velge studier, forteller Aseel at hun ønsket å bruke samfunnsengasjementet sitt på å aktivt bedre samfunnet. Så hvordan kunne hun bruke engasjementet videre i livet? Hun valgte å studere sosiologi, med en fordypning i psykologi. Sosiologien ser på hvordan samfunnet påvirker individet og hvordan individer påvirker samfunnet, og psykologien gir dypere innblikk i individet – en god kombinasjon, tenkte Aseel.

For henne baserer organiseringen av det norske samfunnet og velferdsstaten seg i stor grad på forskning, og ved å studere sosiologi kunne hun finne sin måte å tilnærme seg samfunnet på. 

 

Så hva ser arbeidsgiver etter? 

Akademia handler om å finne dine måter å utforske, lese og lære å jobbe på. Det er dette som gjør deg mer rustet i arbeidslivet. Det at vi har ulike vurderingsformer (eksamener) gjør at man kan vise hva man kan. Så er det viktig å huske på hva du faktisk har lært i alle emnene du har tatt, for du sitter igjen med mye kunnskap! Både teoretisk med alle fordypningsemner, frie emner og spesialiseringsemner du tar, men du stiller også sterkt metodisk med en sosiologiutdanning. 

Sosiologien finnes jo overalt, den har bredde med en fin helhet – så kompetansen du får gjennom sosiologien vil alltid være relevant for en arbeidsgiver. Det er derfor jeg fikk jobben, men mest på grunn av at jeg hadde gjennomført metodeemnene.

 

Intervjuer i Statistisk Sentralbyrå (SSB)

Jobben i SSB går ut på å forberede seg på undersøkelser og gjennomføre intervjuer både på telefon og i møte med andre. Akkurat nå jobber jeg mest med den internasjonale PIAAC undersøkelsen som ser på voksnes ferdigheter, hvor resultatene fra over 30 land sammenlignes. Det er veldig spennende, og jeg får møte folk face-to-face. 

Jeg har selvsagt fått mye opplæring da jeg kom til SSB, men jeg får stor bruk for både kvantitative- (SOSGEO1120 – kvantitativ metode) og kvalitative (SVMET1010 – Kvalitativ metode) metoder fra UiO i jobben. Samtidig får jeg også mye bruk for fordypningen jeg tok i psykologi slik at jeg har et ekstra verktøy med meg. Så jeg føler jeg både er en menneskekjenner og samfunnsviter. 

Det er et svært godt og mangfoldig arbeidsmiljø i SSB, og stor variasjon i både alder og utdanning. De andre studentene som jobber der kommer fra ulike fagfelt, så du lærer en god del fra dem også. Jobben er veldig selvstendig, men man får oppfølging og det er muligheter for å utvikle seg innenfor arbeidsplassen. 

 

Før SSB

Jeg har tidligere også jobbet som studentassistent og kullfadder ved UiO. Jeg har også jobbet med på Nasjonalmuseet som redaksjonsråd og utforming og gjennomføring av åpningsutstillinger, hvor jeg også fikk bruk for sosiologien i forbindelse med kommunikasjon og formidling. 

Det er det jeg tar med meg, at sosiologien kan brukes til så mangt; i arbeid med politikk og sårbare mennesker, kunst og kultur, i utdanningssektoren osv. Jeg ønsker å fortsette med sosiologien, og er nå masterstudent

 

Aseel Abuzeid

​Studium: Sosiologi, fordypning i psykologi
Påbegynt/fullført grad: Fullført BA grad i sosiologi, påbegynt MA i sosiologi
Arbeidsgiver: Statistisk sentralbyrå (SSB)
Stillingstittel: Førstesekretær - Intervjuer

Publisert 20. jan. 2023 10:43 - Sist endret 13. mars 2023 12:25