Referat fra møte 4/2017 – Utdanningskomiteen

Til stede

Ordinære medlemmer

  • Ragnhild Hennum, prorektor og leder
  • Oddbjørn Leirvik, studiedekan TF
  • Knut Lundin, professor og utdanningsleder på Institutt for klinisk medisin MED (stedfortreder)
  • Eirik Welo, studiedekan HF
  • Solveig Kristensen, studiedekan MN
  • Amer Sehic, studiedekan OD
  • Ingjerd Hoëm, prodekan SV
  • Jon Magne Vestøl, studiedekan UV
  • Thomas de Lange, førsteamanuensis FUP (vara)
  • Eystein Gullbekk, universitetsbibliotekar UB
  • Ingvild Leren Stensrud, Studentparlamentet
  • Mirela Cacan, Studentparlamentet
  • Ruben Haugland, Studentparlamentet

Observatører

  • Linda Therese Johnsen, USIT/ DML
  • Berit Karseth, leder «Senter for læring og utdanning» (sak 1 og 2)

Ledelse og sekretariat

  • Ragnhild Hennum, prorektor
  • Hanne Ekeli, avdelingsdirektør AF
  • Kirsti Margrethe Mortensen, rådgiver, AF (referent)

Øvrige tilhørere

  • Julianne Krohn-Hansen, seksjonssjef AF
  • Hedvig Lie Nygaard, rådgiver AF (sak 1 og 2)
  • Anne-Lise Lande, seksjonssjef AF (sak 1-10)
  • Henriette Kleivane, prosjektleder AF (sak 1-10)
  • Susann Andora Biseth-Michelsen, SP
  • Svein Harald Kleivane, seniorrådgiver USIT/DML (sak 1-10)
  • Silje Winther (sak 1-10 + 12)
  • Johannes Falk Paulsen (sak 9 og 10)
  • Torbjørn Grønner, seniorrådgiver AF (sak 12)
  • Mette Katrine Oftebro, rådgiver AF (sak 12)

Forfall

  • Erling Johan Hjelmeng, studiedekan JF
  • Ingrid Os, studiedekan MED
  • Tone Dyrdal Solbrekke, faglig leder for FUP

Referat

Sakene blir referert i den rekkefølgen de ble behandlet

1. Godkjenning av innkalling og referat fra forrige møte

Godkjent

Del 1 Informasjonssaker

2. Orientering om status vedrørende arbeidet med etablering av en koordinerende enhet/Senter for læring og utdanning

Berit Karseth presenterte status i arbeidet med å etablere en koordinerende enhet/Senter for læring og utdanning, jf vedlegg 1.

Rapporten som ble lagt frem for Universitetsstyret (US) i møte 2. mai ble tatt godt imot av US, jf vedlegg 2. Rapporten vil bli behandla i flere fora før en revidert rapport legges frem for US 20. juni. Det er mulig å sende innspill til Berit, som vurderer hvor store endringer det er rom for å ta med i rapportens sluttfase.

Vedlegg:

3. Orientering om status for Prosjekt kartlegging av tilretteleggingsfeltet ved UiO

Prosjektleder Henriette Kleivane orienterete kort om status i saken og kartleggingarbeidet er i rute. Endeling rapport med forslag til tiltak det bør arbeides videre med vil bli presentert på Utdanningskomitéens møte 19. juni.

Vedlegg:

4. Rapport fra UiOs undervisningsseminar 2017

Rapporten tas til etterretning.

Vedlegg:

5. Informasjon om utsendelse av Underviserundersøkelsen 2017

Informasjonen tas til etterretning og studiedekanene bes om se til at informasjon om Underviserundersøkelsen blir spredt på deres respektive enheter.

