Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet tar for seg reglene om rettigheter til oppfinnelser og reglene om beskyttelse av varemerker. Reglene om patentbeskyttelse av oppfinnelser finnes i patentloven. Emnet fokuserer på spørsmål knyttet til vilkårene for å få patent og hva som er gjenstand for beskyttelse, i tillegg til reglene om vernets rekkevidde, altså hva som er inngrep i patent. Varemerkeloven har regler om hvilke tegn som kan være et varemerke og vilkårene for å oppnå vern for et varemerke. I tillegg omfatter emnet reglene om krenkelse av andres rett til varemerke. Både patentretten og varemerkeretten står i en internasjonal kontekst med flere viktige konvensjoner. Særlig i varemerkeretten er også EØS-retten viktig. 


Emnet inngår i profilen Marked, innovasjon og konkurranse

 

Hva lærer du?

Emnet gir deg kunnskap om sentrale immaterialrettslige fag, og gir et godt grunnlag for arbeid med immaterialrett i praksis, som advokat, rådgiver eller i forvaltningen. Emnet kan med fordel kombineres med JUR5810 - Opphavsrett. Du finner læringskrav og litteraturliste på emnets semesterside.

Opptak og adgangsregulering

Du kan melde deg til dette emnet dersom du er registrert student ved Universitetet i Oslo og har avlagt forkunnskapskravene her. Har du avlagt forkunnskapskravene ved annen utdanningsinstitusjon må du søke opptak til valgemner på masternivå. Alle søkere må oppfylle forkunnskapskravene.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Studenter må fylle ett av disse kravene:

Du er unntatt fra forkunnskapskravene hvis du har opptak til et annet masterprogram ved UiO der juridiske valgemner er integrert i studieprogrammet.

Anbefalte forkunnskaper

Minst tre års jusstudier.

Eksamen i Markedsrett (JUR1285)

Overlappende emner

Undervisning

Forelesninger

Eksamen

Emnet har 4-timers hjemmeeksamen.

Bruk av kilder og regler for sitering:

Gjør deg kjent med bruk av kildehenvisning og sitering i juridiske tekster. Bruk av andres materiale på eksamen uten å henvise på en riktig og tydelig måte kan bli ansett som fusk eller forsøk på fusk. Du må henvise til alle kilder du bruker.

Eksamensbesvarelsen må være ditt eget selvstendige arbeid. Kandidater har ikke lov til å kommunisere om eksamensspørsmål eller dele notater eller deler av eksamensbesvarelser.

Ved brudd på reglene kan du bli mistenkt for fusk/forsøk på fusk.

Tidligere eksamensoppgaver

Eksamensspråk

Eksamensoppgaven er på norsk. Du kan svare på norsk, svensk eller dansk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Sensorveiledning

Det juridiske fakultet har utarbeidet en generell sensorveiledning som brukes ved vurdering i dette emnet. 

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Studenter som går på masterstudiet i rettsvitenskap har egne regler for gjentak av allerede bestått eksamen.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Evaluering av emnet

Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.

Annet

Dette emnet er på master-nivå. Vi tilbyr også emnet på bachelor-nivå (10 studiepoeng), se JUR1820 – Patent- og varemerkerett (BA). Se oversikten over om overlappende emner. Ved overlapp vil vekttallsreduksjonen registreres på bachelor-emnet.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Hver vår
Eksamen
Hver vår
Undervisningsspråk
Norsk