Mindre linje, mer effektivitet? Om nettverksorganisering i staten.

På Partnerforums 5. seminar i rekken om arbeids- og organisasjonsformer spurte vi om nettverksorganisering er egnet i staten.

På dette seminaret spurte vi om nettverksorganisering er en god idé for statsforvaltningen. Hva slags former for kompetanse og teknologi er nødvendige og nyttige i slike organisasjoner? Vi så også på hvordan man ved deltagelse i og ledelse av internasjonale team må ta høyde for kulturelle forskjeller så vel som fysisk avstand.

Program

11:45               Registrering. Kaffe/te og frukt.

12:25               Åpning ved Partnerforums sekretariat.

12:30              Nettverksorganisasjon: 
                       Muligheter og utfordringer (pdf)          
                        Anne Lise Bjørnstad, Forsvarets forskningsinstitutt

13:10               Organisert for samhandling - smart og fleksibel
                        styring av samhandling og kunnskapsdeling (pdf)
                        Vegard Kolbjørnsrud, Accenture Strategy og BI

13:50               Pause

14:10               Erfaringer med flat og fleksibel organisering 
                        i statsforvaltningen (pdf) 
                        Gunnar Mån Østebø, Oljedirektoratet

14:30               Integrerte operasjoner (pdf)
                        Tor Tønnessen, Statoil

14:50               Diskusjon, ledet av Anne Noddeland, Kunnskapsdepartementet

15:30               Slutt

 

Om seminaret

Anne Lise Bjørnstad avla i 2013 sin doktorgradsavhandling om nettverksorganisasjoner. Her argumenteres det for at mindre hierarki og mer desentralisering kan virke positivt på en organisasjon: Jo mindre avstand det er mellom leder og medarbeidere, både mht. makt og antall mellomledersjikt, desto bedre er det for organisasjonen. Flatere og mer desentraliserte organisatoriske løsninger gir gjerne mer fleksibilitet og mer effektive organisasjonsprosesser. Samtidig kan bruken av ad hoc-team i multinasjonal sammen-heng gi uønskede effekter, som lavere tillit og mindre fleksibilitet.

På seminaret vil Bjørnstad se på muligheter og utfordringer ved nettverksorganisasjoner. Målsettingen med hennes forskningsarbeid var å undersøke holdbarheten av noen sentrale antagelser fra teoriene om slike organisasjoner. Presentasjonen på dette seminaret vil ta for seg teoretisk bakgrunn: Hva er en nettverksorganisasjon, og hva er målsettingen med en slik type organisasjon; resultater fra eksperimenter og surveys i militære utvalg og organisasjoner, samt implikasjoner av funnene som ble gjort.

Videre får vi et foredrag av Vegard Kolbjørnsrud, som tar utgangspunkt i sin doktorgradsavhandling fra 2014. Kolbjørnsrud vil bl.a. se på styringsutfordringer i nettverksorganisasjoner og på hva slags mekanismer som gjør seg gjeldende i nettverk på ulike nivåer – mellom personer og mellom virksomheter. Hvordan legger organiseringen til rette for kunnskapsdeling og informasjonsutveksling? Og i hvilken grad kan slik være organisering være egnet når man skal løse problemer som har stor samfunnsbetydning, men hvor enkeltaktører i privat eller offentlig sektor ikke kan løse dem alene?

Deretter får vi erfaringsinnlegg fra Oljedirektoratet og Statoil, før det blir diskusjon til slutt.

 

Om bidragsyterne

Anne Lise Bjørnstad har vært forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) siden 2001. Hun jobber i dag med implementeringen av nettverksorganisasjoner i Forsvaret, bl.a. i NATO-sammenheng. Bjørnstad oppnådde i 2013 sin doktorgrad i organisasjonspsykologi fra Universitetet i Oslo, og hennes avhandling omhandlet nettverksorganisasjoner. Hennes forskningsfelt inkluderer organisasjonspsykologi, interkulturell psykologi, beslutningstaking og gruppepro-sesser. Ved FFI har Bjørnstads ekspertise hovedsakelig vært anvendt på områdene kommando og kontroll, så vel som organisatoriske forhold knyttet til transformasjonsprosesser i det militære. Hun har representert Norge i NATO-forskningsgrupper som har studert samarbeid ved internasjonale NATO-hovedkvarter, med fokus på bl.a. kulturelle forskjeller, tillit og organisatorisk effektivitet.

Vegard Kolbjørnsrud er senior manager i Accenture Strategy. Han rådgir, forsker og underviser innen strategi, innovasjon, digitalisering og organisasjonsdesign.  Kolbjørnsrud avla i 2014 sin doktorgradsavhandling «On governance in collaborative communities» ved BI, med fokus på design og styring av samhandlingsnettverk ("collaborative communities"). I doktorgradsprosjektet  studerte han samhandlingsnettverk innen utvikling av nye medisiner, IT-analyse, bærekraftig konsum og konsulentvirksomhet. Prosjektet var finansiert av Accenture og Norges forskningsråd under Nærings-ph.d.-ordningen. Kolbjørnsrud underviser i strategisk ledelse på Handelshøyskolen BI og er foredragsholder på seminarer og konferanser i inn- og utland.

Anne Noddeland er prosjektleder i Kunnskapsdeparte-mentet. Hun har bred erfaring fra gjennomføring av organisasjonsutvikling og har  ledet ulike endringsprosesser. Noddeland har utdanning i strategisk HR fra Sverige og England.

Tor Tønnessen er ansatt i Statoil, hvor han er prosjektleder for Integrerte operasjoner i Johan Sverdrup-prosjektet. Han har fem års bakgrunn som leder for Statoils Sektor for organi-sasjon og endring og ti års erfaring som SVP/Forskningssjef i IRIS/Roglandsforskning. Tønnessen har Ph.D. i Endrings- og Innovasjonsledelse.

Gunnar Mån Østebø er underdirektør i Oljedirektoratet, en stilling han har hatt siden 2011. Østebø har hatt en rekke lederfunksjoner i Oljedirektoratet siden han ble ansatt i 1991. Før det har han bl.a. hatt lederstillinger i Stavanger kommune. Østebø har også deltatt i organisasjonsprosjektet i OD siden starten i 1997. I sitt innlegg vil Østebø se på organisering fra fire perspektiver: Oljedirektoratets oppgaver og styring, kompetanse, kultur og verdier -- og struktur. Innenfor det siste perspektivet, struktur, går han litt mer i dybden på hvordan dette gjøres i praksis.

Arrangør

Partnerforum
Emneord: Effektivitet, HR og kompetanseutvikling, Sikkerhet
Publisert 18. feb. 2015 15:36 - Sist endret 19. des. 2017 17:07