Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Konsesjonsrett omhandler de særlige rettsspørsmålene som oppstår i tilknytning til konsesjoner og konsesjonssystemer, som dels et rettsgrunnlag for økonomisk virksomhet og dels et regulatorisk verktøy for myndighetene.  

Faget gir kunnskap om konsesjonssystemene som regulerer noen av de viktigste ressursnæringene i Norge - vannkraft, vind og andre fornybare energiressurser, petroleum, mineraler, havbruk og fiskeri. Samtidig retter det fokus mot mer alminnelige rettslige problemstillinger som oppstår både i tilknytning til krav om og tildeling av konsesjon for å kunne utøve en bestemt økonomisk virksomhet, og i forholdet mellom myndigheter og konsesjonær etter at konsesjon er tildelt.  

Konsesjonsretten har et funksjonelt perspektiv, som inndrar elementer fra både tradisjonelle offentligrettslige fag som stats- og forvaltningsrett, og privatrettslige fag som erstatningsrett, kontraktsrett og alminnelig formuerett.  

Et underliggende tema i konsesjonsretten er spenningen mellom ulike offentlige interesser som helse og miljø, overordnede ressursforvaltningshensyn og andre fellesskapsinteresser på den ene side, og hensynet til etablerte næringsinteresser og private rettigheter på den annen. Videre innebærer tildeling av konsesjon gjerne at enkeltpersoner gis en privilegert økonomisk posisjon i et marked, noe som bringer inn en betydelig EØS-rettslig dimensjon på de områdene som omfattes av EØS-avtalen. 

Emnet inngår i profilen Ressursforvaltning, bærekraft og miljø

Hva lærer du?

Du lærer om de viktigste konsesjonssystemene i norsk rett knyttet til utnyttelse av naturressurser, og hvordan disse samvirker med mer alminnelige regler og prinsipper av både offentligrettslig og privatrettslig karakter. 

Opptak og adgangsregulering

Du kan melde deg til dette emnet dersom du er registrert student ved Universitetet i Oslo og har avlagt forkunnskapskravene her. Har du avlagt forkunnskapskravene ved annen utdanningsinstitusjon må du søke opptak til valgemner på masternivå. Alle søkere må oppfylle forkunnskapskravene.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Studenter må fylle ett av disse kravene:

Du er unntatt fra forkunnskapskravene hvis du har opptak til et annet masterprogram ved UiO der juridiske valgemner er integrert i studieprogrammet.

Anbefalte forkunnskaper

Minst tre års jusstudier.

Undervisning

Adgang til undervisning

Forelesninger.

Eksamen

Emnet har 24-timers hjemmeeksamen. 

Ordgrensen for denne eksamenen er 3000 ord. Oppgavetittel, innholdsfortegnelse og kilde- og litteraturliste teller ikke med. Overskrifter i teksten og fotnoter teller med.

Besvarelser på over 3000 ord vil ikke bli sensurert. 

Bruk av kilder og regler for sitering:

Gjør deg kjent med bruk av kildehenvisning og sitering i juridiske tekster. Bruk av andres materiale på eksamen uten å henvise på en riktig og tydelig måte kan bli ansett som fusk eller forsøk på fusk. Du må henvise til alle kilder du bruker.

Eksamensbesvarelsen må være ditt eget selvstendige arbeid. Kandidater har ikke lov til å kommunisere om eksamensspørsmål eller dele notater eller deler av eksamensbesvarelser.

Ved brudd på reglene kan du bli mistenkt for fusk/forsøk på fusk.

Eksamensspråk

Eksamensoppgaven er på norsk. Du kan svare på norsk, svensk eller dansk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Sensorveiledning

Det juridiske fakultet har utarbeidet en generell sensorveiledning som brukes ved vurdering i dette emnet. 

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Studenter som går på masterstudiet i rettsvitenskap har egne regler for gjentak av allerede bestått eksamen.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Evaluering av emnet

Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Hver vår
Eksamen
Hver vår
Undervisningsspråk
Norsk