KULH2008 – Museenes kulturhistorie

Kort om emnet

Hva er et museum? Hvor og når oppstod ideen om å samle på og stille ut gjenstander for publikum? Museer er steder der fortellinger blir materialisert, ved at gjenstander blir presentert i en bestemt orden. Siden 1700-tallet har offentlige museer vært sentrale institusjoner for å formidle kunnskap om fortiden og samtiden, særlig i den vestlige verden. Museene fortsetter å vekke interesse fra besøkende, forskere og politikere og er derfor gjenstand for evaluering, debatt og kritikk.

Museene er kunnskapsbaserte og samlinger og utstillinger er skapt med utgangspunkt i et spekter av fagfelt. På denne måten representerer museene kunnskapstradisjoner innen felt som historie, kunst, teknologi og natur. Samtidig har museenes plassering og tilknytning til lokalsamfunn, nasjonale felleskap og verdenssamfunnet betydning for hva slags kunnskap som blir bevart og formidlet.

I dette emnet utforsker vi museene som kunnskapsprodusenter og deres kulturelle og politiske rolle, med utgangspunkt i spørsmål som: Hvilke fortellinger formidler museene og hvordan gjør de det? Hvilke gjenstander ser museene som verdifulle, og hva skaper denne verdien? I tillegg vil vi undersøke problemstillinger som: Hva er museenes betydning i samfunnet og hvordan tar museene oppgjør med kontroversielle deler av museumshistorien? Bør museer gi tilbake gjenstander om noen ber om det? Kan det å lage utstillinger forståes som forskning?

Hva lærer du?

Etter å ha fullført dette emnet vil du:

  • ha innsikt i museenes kulturhistorie og innsamlings- og utstillingsproblematikk
  • ha forståelse av konseptet museum
  • kunne identifisere fortellinger som formidles av museene og hvordan disse har endret seg historisk
  • ha kunnskap om hvordan museene organiserer kunnskap gjennom systematisering av gjenstander
  • kunne identifisere ulike museumstyper
  • være i stand til å utføre en kritisk analyse av en museumsutstilling

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Gode engelskkunnskaper.

Kunnskap om museumsrelevante emner som arkeologi, antropologi, historie, kulturhistorie, kunsthistorie eller konservering er en fordel.

Overlappende emner

Undervisning

Undervisningen i dette emnet består av forelesninger og ekskursjoner til museer i Oslo-området.

Emnet har to hoveddeler. Den første delen er forelesninger som presenterer museenes kulturhistorie nasjonalt og internasjonalt. Den andre delen er forelesninger som går nærmere inn på noen typer museer, kombinert med besøk til disse museene. Formålet med dette er å kombinere teoretiske diskusjoner fra forelesningene med konkret museumspraksis.

Obligatorisk aktivitet

  1. Obligatorisk oppmøte: Deltagelse på minst to av museumsekskursjonene.
  2. Skriftlig kvalifiseringsoppgave 1: Innlevering av en analytisk tekst på 1-2 sider om en av museumsekskursjonene. Teksten leveres i Canvas innen en uke etter at ekskursjonen har funnet sted og skal godkjennes av emneansvarlig.

En normalside regnes som ca. 2300 tegn uten mellomrom per side, inkludert referanser. Litteraturliste ikke medregnet i sideantallet.

Du finner mer informasjon om krav til kvalifiseringsoppgavene og innleveringsfrister i Canvas.

All obligatorisk aktivitet må være godkjent for at du skal kunne gå opp til eksamen. Du er selv ansvarlig for å sjekke at du har fått alt godkjent.

Fravær fra obligatorisk aktivitet: 

Det er viktig at du gjør deg kjent med reglene for fravær fra obligatoriske aktiviteter, slik at du unngår å bli trukket fra undervisningen og miste retten til å ta eksamen i dette emnet. 

Mer om obligatoriske aktiviteter ved Universitetet i Oslo:

Godkjent obligatorisk aktivitet er gyldig i de to neste semestrene emnet blir gitt. Unntak kan forekomme hvis emnet skifter vurderingsform, undervisningsopplegg eller endres vesentlig på andre måter 

Adgang til undervisning:

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

4 timers skriftlig skoleeksamen

Eksamen skal leveres i Inspera - se veiledninger for digital eksamen

Du er selv ansvarlig for å sette deg inn i krav og frister for skoleeksamen.

Du må ha bestått all obligatorisk aktivitet i emnet for å kunne gå opp til eksamen.

Du finner mer informasjon om eksamen på semestersiden til emnet.

Hjelpemidler til eksamen

Ingen hjelpemidler er tillatt.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 23. mai 2024 05:22:18

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Høst
Eksamen
Høst
Undervisningsspråk
  • Engelsk
  • Norsk