Installasjon av RHEL - Avansert

Dette dokumentet beskriver ulike alternativer ved installasjon av Red Hat Enterprise Linux (RHEL) på UiO. Det forutsettes at man har lest Installasjon av RHEL9 eller Installasjon av RHEL8. Dette dokumentet er beregnet på IT-ansvarlige.

1   Installasjon med boot-CD

Dersom man skal installere RHEL på en maskin hvor man ikke har PXE på subnettet, kan man bruke standard boot-CD fra Red Hat. Dette er en mer manuell prosess enn installasjon over PXE, men det eneste som er forskjellig er den første fasen. Dette er beskrevet her.

Aller først trenger man selv CD-en. Image for denne ligger her:

OS Boot ISO
RHEL 9.3 rhel-9.3-x86_64-boot.iso
RHEL 8.9 rhel-8.9-x86_64-boot.iso

Last ned den aktuelle ISO-filen, og brenn den på en CD:

# cdrecord -v -eject <fil>.iso

Boot maskinen fra CD. Trykker du TAB får du opp et prompt, der legger du til:

OS type Boot-parameter til kickstart
RHEL 9.x server inst.ks=http://pxe.uio.no/cgi-bin/ks.pl?os=rhel9&type=server
RHEL 9.x arbeidsstasjon inst.ks=http://pxe.uio.no/cgi-bin/ks.pl?os=rhel9&type=client
RHEL 9.x laptop inst.ks=http://pxe.uio.no/cgi-bin/ks.pl?os=rhel9&type=client&laptop=yes
RHEL 8.x server inst.ks=http://pxe.uio.no/cgi-bin/ks.pl?os=rhel8&type=server
RHEL 8.x arbeidsstasjon inst.ks=http://pxe.uio.no/cgi-bin/ks.pl?os=rhel8&type=client
RHEL 8.x laptop inst.ks=http://pxe.uio.no/cgi-bin/ks.pl?os=rhel8&type=client&laptop=yes

Man kan legge til eventuelle andre parametre. Eksempelvis bruker vi for RHEL9:

vconsole.keymap=no inst.keymap=no ks.device=bootif

De to første gjør så man får norsk tastatur-oppsett, det siste at man slipper å bli spurt om hvilket nett-interface som skal brukes til installasjon, men denne er avhengig av en parameter som den får fra PXE. Her kan man eksempelvis bruke "ksdevice=em1" istedenfor. Merk at opsjonen vil bli fjernet og erstattet med ip, se dokumentasjon hos RedHat). En annen opsjon som kan være nyttig er "nicdelay=50". Den sier til installasjonen at den skal vente 50 sekunder før nettet tas opp, og dette gjøres for å gi nettkort og switch nok tid til forhandling (portfast).

2   Parametre til installasjonen

I UiOs kickstart-opplegg er det lagt inn støtte for visse parametre i tillegg til de vanlige som Red Hat støtter. Man kan gi følgende parametre for å gjøre installasjonen helt automatisk:

Parameter Forklaring
siteadmin=<adresse> Angi site-admin. Dersom man spesifiserer denne vil installasjonen ikke spør etter adressen til site-admin.
primaryuser=<user> Angi primary-user. Dersom man spesifiserer denne vil installasjonen ikke spør etter brukernavn til primærbruker. Dette er kun aktuelt for arbeidsstasjoner.
name=<hostname> Angi hostnavn, slik at man slipper å bli spurt om dette under installasjon.
diskdev=<device>

Angi disk device. Installasjonen gjør noen antakelser om hvor man skal installere. For å overstyre dette, kan man angi riktig device med denne parameteren.

