Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Datarett gjelder reguleringen av data og rettigheter til data, særlig fra EU/EØS. Data blir i stadig større grad sett på som en ressurs eller som en handelsvare. EU er i ferd med å utvikle et rettslig rammeverk for regulering av rettigheter til data, markeder for data og forvaltning av data som en ressurs i den digitale økonomien. Kurset undersøker kritisk trender for å implementere disse reglene og hvordan de vil endre transaksjoner og markeder for data og databaserte tjenester.

Studentene inviteres til å gjøre studier innenfor ett av fire perspektiver:

  • Markedsregulering, slik som reglene om data som en “femte frihet” på det europeiske markedet. Det er særlig reglene om dataportabilitet og tilgang til data fra offentlig sektor, der relevante reguleringer kan være Digitalmarkedsforordningen (forordning (EU)2022/1925) og Åpne Data Direktivet (2019/1024),
  • Rettigheter til data, blant annet regler som gir former for “eierskap” til persondata og industrielle data, som databaserettigheter og andre immaterialrettigheter, og den foreslåtte EU Data Act (regulation 2023/2854),
  • Regler om samfunnsressurser, siden data blir ansett som en viktig økonomisk ressurs,
  • Generelle regler om data, som for eksempel forvaltning av data (Dataforvaltningsforordningen EU/2022/0340) og hvordan data påvirker samfunnet.

Kurset undervises som et skriveseminar. Studentene inviteres til å velge et emne innenfor emnet Datarett som de studerer videre for å utvikle til en akademisk tekst. Formålet med kurset er å gi studentene en mulighet til å gjøre et dybdestudium innenfor et selvvalgt tema, og å øve opp evnen til akademisk skriving. Dette er også en nyttig forberedelse til masteroppgaven.

Opptak og adgangsregulering

Du kan melde deg til dette emnet dersom du er registrert student ved Universitetet i Oslo, og har oppfylt forkunnskapskravene med utdanning fra UiO.

Oppfyller du forkunnskapskravene med utdanning fra annen utdanningsinstitusjon må du søke opptak til valgemner på masternivå.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Studenter må fylle ett av disse kravene:

Du er unntatt fra forkunnskapskravene hvis du har opptak til et annet masterprogram ved UiO der juridiske valgemner er integrert i studieprogrammet.

Overlappende emner

10 studiepoeng overlapp mot JUS5645 – Data Law

Undervisning

Det gis ingen egen undervisning i dette emnet, undervisningen følger den engelske emnekoden JUS5645 - Data Law

Emnet gir deg opplæring i juridisk akademisk skriving gjennom fordypning i ett område. Studentene arbeider gjennom hele semesteret med en semesteroppgave. Emnet er nyttig som forberedelse til skriving av masteroppgaven.

Kurset starter med forelesninger om juridisk akademisk skriving, metode, utforming av problemstilling og en introduksjon til rettsområdet datarett. Studentene forbereder så et utkast til semesteroppgave før midtveisseminaret. Under midtveisseminaret skal studentene presenterer sitt tema muntlig og de får tilbakemeldinger fra medstudenter og lærer. Forelesningene tar også for seg bruk av kilder og etiske normer for juridisk akademisk skriving.

Obligatorisk aktivitet: Alle studenter må delta i minst én økt på midtveisseminaret hvor studenten presenterer egen oppgave og forbereder kommentarer til en medstudent. Før midtveisseminaret må alle studenter sende inn utkast til sin oppgave, forberede sin muntlige presentasjon og en kommentar.

Eksamen

Individuell semesteroppgave (maks 4000 ord) eller semesteroppgave skrevet I en gruppe (maks 8000 ord) skrevet på norsk, innenfor selvvalgt tema innenfor emnets faglige rammer. 

Fotnoter inkluderes i ordtellingen, det som ikke inngår i ordtellingen er: forsiden (tittel osv.), sammendrag, innholdsfortegnelse og referanser (bibliografi). Oppgaver som overstiger ordgrensen, godkjennes ikke.  

Hjelpemidler

Ved oppgaveskriving må du gjøre deg kjent med reglene for kildebruk og referanser. Juridisk bibliotek har utarbeidet en mal for henvisninger som kan brukes i skriving av akademiske juridiske tekster.

Ved brudd på reglene kan du bli mistenkt for fusk/forsøk på fusk.

Eksamensspråk

Eksamensoppgaven er på norsk. Du kan svare på norsk, svensk eller dansk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Sensorveiledning

Det juridiske fakultet har utarbeidet en generell sensorveiledning som brukes ved vurdering i dette emnet. 

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Studenter som går på masterstudiet i rettsvitenskap har egne regler for gjentak av allerede bestått eksamen.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Evaluering av emnet

Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Undervisning
Hver vår
Eksamen
Hver vår
Undervisningsspråk
Engelsk