Vedlegg:

6. UiOs oppfølging av NOKUTs nye studietilsynsforskrift

Seksjonssjef Julianne Krohn-Hansen informerte kort om UiOs oppfølging av NOKUTs nye studietilsynsforskrift som ble vedtatt i februar 2017. Den nye forskriften gir behov for oppdateringer i UiOs rutiner og regelverk. AF vil ta initiativ til å vurdere følgende:

  • Gjennomgang og vurdering av UiOs rutiner for etablering av studietilbud
  • Gjennomgang og vurdering av innretningen på UiOs kvalitetssystem for utdanningsvirksomheten
  • Gjennomgang og vurdering av normalreglene om programrådenes ansvar

Fakultetene har ansvar for å påse at studieprogrammene er utformet i samsvar med bestemmelsene i den nye studietilsynsforskriften.

Vedlegg:

  1. UiOs oppfølging av NOKUTs nye studietilsynsforskrift
  2. Aktuelt regelverk

7. Kvalitetsmeldinga

Ragnhild Hennum og Hanna Ekeli informerte om behandlingen av merittering og utdanningstermin i Dekanmøtet.

Behandlingen av spørsmålene om meritteringssystem vil bli gjort av nytt rektorat i begynnelsen av høstsemesteret. Arbeidet vil bli ledet av prorektor for utdanning Gro Bjørnerud Moe.

Når det gjelder utdanningstermin er det utarbeidet et utkast til regelendringer hvor utdanningstermin og forskningstermin likestilles. Dekanene har sluttet seg til forslagene til endringer og saken legges frem for Universitetsstyret 20. juni.

8. Prosjekt anskaffelse av plagiatkontroll

Seksjonssjef Anne-Lise Lande orienterte kort om at det har vært gjennomført en nasjonal anskaffelse i regi av UNINETT og at svenske URKUND vant anbudet.

Det er nedsatt en arbeidsgruppe på UiO, hvor de fleste fakultetene er representert og som arbeider med å få på plass rutiner, forvaltningsorganisasjon og juridiske avklaringer. 1. juli er systemet oppe og URKUND vil være i funksjon fra høstsemesteret 2017.

Intergrasjon med digital eksamen vil være mulig.

AF vil gi enhetene opplæring i bruk av URKUND, først til de administrativt ansatte og deretter til de vitenskapelige ansatte.

9. Sluttrapport for digital eksamen

Seksjonssjef Anne-Lise Lande presenterte sluttrapporten fra UiO digital eksamen, jf vedlagte presentasjon.

UiO digital eksamen gikk fra prosjekt til ordinær drift 1. januar 2017. AF er systemeier, og lokal forvaltningsorganisasjon er på plass. Silurveien er utvidet med en etasje og innehar fra høsten 2017 700 plasser. Campus må fremdeles benyttes noe til papireksamener.

Det gjenstår fremdeles flere utviklings-/oppfølgingsoppgaver, blant annet arbeidet med å få de resterende 13 % over på en digital løsning.

Det foretas logging av feil som oppstår. Det ble ytret ønske om bedre formidling av informasjon til studentene (og vaktene?) om regler og rutiner for hvor mye ekstra tid som skal innvilges når systemene svikter, noe som også gjelder for eksamener uten tilsyn.

I dag tar det om lag 15 minutter fra eksamensbesvarelsen er levert til eksamenskandidaten mottar en bekreftelse på at den er levert. Studentrepresentant Ruben Haugland etterlyste muligheten for om bekreftelsen på levert eksamensbesvarelse kan komme tidligere.

Vedlegg:

Del 2 Diskusjonssaker

10. Prosjekt digitalt læringsmiljø

Prosjektet Digitalt læringsmiljø ble presentert av prosjektleder Svein Harald Kleivane i samarbeid med prosjekteier og underdirektør Johannes Falk Paulsen.

UiO har høye ambisjoner for arbeidet med utdanningskvalitet og nye undervisningsformer. UiOs digitale læringsmiljø skal møte disse ambisjonene med teknologiske og organisatoriske omgivelser som støtter både studenter og undervisere i å nå disse ambisjonene. Selv om den tekniske målsetningen er at anskaffelse av en fleksibel modulær læringsplattform, er prosjektet først og fremst et pedagogisk prosjekt. En ny læringsplattform (LMS) vil bli en viktig del av det digitale læringsmiljøet, og det er viktig at det systemet som velges kan utvikles videre ved endra behov og at det får en solid forvaltningsorganisasjon som støtte. Planen er at ny LMS skal være på plass en gang i 2018, og det er naturlig at det knyttes tette bånd til det nye «Senteret for læring og utdanning».