I noen tilfeller har disken man ønsker å installere på et device-navn som opplegget ikke gjenkjenner. Eksempel på dette er PCI-e attached storage, der device-navn er "nvme0n1" eller tilsvarende.

clearpart=no Instruerer installasjonen til ikke å slette eksisterende partisjoner. Bootpartisjon og systemvolumer vil bli gjenbrukt. ADVARSEL: Partisjonen sist montert som /boot, samt volumer med navn root, var, tmp og usr (i volumgruppen internvg) vil bli reformatert.
sizeusr=<MB> Overstyrer størrelsen på /usr. Størrelsen angis i MB.
sizevar=<MB> Overstyrer størrelsen på /var. Størrelsen angis i MB.
sizetmp=<MB> Overstyrer størrelsen på /tmp. Størrelsen angis i MB.
sizeopt=<MB> Overstyrer størrelsen på /opt. Størrelsen angis i MB.
sizesite=<MB> Overstyrer størrelsen på /site. Størrelsen angis i MB. Vanligvis lages ikke /site, og denne parameteren må angis for at /site skal lages
sizehome=<MB> Overstyrer størrelsen på /home. Størrelsen angis i MB. Denne partisjonen lages på bærbare og er da 20 GB med mindre man bruker denne parameteren for å spesifisere en annen størrelse. For annet enn bærbare må denne parameteren angis for at /home skal lages
sizeswap=<MB> Overstyrer størrelsen på swap-paritsjonen. Størrelsen angis i MB.
confirm=no Hindrer installasjonen i å spørre etter hostnavn, primary-user og site-admin. Forutsetter at slikt er satt på kommandolinjen eller på annet vis.

Ved installasjon fra PXE er det dessverre litt kronglete å få inn disse parametrene, men det kan gjøres med følgende metode:

1. Velg RHEL 9 Custom Mode
  2. Trykk ENTER
  3. Skriv inn kickstart-parameter (gjenta default som listes over)
  4. Legg til et mellomrom og deretter ønsket/ønskede tilleggsparametre
  5. Trykk ENTER

Enheter som av stordriftsårsaker ønsker å sette opp parametrene på forhånd for maskiner som skal installeres, kan gi beskjed til usit-gsd@usit.uio.no om at det etableres en kopling mellom subnettet maskinene skal installeres på og en URL til ønsket mappe på en webserver. Parametrene kan da legges i en tekstfil på webserveren. Navnet på filen må være navnet på maskinen (i lowercase, uten domenenavn bak) eller macadressen (seks hexadesimale tall i uppercase, separert med kolon).

3   Lage egen kickstart-fil

Advarsel

Dette krever inngående kjennskap til Red Hat kickstart, og er ikke anbefalt for annet enn små justeringer i forhold til standard kickstart for UiO. Ta kontakt med unix-drift hvis du er usikker.

Det er mulig å laste ned UiOs kickstart-fil, endre på den og bruke den endrede utgaven ved installasjon. Dette gjøres på følgende måte:

1. Hent ned UiOs kickstart-fil fra denne siden:

ks=http://pxe.uio.no/cgi-bin/ks.pl?os=<os>&type=<type>

Endre <os> til OS, f.eks. rhel6 eller rhel7. Endre <type> til "server" eller "client", alt etter hva som skal installeres. Det er også mulig å spesifisere en variant, dvs. en allerede tilpasset installasjon:

ks=http://pxe.uio.no/cgi-bin/ks.pl?os=<os>&type=<type>&variant=<variant>

Enkelte avdelinger har sin egen variant av installasjonen.

Man kan også spesifisere laptop, slik:

ks=http://pxe.uio.no/cgi-bin/ks.pl?os=<os>&type=client&laptop=yes

Laptop er naturligvis kun aktuelt for typen "client".

2. Gjør dine modifikasjoner på kickstart-filen som ble lastet ned og gi filen et fornuftig navn.

3. Plasser kickstart-filen et sted der installasjonen kan få tak i den, f.eks. under www_docs på ditt eget hjemmeområde.

4. Ved boot fra PXE eller CD, spesifiser eller endre på hvor kickstart-filen ligger, f.eks.:

ks=http://folk.uio.no/<bruker>/ks.cfg

Installasjonen vil da fortsette som normalt, men det er den modifiserte kickstart-filen som brukes. For PXE må man velge meny-valget for Custom Mode for å få anledning til å skrive inn en egen kickstart-URL.

Av Trond Hasle Amundsen
Publisert 2. apr. 2024 16:30