Oppbygging og gjennomføring

Om studiets fleksible undervisningsformer, programstruktur, emner og studieløp.

Mulighet for endringer i studiet fra 2025

Endringer i programstukturen vil kunne forekomme fra 2025. Det vil si at det kan skje endringer i om emner tilbys i vår- eller høstsemesteret. Nettsiden oppdateres i oktober.

Fleksible undervisningsformer høstsemesteret 2024

Studieprogrammet er en del av fakultetets satsning på fleksibel presteutdanning. Fleksibilisering innebærer at utdanningen lettere kan kombineres med jobb og bosted utenfor Oslo. Det omfatter både undervisningsopplegget og organiseringen av studieløpet.

I høstsemesteret 2024 gjelder dette for ett teoretisk emne i teologi:

I tillegg fleksibiliseres to praktisk-teologiske emner tilknyttet menighetspraksis. Det anbefales å ta begge i samme semester, og undervisningen er lagt opp deretter:

Timeplanene for emnene blir publisert i slutten av mai på semestersidene til emnebeskrivelsene.

For å få vurdert om du har studier/yrkeserfaring som kan godkjennes tilsvarende TEOL4026 og/eller TEOL4027, bes du sende søknad til info@teologi.uio.no der du vedlegger en oversikt over din utdanning og yrkeserfaring.

Programstruktur

Studieprogrammet er lagt opp som et deltidsstudium over tre-fire studieår.

Studieprogrammet er på 120 studiepoeng, og består av tre hoveddeler: 

  1. Praksisemner i teologi ( 60 studiepoeng)
  2. Teroretiske emner i teologi (30 studiepoeng)
  3. Masteroppgave (30 studiepoeng)

Emnene i del 1 og 2 tilbys én gang i studieåret, dvs. enten i høst- eller vårsemesteret. 

Emnene inngår også i det seksårige profesjonsstudiet i teologi. Dermed følger studenter på masterstudiet samme opplegg på disse emner som studenter på profesjonsstudiet.

Studiene på dette programmet kan kombineres med å ta emner i tillegg - enten samtidig eller etterpå - i de tilfeller studenten må ha emner utenom programmet for å kunne innfri Kirkerådets kvalifikasjonskrav for å bli tilsatt som menighetsprest. Se nedenfor om studieprogrammet i forhold til Den norske kirkes kvalifikasjonskrav

1. Praksisemner i teologi

Denne delen består av følgende emner:

Det er obligatorisk nærvær på undervisning/samlinger og praksis i praksisemnene. For informasjon om praksis i teologi, se nettside om praksisperioder.

2.Teoretiske emner i teologi

Denne tredjedelen består av tre emner. Det ene emnet om dogmatikk er felles. Det andre emnet skal velges blant to emner i etikk. Det tredje emnet skal velges blant emner som gir kunnskap om sentrale trekk ved historien som har preget kirken slik vi kjenner den i dag. Det vil si:

Vær oppmerksom på at noen emner kan ha obligatorisk nærvær på undervisning/samlinger i tillegg til obligatoriske aktiviter.

3. Masteroppgave

TEOL4580 Masteroppgave teologi og pastoral praksis er på 30 studiepoeng.

Omfanget av 30-poengsoppgaven skal være på mellom 14000-20000 ord. Masteroppgaven er et faglig veiledet prosjekt, der studenten skal jobbe selvstendig og vitenskapelig med et valgt tema. Temaet velges innenfor praktisk teoloig eller andre hoveddisipliner i teologi, og i samråd med programleder. Studenten får tildelt veileder - veiledningen er obligatorisk. Emnet kan tilrettelegges for desentralisert deltakelse.

For å begynne på masteroppgaven må studenten ha bestått minst to emner i studieprogrammet, hvorav minst ett teoretisk emne som inngår i del 2, jf. ovenfor.

Anbefalte studieløp (er under revisjon)

Anbefalte studieløp på tre år med 40 studiepoeng i studieåret (under revisjon): 

6. semester TEOL4020 – Teologi i praksis 3 (forkunnskapskrav: TEOL4026, TEOL4027 og TEOL4012  eller tilsvarende praksisstudier)
5. semester TEOL4580 Masteroppgave teologi og pastoral praksis    
4. semester TEOL4401 – Dogmatikk TEOL4580 Masteroppgave teologi og pastoral praksis  
3. semester TEOL4004 – Historiske perspektiv på norsk og nordisk protestantisme TEOL4580 Masteroppgave teologi og pastoral praksis  
2. semester TEOL4012 – Praktisk teologi med institusjonspraksis: sjelesorg (forkunnskapskrav: TEOL4026 og TEOL4027 eller tilsvarende praksisstudier) TEOL4002 – Christian Ethics in a Changing World  
1. semester TEOL4026 – Menighetspraksis og religionspedagogikk TEOL4027 – Pastoralteologi og liturgikk  
  10 studiepoeng 10 studiepoeng 10 studiepoeng

 

Anbefalte studieløp på fire år med 30 studiepoeng i studieåret (under revisjon): 