Foreløpig pågår et kartleggingsarbeid og fakultetene og pedagogiske miljøer deltar aktivt i arbeidet. Siden det er vanskelig å forutse hvilke utfordringer som måtte komme mener Utdanningskomitéen det er viktig at mange aktører får innsyn og muligheten til å komme med innspill og påvirke underveis i prosessen frem mot at valg av LMS fattes seinest i november 2017. Siden Utdanningskomitéen er referansegruppe for prosjektet er det også naturlig at saken behandles på nytt i Utdanningskomitéen før beslutning fattes.

UB ønsker gjerne å bidra mer inn i prosjektarbeidet, herunder diskutere muligheten for digital litteratur, tekstdeling og referansehåndtering.

Mer informasjon om prosjektet finnes på Prosjekt digitalt læringsmiljø.

Vedlegg:

11. Endret modell for kopiavgift og utsalgspris på kompendier

Det foreslås en ny modell for dekking av vederlaget til Kopinor som både dekker de reelle kostnadene og som gir en mer rettferdig fordeling av kostnadene mellom studentene. Modellen innebærer ingen store prinsipielle endringer, og består av tre komponenter:

  • Kopiavgiften endres til en ren Kopinoravgift og økes til 200 kr per semester for heltidsstudenter og 100 kr for deltidsstudenter
  • Utsalgsprisen for kompendier settes ned fra 1,43 kr per side til 1 kr per side
  • Studentenes frie utskriftskvote økes fra 250 sider til 350 sider

Endringer i kopiavgiften og utsalgsprisen for kompendier vedtas av Universitetsstyret. Dersom vedtak fattes før sommeren, kan ny modell innføres fra våren 2018.

Utdanningskomitéen støtter forslaget til ny modell for kopiavgift og utsalgspris på kompendier som fremgår av det utsendte notatet. Saken oversendes Universitetsstyrets for vedtak.

Vedlegg:

12. Utkast til høringsuttalelse fra UiO til midtveisevaluering av Erasmus+

Som en del av den pågående midtveisevaluering av Erasmus+, EUs utdanningsprogram for perioden 2014-2020, har EU-kommisjonen lansert en åpen høring.

Erasmus+ teamet i Avdeling for Fagstøtte har, blant annet på bakgrunn av innspill fra fakultetene, utarbeidet et høringsutkast fra UiO, og forslaget ble lagt frem for Utdanningskomitéen til diskusjon.

Utdanningskomitéens sluttet seg hovedsakelig til høringsutkastet, men ønsket en presisering av hva vi egentlig ønsker oss i forhold til «bærekraftig utviklingsmål». De er også viktig å få frem at vi ønsker at flere av våre studenter reiser ut, og vi må da ikke legge opp til krav som blir til hinder for utveksling.

Høringsfristen er 31. mai 2017 og saken vil bli behandlet i rektoratet i uke 21.

Vedlegg:

13. Tilrettelegging for studentutvalgene ved UiO

Studentparlamentet ønsker at det innføres minstekrav når det gjelder lønn til medlemmer av studentutvalgene, representasjon i fakultetsstyrene, samt øvrige kontaktpunkter/møter mellom SU og fakultetsledelsen.

Ingvild Leren Stensrud/Studentparlamentet følger opp saken med en nærmere kartlegging av praksisen på de enkelte fakultetene. Det vil deretter bli opp til neste SP/AU hva som videre gjøres med saken.

14. Eventuelt

Det var ingen saker til eventuelt.

Møtet ble hevet kl. 15.30.

Publisert 19. juni 2017 11:09 - Sist endret 10. juli 2017 10:18