Retningslinjer for universitetsbibliotekarer

Fastsatt av Universitetsdirektøren pr. 15. september 1993 med hjemmel i kollegievedtak av 29. september 1992 om universitetsbibliotekarenes status, revidert etter fullmakt fra universitetsdirektøren med virkning fra 1. oktober 2020.

Generelt

Universitetsbibliotekarer regnes ikke som ordinære forsknings- og undervisningsstillinger, men stemmer sammen med det vitenskapelige personale i universitetsvalg.

Ansettelsesprosess

Kunngjøring

Ledige stillinger skal kunngjøres offentlig, jf. statsansatteloven § 4 første ledd, med mindre det er gjort eksplisitt unntak for kunngjøringsplikt. Se UiOs personalreglement pkt. 2. Kunngjøringsplikten har sammenheng med kvalifikasjonsprinsippet, som krever at den som er best kvalifisert etter en helhetlig vurdering av relevant utdanning, praksis og personlig egnethet skal ansettes. UiOs praksis er at søknadsfrist som hovedregel er minimum to uker. Se for øvrig reglene om kunngjøring i UiOs personalreglement pkt. 3.

Innstilling

Nærmeste leder avgir innstilling, jf. statsansatteloven § 5 første ledd. Nærmeste leder bør utpeke ressurspersoner som rådgivere i vurderingen av kandidater, dvs. medarbeidere som har god innsikt i den aktuelle stillingens ansvarsområde. Se for øvrig reglene om innstilling i UiOs personalreglement pkt. 4.

Ansettelse

Et eget ansettelsesorgan på fem medlemmer ansetter universitets- og førstebibliotekarer, jf. regler for ansettelse i førstebibliotekarstillinger § 10. Bibliotekdirektøren leder ansettelsesorganet, som har to arbeidsgiverrepresentanter i tillegg. Den ene av disse oppnevnes av bibliotekdirektøren og den andre av bibliotekstyret. To representanter oppnevnes av tjenestemannsorganisasjonene i fellesskap. En av disse representantene skal tilhøre universitetsbibliotekargruppen.

Kvalifikasjonskrav

  • Mastergrad eller ph.d.
  • Søkere med ph.d ansettes som førstebibliotekar.
  • Universitetsbibliotekarer/førstebibliotekarer forplikter seg i løpet av en to-årsperiode fra ansettelse til å delta på fellesdelen av kurs i universitetspedagogikk, eller dokumentere tilsvarende kompetanse.

Oppgaver

Universitetsbibliotekarenes hovedoppgaver er innenfor disse områdene:

  • Bidra til et godt samarbeid mellom UiOs fagmiljøer og biblioteket
  • Yte bibliotektjenester til UiOs forsknings og utdanningsvirksomhet
  • Utvikle tjenester og samlinger i samarbeid med interne og eksterne fagmiljøer
  • Drive forsknings- og utviklingsarbeid knyttet til bibliotekets utvikling
  • Undervise og veilede

Forskning

  • Forsknings- og utviklingsoppgaver innenfor 20 % av arbeidstiden etter godkjenning av bibliotekdirektøren i hvert enkelt tilfelle. Prosjektsøknader sendes tjenestevei og innvilges for ett år om gangen.

  • Forskning ut over 20 % av arbeidstiden kan i spesielle tilfeller være aktuelt
  • For PhD-utdanning kan UB legge forholdene til rette ved å innvilge permisjon.
    Det kan åpnes for mulighet til å kombinere stipend med arbeid i bibliotek i en treårig eller fireårig stipendperiode.
  • Det skal utarbeides en sluttrapport innen seks måneder etter at prosjektet er avsluttet.

Opprykk til førstebibliotekar

Universitetsbibliotekarer som har oppnådd doktorgrad eller anser seg kvalifisert på annet grunnlag kan søke om opprykk til førstebibliotekar i henhold til Reglement for opprykk til stilling som førstebibliotekar og Reglement om lønnsopprykk for doktorgrad.

Publisert 14. sep. 2004 08:58 - Sist endret 18. nov. 2020 15:23