English version of this page

Kjersti Lohne

Kandidat til universitetsstyret i gruppen midlertidig vitenskapelig ansatte

Forslagsstillere

  • Kjersti Lohne

  • Jørgen Sørgard Skjold, stipendiat, Institutt for offentlig rett, JUS

  • Synøve Nygaard Andersen, postdoktor, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, SV

  • Sigrun Marie Moss, førsteamanuensis, Psykologisk institutt, SV

  • Rachelle Esterhazy, postdoktor, Institutt for pedagogikk, UV

  • Antoine de Bengy Puyvallée, stipendiat, Senter for utvikling og miljø

  • Julie Sørlie Paus-Knudsen, stipendiat, Senter for økologisk og evolusjonær syntese, MN

  • Eli Bæverfjord Rye, stipendiat, Fysisk institutt, MN

  • Rune Ellefsen, postdoktor, Institutt for kriminologi og rettssosiologi, JUS

  • Marthe-Lise Næss-Andresen, stipendiat, Institutt for helse og samfunn, MED

  • Tejaswinee Kelkar, stipendiat, RITMO Senter for tverrfaglig forskning på rytme, tid og bevegelse

Valgplattform

Jeg stiller til valg som representant for gruppen midlertidig ansatte til universitetsstyret fordi jeg mener jeg har et særskilt bredt erfaringsgrunnlag for å sette meg inn i de ulike problemstillingene som rammer gruppen midlertidig ansatte, og for å være en tydelig stemme i universitetsstyret for å bedre våre rammebetingelser. I tillegg til flere utenlandsopphold, har jeg selv vært midlertidig ansatt i snart 10 år på ulike kontrakter – som stipendiat, postdoktor, og forsker – og ved ulike institutter og forskningssentre ved UiO. Siden jeg begynte som stipendiat har jeg vært engasjert i universitetspolitikk og hatt ulike verv på universitetet – på institutt- og fakultetsnivå og sentralt. Jeg er også medlem i Akademiet for yngre forskere, som er en tverrfaglig møteplass og forskningspolitisk plattform for yngre forskere. 

Universitetsstyret har et krevende år i møte. I tillegg til å verne universitetet og universitetsansattes mot Korona og de negative konsekvensene av Korona-tiltakene, er det også det sittende dekanatets aller siste år. Det betyr et år hvor beslutning og gjennomføring  står i høysetet, og jeg vil forsvare – og styrke – de midlertidige ansattes interesser i disse avgjørende prosessene. Det er særlig fire saksområdet jeg vil jobbe med: 

1. Tilrettelagt oppfølging etter Korona

Vi står midt oppi en global krise som kommer til å prege oss i lang tid fremover. Lokalt hos oss slår dette særlig ut på de midlertidig ansatte som ser tiden og kontrakter smuldre opp som følge av Korona-restriksjonene. Dette betyr at jeg kommer til å jobbe hardt for at stipendiater, postdoktorer og forskere i midlertidige prosjektstillinger får tilrettelagt oppfølging slik at de får mulighet til å ferdigstille prosjektene sine på en god måte. 

2. Gjennomføringsstipend for stipendiater

Jeg vil jobbe for å utvide ordningen med gjennomføringsstipend for stipendiater, slik praksis er ved Det humanistiske fakultet – og inntil nylig, ved Det juridiske fakultet. Gjennomføringsstipend innebærer at stipendiater som leverer doktorgrad på normert tid får tilbud om forlenget tilsetting på 6 eller 12 måneder, med 50 % undervisningsplikt. For stipendiaten innebærer dette først og fremst at en kan konsentrere seg om å ferdigstille doktorgraden uten å bekymre seg for å stå arbeidsløs dagen etter levering. Ved å stimulerer til levering av doktorgrad på normert tid, reduseres gjennomføringstiden og øker antall avlagte doktorgrader – til gode for universitetets økonomi. 

3. Bedre rammebetingelser og karriereveier for midlertidige 

I likhet med tidligere representanter i universitetsstyret for gruppen midlertidig ansatte, kommer jeg til å jobbe for redusert – og forbedret – midlertidighet i ansettelser ved UiO. Det er gjort mye godt arbeid fra midlertidige ved UiO på dette området fra før – også i forlengelse av Underdalsutvalget. Jeg har lyst til å følge dette arbeidet videre opp, blant annet ved å trekke på mine erfaringer fra Akademiet for yngre forskere hvor jeg blant annet har jobbet med temaet karriereveier – inkludert likestilling, internasjonalisering og mobilitet. At Kunnskapsdepartementet nylig varslet en ny strategi for forskerrekruttering og karriereveier i forskning og høyere utdanning viser hvor viktig denne saken er. De understreker at arbeidet med strategien – som skal ferdigstilles i 2021 – skal skje i nær dialog med viktige aktører i sektorene, og det er avgjørende at UiO og universitetsstyret tar en aktiv rolle i disse innspillprosessene.  