8. semester TEOL4020 – Teologi i praksis 3 (forkunnskapskrav: TEOL4026, TEOL4027 og TEOL4012  eller tilsvarende praksisstudier)
7. semester      
6. semester TEOL4580 Masteroppgave teologi og pastoral praksis    
5. semester TEOL4580 Masteroppgave teologi og pastoral praksis  
4. semester TEOL4012 – Praktisk teologi med institusjonspraksis: sjelesorg (forkunnskapskrav: TEOL4026 og TEOL4027 eller tilsvarende praksisstudier) TEOL4002 – Christian Ethics in a Changing World  
3. semester TEOL4004 – Historiske perspektiv på norsk og nordisk protestantisme    
2. semester TEOL4401 – Dogmatikk    
1. semester TEOL4026 – Menighetspraksis og religionspedagogikk TEOL4027 – Pastoralteologi og liturgikk  
  10 studiepoeng 10 studiepoeng 10 studiepoeng

    Vitnemål og grad

    Studiet leder fram til graden: Master i teologi og pastoral praksis

    Vitnemålet blir utstedt når du har avlagt emner som til sammen oppfyller kravene til en grad. Les mer om vitnemål.

    Emne- og semestersider

    Klikk deg inn på hvert emne (se i tabellen ovenfor) for å finne blant annet:

    • Timeplan
    • Tid og sted for eksamen
    • Pensum og læringskrav

    Studiekvalitet

    Studieprogrammer og emner blir jevnlig evaluert for å sikre og utvikle studiekvaliteten.

    Studieprogrammet i forhold til Den norske kirkes kvalifikasjonskrav for menighetsprester

    Studieprogrammet i teologi og pastoral praksis er et studietilbud til studenter som ønsker å bygge alternativ kompetanse som kan kvalifisere dem til å bli prest i Den norske kirke i henold til § 3, punkt 2 i Den norske kirkes Tjenesteordning og kvalifikasjonskrav for menighetsprester, der det står:

    § 3. Som prest kan tilsettes person som: [....]

    2. har fylt 35 år på tidspunkt for tilsetting, har fullført mastergrad eller tilsvarende samt i eller utenfor graden har

    a. 120 studiepoeng, hvorav 30 på masternivå, innen de tradisjonelle teologiske hoveddisipliner, hvor områdene Det nye testamentet og lutherske bekjennelsesskrifter skal være dekket og

    b. 60 studiepoeng praktisk-teologisk utdanning ved, eller godkjent av, høgskole eller universitet med rett til å tildele cand.theol.-grad. eller 2 3. er godkjent etter regler om godkjenning av personer til prestestillinger på bakgrunn av særlige kvalifikasjoner.

    Studieprogrammet på 120 studiepoeng dekker ikke alene de faglige kvalifikasjonskrav i § 3, punkt 2. Hvorvidt en student etter fullført studieprogram i teologi og pastoral praksis dekker alle de faglige kvalifikasjonskrav, er avhengig av hva slags tidligere utdanning studenten har. Imidlertid vil studenter med opptak til dette programmet, også få adgang til å ta emner utenom programmet ved Det teologiske fakultet i de tilfeller det er nødvendig for å innfri kravet i ovennevnte § 3. punkt 2.

    Hvordan studieprogrammet dekker Den norske kirkes kvalifikasjonskrav, § 3, punkt 2

    Fullført studieprogram i teologi og pastoral praksis kvalifiserer til mastergrad, og dekker således det formelle kravet om grad i §3, punkt 2.

    § 3, punkt 2a og studieprogrammet i teologi og pastoral praksis:

    Dersom studenten har 60 studiepoeng innen de tradisjonelle teologiske hoveddisipliner ved opptak til masterprogramet, vil fullført studieprogram i teologi og pastoral praksis dekke omfangs- og innholdskravet i § 3, punkt 2a med ett mulig unntak: fagområdet Det nye testamentet.

    For å ta emner i Det nye testamentet på masternivå må studenter ha forkunnskaper i hellenistisk gresk. For studenter som ikke har denne forkunnskapen, må dette kravet om studier i Det nye testamentet dekkes utenfor programmet. Dette kan gjøres enten ved at studenten har emner i Det nye testamentet blant de tidligere emner i teologi/kristendomsstudier på 60 studiepoeng, jf. krav til faglig fordypning ved opptak til programmet, eller ved å ta et emne i Det nye testamentet på bachelornivå parallelt med studieprogrammet. Studenter vil få adgang til å ta TEOL1100 Introduksjon til Bibelen: tekster, lesninger og teologier som dekker dette fagområdet hvis behov. Emnet tilbys i høstsemesteret.

    § 3, punkt 2b og studieprogrammet i teologi og pastoral praksis:

    Fullført studieprogram i teologi og pastoral praksis dekker kvalifikasjonskravet om 60 studiepoeng i praktisk-teologisk utdanning, jf. emnene i del 1 ovenfor.

    Publisert 21. nov. 2022 23:10 - Sist endret 9. feb. 2024 02:59