Teknologi som medvirker – om IKT, kunnskapsarbeid og strategier for samhandling.

Partnerforums tredje nettverksmøte om arbeids- og organisasjonsformer handlet om hvordan IKT kan bidra til kunnskapsarbeid og samhandling i forvaltningen.

Program

12:00  Registrering. Kaffe/te og frukt.

12:30  Åpning ved Partnerforums sekretariat

12:35  Samhandling er svaret, og IKT er løsningen! Hva var det forresten du spurte om?
           (pdf)
           Lars Groth, Professor, Institutt for informatikk, Universitetet i Oslo

13:10  Mind the gap: Kunnskapsarbeid, kontekst og samhandlingsteknologi (pdf)
           Lene Pettersen, doktorgradsstipendiat, Institutt for strategi og logistikk, 
           Handelshøyskolen BI

13:45  Pause

14:00  Det er noen på den andre siden av skjermen!
           Pål Sørgaard, avdelingsdirektør, Kunnskapsdepartementet

14:20  Er åpne data og deling en forutsetning for samhandling?
           Steinar Skagemo, seniorrådgiver, Direktoratet for forvaltning og IKT

14:40  Diskusjon
           Ledet av Stein-Viggo Grenersen, seniorrådgiver, Departementenes sikkerhets- 
           og serviceorganisasjon.

15:30  Slutt

Program i pdf

Om nettverksseminaret

Over tre nettverksmøter vil Partnerforum se på aspekter ved kunnskapsarbeid i offentlig forvaltning. På dette seminaret så vi nærmere på strategisk bruk av IKT – og teknologi som en tilrettelegger for samhandling: Hvordan legge til rette for teknologi som medvirker, heller enn motvirker, og hvordan kombinere dette med gode arbeidsprosesser og et godt fysisk arbeidsmiljø?

Kunnskapsarbeid og samhandling har blitt tidens mantra. IT har blitt tidens løsning. Begge deler trenger nyansering, om vi ikke skal gå i samme felle som organisasjonsteoretikerne for 80 - 100 år siden - som mente det fantes én beste måte å organisere alle typer arbeid på. Fortsatt er arbeidsoppgavene til kunnskapsarbeidere i ulike virksomheter og på ulike steder i samme virksomhet svært forskjellige: De har helt ulike behov for samhandling og ulikt potensial for å utnytte IT. Diskusjoner om kunnskapsarbeideres behov for samhandling og IT må ha dette med seg, mener Lars Groth i sitt foredrag.

Også Lene Petterssen argumenterer for at det er på høy tid å sette arbeid, kontekst og teknologi på den samme agendaen: Det er stadige hypes om nye IKT-løsninger som lover økt samhandling, produktivitet, effektivitet og andre ressursutnyttende konsekvenser som vil være fordelaktig for virksomheten. Felles for disse lovnadene er en underliggende antakelse om at kunnskap er en størrelse som kan deles og gjenbrukes, og at kunnskapsarbeidere har like behov med arbeidskontekster som er sammenlignbare. Suksess måles gjerne i grad av adapsjon eller tilegnelsen av bestemt verktøy - at ansatte tar i bruk løsningen, gjerne på bestemte og like måter, som aktiv deltakelse og som kunnskapsdonorer hvor antall bidrag telles. Men arbeidsplassen i det stadig mer spesialiserte kunnskapssamfunnet er ikke et fotballag hvor alle spillerne fokuserer på å få den samme ballen i mål, arbeidsplassen er mer som ett orkester, ofte med flere under-orkestre, hvor folk spiller ulike instrumenter.

Seminaret tok opp ulike sider av IKT som verktøy for samhandling og styring og så også på påstanden om at mye av IKT-utviklingen har vært drevet frem nedenfra, selv om IKT dreier seg om mer enn teknikk og hjelpemidler. Klarer forvaltningen å utnytte IKT-utviklingen strategisk i virksomhetsstyringen, snarere enn å bare se på IKT-verktøy som rene tekniske hjelpemidler?

