Spork: komisk eller nyttig?

"The word 'Spork' is somehow hard to say with a straight face"1

Bildet kan inneholde: servise, bestikk, kjøkkenredskap, metall.

A plastic spork

Alle vet hva en spork er. Hvis ikke, la meg friske opp minnet ditt. En spork er et engelsk ord som kommer fra kombinasjonen mellom «fork» og «spoon». Det er det bestikket du får på festivaler når du bestiller en crêpe. En Splayd er en spork med en kniv del på siden av kjeia. Men, ved misbruk av språk, har Splayd blitt kalt en Spork (for ekampel selger Clas Ohlson Splayd men kaller det for Spork). For forståelsens skyld, er Splayd og Spork synoymer i dette innlegget.

Sporks er ikke så moderne som man skulle tro. I tredje århundre før Kristus, hadde romerne et lignende verktøy. Bestikket var en kombinasjon av ei skje, en gaffel, en slikkepott, en pinne, en pigg og en kniv.2

Folk samler på fine kniver, eller søl bestikk, men aldri på Sporker, hvorfor ikke? I det siste årene har bedre versjoner av sporken blitt laget. Det er mulig å kjøpe dem i rustfritt stål, hard plast, tre osv.

Ordet Spork var allerede funnet i ordbøker i 1909 men ble popularisert i syttitallet.3 Ordet i seg selv er morsom og er ikke tenkt som et sofistikert verktøy. Sporken et ikke det enkleste å bruke, halvparten av tiden er utstikkerne for liten til å være brukbar og ingen bruker sporken for skjeen delen. Hvis man er møt med en Splayd, er det kniv delen som kutter ikke i det hele tatt.

Sporkens mangel på verdighet kunne komme fra det faktum at den er kjent for å være brukt i fast-food steder til å spare på penger både i bestikk og rengjøring.4

Prinsippet i seg selv er en god idé, men er dårlig utført. Sporken kan være nyttig, men i en litt mindre kontekst; i en matboks eller på en fast-food restaurant. Men, det komiske ved Sporken er alltid til stede, uavhengig av konteksten.


(1) Wilson, «Sporks, Pestles and Peelers : Why kitchen technology matters », 20-21

(2) Ibid, 20

(3) Ibid, 20

(4) Ibid, 49

Litteratur:

Wilson, Bee. « Sporks, Pestles and Peelers : Why kitchen technology matters » i Food & Material Culture, Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 2013, redigert av Mark McWilliams, 20-32. Great Britain : Prospect Books, 2014

Emneord: spork, splayd, bestikk
Publisert 23. okt. 2023 23:42 - Sist endret 23. okt. 2023 23:43
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.