Nora er analytiker i Fagforbundet

Nora trodde ikke at hun hadde anlegg for statistikk og programmering, men gjennom arbeidet med masteren satte hun seg inn i programmeringsspråket R, som etter hvert viste seg å være avgjørende for videre karrierevei.

Bildet kan inneholde: person, hår, panne, nese, kinn.

Foto: Privat

Nora jobber nå som analytiker i analyseenheten i Fagforbundet, som er Norges største arbeidstakerorganisasjon. Der jobber hun i et lite team på to personer som utformer, gjennomfører og rapporterer fra spørreundersøkelser, hovedsakelig blant forbundets nesten 400 000 medlemmer.

- Vi er også i full gang med å utvikle en analyseplattform med relevante data for organisasjonen, som skal gjøre viktig informasjon tilgjengelig for de tillitsvalgte og andre i organisasjonen. Vi samarbeider med ulike avdelinger om prosjekter og problemstillinger knyttet til ulike yrkesgrupper, lønnsoppgjør, pandemi, politikk og mye mer. Jeg jobber mye i det statistiske programmeringsspråket R der jeg lager rapporter og skriver om undersøkelsene våre. Jeg er også i gang med å lære andre verktøy som vi bruker til å utvikle denne plattformen, forteller Nora.

- Hva er det mest spennende med jobben din?

- Det mest spennende med jobben må være det å kunne dykke ned i temaer og spørsmål som er både faglig interessante og viktige for folks liv. For eksempel gjorde vi nylig en undersøkelse om hva den siste tidas økte levekostnader betyr for folk og hvordan ulike grupper blant medlemmene rammes av dette. Mer sosiologisk får man det ikke! Og resultatene viste tydelig hvordan de som har minst, rammes hardest. Denne undersøkelsen fikk mye medieomtale. En spennende ting med jobben er nettopp det, at man kan bruke faget sitt til å levere analyser som blir lyttet til, sier Nora.

Bruker sosiologi aktivt

På spørsmålet om hvordan Nora får brukt utdannelsen sin i jobben, svarer hun at hun både får brukt teoretiske og praktiske ferdigheter fra studiet hver eneste dag når hun gjør analyser og vurderer representativiteten og kvaliteten på data.

- I tillegg bruker jeg sosiologisk teori og sosiologisk fortolkning aktivt, både for å utforme gode spørsmål til spørreundersøkelser, og for å fortolke svarene. Som samfunnsviter, og spesielt som sosiolog, ser man hvordan bildet endrer seg ettersom man ser på forskjeller i utdanningsnivå, geografisk sentralitet, inntekt, kjønn eller klasse. Og ikke minst så har man mange teoretiske verktøy for å fortolke dette. Kort sagt så får jeg veldig god bruk for utdannelsen min, noe jeg er veldig glad for.

- Hvordan er en typisk dag på jobben?

- En typisk dag på jobben starter med at jeg logger på og skaffer meg oversikt over hva som trengs å gjøres. Kanskje tar vi et kort møte for å planlegge dagen. Jeg sitter mye på kontoret og jobber med ulike undersøkelser og prosjekter, og samarbeider tett med den andre i teamet. Jeg leser meg også opp på relevante nyheter. Vi har gjerne også gjerne møter med de vi til enhver tid samarbeider med om ulike undersøkelser, og om større prosjekter vi er involvert i. Vi har et veldig hyggelig og sosialt arbeidsmiljø, så felles lunsj i kantina er en fast ingrediens i hverdagen, forteller Nora fornøyd.

Ikke vær redd for kvantitativ metode!

Det var utdanninga hennes som gjorde at hun fikk jobben, og spesielt det at hun skrev en kvantitativ masteroppgave der hun brukte programmeringsspråket R for å gjøre analysene sine. (R er et programmeringsspråk, som et slags program som Stata eller SPSS, hvor man gjør statistiske analyser).

- Via veilederen min på master kom jeg i kontakt med han som nå er min kollega, som etter et intervju ansatte meg som prosjektmedarbeider på en undersøkelse. Jeg traff på timingen, så da kontrakten min løp ut, var de i gang med å ansette noen fast i en lignende stilling. Jeg søkte på denne, var på intervju, og ble ansatt i fast stilling etter en vanlig prosess.

Til andre studenter er derfor hennes råd å «ikke være redd for kvantitativ metode!» Nora var selv en av de som ikke trodde hun hadde noe anlegg for statistikk og programmering, men etter å ha satt seg inn i det, viste det seg å ikke være så vanskelig.

- Så det at det var akkurat denne delen av utdanninga som skulle bli utslagsgivende for meg, ville jeg absolutt ikke trodd for et par år siden. Om man lærer seg programmeringsspråket R, og gjerne gjennom arbeidet med masteroppgaven, så har man plutselig mange flere muligheter. R blir mer og mer brukt i mange ulike sammenhenger, så sats på det framfor andre programmeringsspråk. I tillegg mener jeg det er veldig viktig at man velger det tema man virkelig brenner for, uavhengig av hva man tror er lurt eller ikke. Plutselig dukker det opp noe, og du har spisskompetanse som kommer godt med. Jeg visste ikke at en jobb som den jeg har nå fantes engang da jeg begynte på masterprogrammet i sosiologi, avslutter hun.

Nora Céline Warholm Essahli

Studieprogram: Master sosiologi, med fordypning i klasseanalyse og politisk ulikhet, og utveksling til Sciences Po Grenoble
Fullført grad: 2021
Stillingstittel: Analytiker
Arbeidsgiver: Fagforbundet
Av Erika Ribu
Publisert 13. mai 2022 10:08 - Sist endret 14. nov. 2022 11:22