Sikrer grunnen under havbunnen

Geolog Ragnhild Christin Hansen jobber med å klargjøre jorda under havbunnen før store energiselskaper skal bygge rørledninger og vindturbiner der.

Bildet kan inneholde: smil, hjelm, sports utstyr, t skjorte, arbeidsklær.

Ragnhild er prosjektingeniør hos NGI, hvor hun tolker geologiske data og gir råd til store bedrifter som Equinor og BP. Foto: Anna Valberg/UiO

Vis á vis Ullevål stadion i Oslo ligger NGI, Norges geotekniske institutt, et stort bygg som huser en bråte geoteknikere og steinelskere. Allerede som bachelorstudent begynte Ragnhild å jobbe på laboratoriet her. Hun skrev masteroppgaven sin i samarbeid med dem, og gikk rett ut i jobb her etter endte studier.

– Jeg hadde egentlig ikke en optimal fagkombinasjon for denne jobben, og kanskje ikke karakterene til det heller. Men NGI hadde allerede sett hva jeg var god for, så da jeg var ferdig utdannet, ansatte de meg, forteller den jordnære geologen.

– Mange tror at havbunnen er flat, men i virkeligheten er det like mye opp og ned som på land

Dermed flyttet Ragnhild opp fra labens kjellerdyp og opp i dagslyset, til en etasje med minikontorlandskap der hun deler område med tre andre. Her sitter hun mest foran datamaskinen og tolker geofysiske og geotekniske data for å gi råd til store kunder som Equinor og BP om hva de bør tenke på når de skal bygge noe på havbunnen.

Fjellene på havets bunn

– Det kan være vindturbiner, oljeplattformer, rørledninger eller andre ting knyttet til offshore energi.

Hun bruker seismiske og geotekniske data, som lager et bilde eller en beregning av hvordan jorda under havbunnen ser ut.

– Det er utrolig tilfredsstillende når alt stemmer og du får en åpenbaring og greier å finne ut av nye ting.

– Mange tror at havbunnen er flat, men i virkeligheten er det like mye opp og ned som på land, smiler geologen lurt. – Landskapet utenfor norskekysten er krevende, men spennende å jobbe med. Noen ganger har isen under istida dratt med seg store steinblokker som har pløyd seg inn i jorda under havbunnen, og etterlatt seg flere meter dype renner eller plogspor. Da kan det være dumt å legge et fundament eller en rørledning akkurat over der, forklarer Ragnhild, mens de lyse krøllene vipper på hver sin side av det rolige fjeset. Hun virker komfortabel og trygg.

– Jeg elsker geologi, slår hun fast.

Kan vi bygge noe her?

Jobben som geolog handler om å finne ut hva som har skjedd i fortida, og bruke det til å si noe om hva som kan skje i framtida.

– Hvis jeg kan se at det har skjedd en endring i jorda i et område, men kan slå fast at endringen skjedde for mer enn 10 000 år siden, er det mulig underlaget er helt stabilt. Men skjedde endringen for bare hundre år siden, kan jordmassene der være utrygge, og det kan være lurt å unngå å bygge noe på den grunnen.

– Det er jo en kjempegod idé at bachelorstudentene nå lærer programmering fra første studieår! Det kommer de til å få bruk for. 

Ragnhild leter i jordlagene for å finne ut hva som kan ha skjedd gjennom årtusenene.

– Det er utrolig tilfredsstillende når alt stemmer og du får en åpenbaring og greier å finne ut av nye ting. Det er skikkelig gøy, sier hun, og forklarer hvordan hun gjennom detektivarbeid ved hjelp av forskjellige programvare avslører jordlagenes hemmeligheter.

Nyttig å kunne programmere

Dataene kundene gir oss som utgangspunkt kan være veldig ulikt formatert. Derfor har jeg begynt å lære meg programmering. Det er et utrolig nyttig verktøy. Kjører jeg scriptene mine på dataene jeg har fått utlevert, kan datamaskinen gjøre på en time det som manuelt ville tatt en uke.

– Å tørre å spørre er halve jobben det første året i arbeidslivet

I tillegg hjelper programmeringen henne med å redusere menneskelige feil.

– Er det noe som er feil, greier ikke scriptet å kjøre, så da finner jeg bommerten fort.

– Jeg jobber med flere ulike prosjekter samtidig. Noen av dem varer i mange måneder, mens andre bare tar en uke.

Når UiO forteller henne at nå lærer bachelorstudentene programmering fra første semester, stråler hun opp:

– Det er jo en kjempegod idé! Så bra – programmering kommer de til å få bruk for!

Glade i å hjelpe hverandre

Arbeidsmiljø er viktig i hverdagen. Ragnhild liker at folkene ved NGI er ivrige til å hjelpe, og at de liker å diskutere.

– Noe av det fineste med denne jobben er at jeg lærer nye ting hele tida. De erfarne folka som jobber her er utrolig glade i å hjelpe. Alle er skikkelig faglig motiverte, og engasjementet deres er smittsomt. Å tørre å spørre er halve greia det første året, smiler hun lunt.

De gjør også hyggelige ting sammen som ikke handler om jord og stein. En sosialkomité arrangerer hytteturer, store fester gjennom året og turer på teater og kaffesmaking.

Match fra første dag

Da Ragnhild skulle ta det store studievalget, var hun usikker.

– Jeg ante ikke hva jeg ville studere, så etter tips fra mamma tok jeg en restplass på årstudiet i psykologi i Tromsø. Men det ble litt svevende. Etterpå brukte jeg elimineringsmetoden, og kom fram til at på geofag var det sikkert mange som meg: folk som liker å være ute og som vil lære om det de ser når de går på tur. Geologen ser opp:

– Det var match fra første dag. Jeg er så glad for at jeg tok det studiet.

Ragnhild Christin Hansen

Yrke: Geoteknisk prosjektingeniør ved Norges geotekniske institutt (NGI)

Alder: 27

Utdanning ved UiO: Bachelor i geofag, mastergrad i geofag, studieretning naturfarer. Ferdig utdannet i 2016.

Fra: Nesodden

Jobber: Oslo

Relevant studieprogram: Geologi og geografi

Les flere karriereintervjuer

Av Anna Valberg
Publisert 27. nov. 2018 09:34 - Sist endret 20. juli 2021 13:50