Studieopphold i utlandet

Som masterstudent i sosiologi, har du mulighet til å ta ett semester i utlandet. Utenlandsoppholdet lar deg utvide din faglige og internasjonale kompetanse.

Bildet kan inneholde: himmel, gest, finger, reise, lykkelig.

Adventure ball - Photo by Porapak Apichodilok from Pexels

Når kan jeg dra?

Anbefalt utvekslingssemester er ditt 2. semester i mastergraden.

Utvekslingen vil kreve tilpasninger i utdanningsplanen din. Det er viktig at du gjør deg kjent med kravene for utveksling.

Det er en mulighet å reise på utveksling i forbindelse med masteroppgaveskriving i 3. semester. Dette er en litt mer komplisert prosess, og vi anbefaler at du tar kontakt med utvekslingskoordinator på instituttet via epost i god tid før ønsket utveksling hvis dette er aktuelt.

Hvor kan jeg dra?

Valget er ditt, men programmet vil særlig trekke fram de følgende avtalene:

Utvekslingsavtaler på engelsk

Australia og USA

  • University of Melbourne i Australia. Studér ved et av de eldste og beste universitetene i Australia, og opplev utrolige Melbourne. Universitet har et bredt emnetilbud av høy kvalitet innen sosiologi.
  • The New School i New York, USA.  Her kan du avlegge spennende og relevante emner i hjertet av New York. Universitetet er kjent for tett kontakt mellom ansatte og studenter, og de fleste emner foregår i små klasser og med tverrfaglige perspektiver.
  • Australian National University i Canberra, Australia. Ofte trukket fram som det beste universitetet i Australia. Av erfaring er det mindre konkurranse om utvekslingsplass til ANU enn til universiteter på østkysten av Australia.

Europa

Utvekslingsavtaler på andre språk

Tysk

  • Humboldt Universität i Berlin, Tyskland. Her kan du studere sosiologi på et av de fremste universitetene i Tyskland, og med en lang og sterk sosiologisk tradisjon.
  • Universität zu Köln, Tyskland. Universitetet er et av Tysklands største, og tilbyr i tillegg mange emner på engelsk. Studenter på sosiologi master har fortrinnsrett på plassene.

Dansk 

  • Københavns universitet, Danmark. Studer i en av verdens beste studentbyer ved et ledende universitet med svært godt sosiologisk fagmiljø. Her er det mulighet for å ta emner på både engelsk og dansk.

Lyst å reise et annet sted?

Se også den komplette listen over alle avtalene til Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi. Du kan undersøke alle avtalene ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet og tilhørende institutter eller alle avtalene ved UiO generelt. 

For mer informasjon om utvekslingsmulighetene og aktuelle avtaler, ta kontakt med instituttets utvekslingskoordinator.

Tilpasninger til utdanningsplan i 2. semester

Dette er det anbefalte utvekslingssemesteret i studiet. 

Arbeid med masterskisse på utveksling

  • Du må levere en masterskisse som holder tilsvarende nivå som forventes i SOS4050. Se vurderingsbeskrivelse for masterskisse.
  • Skissen er grunnlaget for tildeling av veileder.
  • På utveksling får du ikke den samme opplæringen og oppfølgingen i arbeidet med masterskissen som når du tar SOS4050 ved UiO. Vi anbefaler sterkt at du jobber jevnt med skissen gjennom hele utvekslingsoppholdet.
  • Du kan få tilbakemelding på deler av arbeidet med prosjektskissen en gang underveis i semesteret. Du må selv melde interesse for dette til studiekonsulent på master i sosiologi
    • Meld inn ønske om tilbakemelding i tidsrommet 1. januar - 20. januar.

Innlevering av skisse.

Masterskisse leveres pr epost til emneansvarlig for SOS4050 innen ordinær frist. Skissen vurderes på samme måte som ordinært leverte skisser. Se SOS4050s hjemmeside for nærmere informasjon

Innpassing av delstudier fra utlandet

Dersom du ønsker å få innpasset utvekslinga i mastergraden din, gjelder følgende kriterier for emnevalg i utvekslingssemesteret:

  • Emnene skal være på masternivå.
  • Emnene må ikke overlappe med andre emner du har tatt eller skal ta som en del av graden.
  • Emnene skal gi deg nødvendig kompetanse og gi deg en fordypning som er relevant for din masteroppgave.
  • Du må ta 7,5 eller 10 studiepoeng innen generell sosiologisk teori.

Når du har funnet emner du ønsker å avlegge i utlandet, ta kontakt med instituttets utvekslingskoordinator slik at du kan få en forhåndsvurdering av emnene du planlegger å ta. 

Vær også oppmerksom på at noen universiteter har en annen semesterinndeling enn vi har i Norge. På tyske universiteter begynner for eksempel semesteret så sent som i oktober og slutter i februar/mars. Dette kan medføre at du blir forsinket i studiet.

Når du er tilbake fra utveksling

Du må sende inn søknad om endelig godkjenning slik at studiepoeng skal kunne innpasses i graden din ved UiO. 


Slik gjør du det

  • Alle utvekslingsavtaler
  • Søknadsfrister og hvordan du søker
  • Visum, godkjenning og annen praktisk informasjon

Utveksling ved UiO

Kontakt

Ansvarlig for utveksling ved instituttet

UiO: Utveksling

Publisert 6. juni 2012 10:00 - Sist endret 28. nov. 2023 10:15