I universitetsstyret har jeg også sett at det har blitt jobbet med karriereutviklingsplaner for midlertidig ansatte. Dette er bra. Men i det siste vedtaket fra styret har forskere i midlertidig stillinger blitt skilt ut fra disse planene – stikk i strid med arbeidsgruppens anbefalinger. Dette betyr at forskere i eksternt finansierte prosjekter – som ofte befinner seg i en kritisk tidsperiode i karrieren – faller utenfor tiltakene som skal tilgodese midlertidig ansatte. Jeg vil jobbe for at også forskere på midlertidige kontrakter – og ikke bare stipendiater og postdoktorer – skal få tilbud om karriereutvikling ved UiO. Dette må også inkludere anledning til å undervise og veilede studenter.

I tillegg har universitetet et særlig ansvar for internasjonale midlertidig ansatte. Jeg har selv hatt opphold ved internasjonale forskningssentre både ved UiO og i utlandet, og vet hvor viktig det er internasjonale forskere i større grad får mulighet til å delta og bli hørt ved UiO. I første omgang vil jeg jobbe med å utvikle en mentorordning for internasjonale midlertidig ansatte ved UiO. 

4. Verne universitetsdemokratiet i ny universitets- og høgskolelov

En ny universitets- og høgskolelov er på trappene. Forslaget er for tiden ute til høring, og jeg antar debatten vil våkne til liv når vi har fått summet oss litt etter Korona. Det er nemlig en utrolig viktig tid for styring av sektoren vår. Det foreslås blant annet å tilsette ekstern styreleder. En ekstern styreleder oppnevnt av departementet vil innebære økt politisk styring av universitet, og er et skritt på veien mot ansatt rektor. Dette er jeg imot. Jeg holder universitetsdemokratiet- og medbestemmelse høyt, og vil jobbe for å verne og styrke universitetet som en kunnskapsinstitusjon – ikke bedrift.

Bakgrunn

Jeg er utdannet kriminolog og jobber som forsker ved Institutt for offentlig rett (IOR) i permisjon fra min postdoktorstilling på Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS) ved Det juridiske fakultet. Jeg disputerte i 2015 ved IKRS på avhandlingen Advocates of Humanity: Human Rights NGOs in International Criminal Justice som er en analyse av fremveksten og dynamikken av det internasjonale strafferettsfeltet basert på feltarbeid blant annet i Haag og Uganda, og perspektiver fra kriminologi og rettsosiologi, internasjonal rett, internasjonal politikk, og global sosiologi. Jeg fikk Hans Majestet Kongens Gullmedalje for dette arbeidet. Jeg har jobbet med og på ulike tverrfaglige prosjekter om krig, kriser, og kriminalitet – blant annet om rettsliggjøringen av de skandinaviske samfunn, om voldtekt i krig, det humanitære feltet, droneteknologi og krigen mot terror. Jeg er en av få internasjonale forskere som har fått tilgang til den amerikanske marinebasen Guantánamo Bay på Cuba, hvor jeg i 2016 observerte rettsprosessene mot de fem tiltalte for terrorangrepet 11. september. Fremover skal jeg også jobbe med de rettslige ettervirkningen av 22. juli og rettstatens motstandsdyktighet. I 2019 ble jeg tildelt European Society for Criminology Young Criminologist Award.

Jeg har vært gjesteforsker ved Vrije Universiteit i Amsterdam (2013), Universitetet i Oxford (2014) og Universitetet i København (2018). Jeg har representert midlertidig ansatte tidligere i Stipendiatrådet, Fakultetsstyret og Likestilling- og diskrimineringsutvalget ved Det juridiske fakultet. I dag er jeg med i et ad hoc-utvalg for forskningsetikk ved samme fakultet og vararepresentant i UiOs utvalg for nord-sør samarbeid. Jeg har vært medlem i Akademiet for yngre forskere siden 2018. 

Publisert 15. mai 2020 11:13 - Sist endret 16. mars 2021 09:41