Om kunnskapsarbeid

Når mange forvaltningsansatte beveger seg fra å være «linjebyråkrater» til å i større grad være prosjektmedarbeidere, er det ikke lenger nok å være dyktig innenfor ett isolert fagfelt: Man bør også ha andre, bredere ferdigheter.

En slik rollevridning setter også nye krav til kunnskapsarbeid. Her står sammenhengen mellom arbeidspraksis, IKT og fysisk arbeidsmiljø sentralt. Hvordan kan statsforvaltningen kombinere disse hensynene slik at det legger til rette for en mer effektiv forvalting hvor medarbeidere samarbeider og kommuniserer på tvers av fysisk, faglig og organisatorisk plassering?

Gjennom tre nettverksmøter vil Partnerforum ta for seg de ulike aspektene ved kunnskapsarbeid, og vi ønsker å knytte dette til forskningsprosjekter som er gjort om fremtidens arbeidsløsninger.

Bidragsyterne

Stein-Viggo Grenersen er seniorrådgiver ved Webseksjonen i Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS), med funksjonelt og teknisk ansvar for 16 intranett. Han har vært delaktig i flere prosjekter hvor temaet «samhandling» har stått sentralt. Han har jobbet med IT-systemer for interne og eksterne behov siden 1999 og har bred erfaring meg å oversette brukerbehov til teknologi og motsatt.

Lars Groth er professor ved Institutt for informatikk ved UiO med anvendelse av informasjonsteknologi som spesialfelt. Han er magister i organisasjonssosiologi fra Universitetet i Oslo og dr. oecon. innen organisasjon og IT fra Norges Handelshøyskole. Groth er fagansvarlig for EVU-masterprogrammet i IT og ledelse ved Ifi. Han har i tillegg til forskning og undervisning arbeidet med IT-prosjekter gjennom 30 år i konsulentfirmaene ISI, Enator, Avenir og Pharos, hovedsakelig med systeminnføring, kvalitetssikring og IT-strategi.

Lene Pettersen er i sitt avsluttende år som doktorgrads- stipendiat ved Handelshøyskolen BI, ved Institutt for Strategi og Logistikk. Hun forsker på en kunnskapsintensiv organisasjon etablert i 23 land i Nord Afrika, Midt-Østen og Europa og deres bruk av sosiale intranett for intern strategisk samhandling, som hun har fulgt over tre år. Pettersens forskning dreier seg om trianglet teknologi, organisasjon og strategi. Hun har skrevet flere faglige artikler om emnet, i tillegg til å være medforfatter i bøkene Sosiale Medier fra Innsiden og Ut. Intern samhandling og dialog (2012), og Kommunikasjon for ledere og Organisasjoner (2013). Pettersen er utdannet sosialantropolog og har tidligere studert sosiologi, hypermedia og film- og medievitenskap. Før sin doktorgrad arbeidet hun seks år som kommunikasjons-rådgiver i Statped og fire år som strategisk rådgiver og konseptutvikler hos Bouvet ASA.
Steinar Skagemo er seniorrådgiver ved Avdeling for digital forvaltning (DIG) i Difi, Seksjon for arkitektur. Skagemo er utdannet forvaltningsinformatiker og har erfaring fra bl.a. planlegging, spesifisering og testing av Minside og MinID/ID-porten. De siste årene har han jobbet mest med metadata og informasjonsforvaltning. Skagemo er en del av Difis Opne data-team.
Pål Sørgaard er avdelingsdirektør i Forskningsavdelingen i Kunnskapsdepartementet. Han har tidligere arbeidet som forskningsleder i Telenor, avdelingsdirektør i Statskonsult, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og forsker ved Norsk regnesentral. Sørgaard har mastergrad og Ph.D. i datalogi (informatikk) fra Aarhus Universitet, og han er opptatt av hva som gjør at organisasjoner og samfunn i varierende grad evner å utnytte informasjonsteknologiens ulike muligheter – også på egen arbeidsplass.

 

Se mer informasjon om Partnerforums nettverk om arbeids- og organisasjonsformer

 

Arrangør

Partnerforum
Emneord: IKT, Kommunikasjon, HR og kompetanseutvikling
Publisert 14. mars 2014 14:55 - Sist endret 14. jan. 2015 13:15