Arbeidspraksis ga Felix sommerjobb

I praksisemnet har fysikkstudent Felix jobbet med et prosjekt som kan bidra til å forhindre hudkreft. I sommer jobber han videre med prosjektet.

Halvportrett av mannlig ung student i blå skjorte

Felix Forseth har sommerjobb i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. 

Foto: Hilde Lynnebakken /UiO

– Det er så gøy å se at det vi har lært gjennom å løse oppgaver på studiet gir grunnlag for å gjøre en jobb i praksis, sier Felix Aarekol Forseth.

Sist semester jobbet han en gang i uka i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) som del av emnet FYS3820 arbeidspraksis.

Han jobbet hver torsdag, men dette avtales mellom studenten og arbeidsstedet.

– Jeg fikk være del av et veldig hyggelig miljø, i et hus fullt av folk som er interessert i fag og å dele kunnskapen med deg, sier Felix.

I løpet av praksisperioden fikk han tilbud om å fortsette å jobbe også i sommerferien.

Prosjektet han jobber med handler om beskyttelse mot hudkreft. I Norge har vi mange tilfeller av kreftformen, og en av grunnene kan være at vi ikke beskytter oss godt nok mot sola høst og vår.

Felix utvikler et 3D-modelleringsprogram for å finne total solinnstråling i utearealene til barnehager, basert på bilder av områdene. Tanken er at det skal kunne brukes av kommuner for eventuelt å sette inn tiltak.

Han har nettopp gjort ferdig bachelorgraden og skal sannsynligvis i gang med en master i Computational Science til høsten, hvis han ikke først tar et år med emner som virker interessante.

– Jeg hadde nettopp introduksjon til kunstig intelligens, som var veldig spennende, sier han.

Han tror praksisemnet kan hjelpe flere til å forstå hvor relevant det de lærer i en bachelorgrad er.

– Oppgavene du løser på universitetet gjør deg virkelig i stand til å gjøre en jobb ute i arbeidslivet. 

Problemløsning er det viktigste han sitter igjen med etter tre år med fysikkstudier.

– Og det som er så fint med fysikk er at du lærer de fundamentale prinsippene. Har du de på plass, kan du bygge mer “ingeniørmessige,” praktiske ferdigheter oppå.

For Felix selv tok det litt tid å lande på at det var fysikk som var det riktige. Han tok Medier og kommunikasjon på Elvebakken videregående, fulgt av et år på folkehøyskole før han startet på psykologistudiet.

– Men jeg merket at jeg savnet noe konkret og håndfast, og byttet etterhvert til fysikk, sier han.

– Hvorfor fysikk?

– Jeg hadde vært fascinert av fysikk lenge, og lest populærvitenskap og skjønnlitteratur om astronomi, kvantefysikk og kjernefysikk. Og i fysikk finnes det konkrete svar, det liker jeg, sier Felix.

Av Hilde Lynnebakken
Publisert 28. juni 2023 08:23 - Sist endret 29. juni 2023 10:35