Agnes bruker så å si hele verktøykassa fra studiet i Kommunerevisjonen, og jobber med politikkområder fra "A til Å".

Som førsterevisor i Kommunerevisjonen opplever Agnes Eikeland Skodvin at hennes statsvitenskapelige kompetanse virkelig kommer til nytte. Hun jobber prosjektbasert med å utføre forvaltningsrevisjoner innen et bredt spekter av kommunens politikkområder. 

Bildet kan inneholde: person, kinn, smil, leppe, hake.

Foto: Erik Engblad/UiO

Statsvitenskap – et naturlig valg

Interessen for samfunnsfagene gjorde at valget om å studere statsvitenskap falt seg naturlig for Agnes. Reisen gikk først over fjellet, til bachelor i sammenliknede politikk ved UiB, uten noen klar tanke om hva hun skulle bruke utdannelsen til.

- Jeg var nok sikkert litt påvirket av miljøet rundt meg, ettersom både familie og venner har studert statsvitenskap før meg, men først og fremst tenkte jeg på hva jeg syns var spennende og morsomt, ikke så mye hva jeg skulle etterpå – det var jo lenge til, smiler Agnes.

- Samtidig tenkte jeg at det løser seg nok fint – det trengs mange statsvitere i arbeidslivet, og i alle fall i offentlig sektor som jeg ønsket meg til!

Gjennom bachelorstudiet var Agnes i praksis hos Kommunesektorens organisasjon (KS), og selv om hun fortsatt synes det komparative blikket var spennende, begynte hun å ane sin interesse for offentlig forvalting og politikk.

Både ønsket om å ta flere emner offentlig politikk og administrasjon (OPA), muligheten for å ha mer praksis, samt studiets generelle gode rykte i fagmiljøet og arbeidslivet, gjorde at masterprogrammet i statsvitenskap ved UiO ble det selvsagte valget etter bacheloren.

- Mange studenter på statsvitenskap, inkludert meg selv i begynnelsen, har lav selvtillit når det gjelder egen kompetanse. En ting jeg vet nå, som jeg skulle ønske jeg visste tidligere, er at det må man ikke ha – man er kjemperelevant og ettertraktet i mange deler av arbeidsmarkedet! sier Agnes.

Det at institutt for statsvitenskap ved UiO er kjent for eksempelvis å være svært gode på metode gir et kvalitetsstempel som er god valuta i arbeidsmarkedet.

- Et tips til nåværende og fremtidige studenter er definitivt å ta noe mer metode enn du «må», dersom du har mulighet til det. Min opplevelse er at mange arbeidsgivere er kjent med statsvitenskapmasteren fra UiO, og stoler på kompetansen man har med seg derfra.

Benytt deg av muligheten til å ta praksis i regi av studieprogrammet ditt!

Agnes har gode minner om tiden sin på Blindern, tross delvis tøffe tider med nedstenging under korona. Særlig det første semesteret, høsten 2019, husker hun som en super tid – med godt faglig og sosialt samhold i kullet, en kultur for å støtte hverandre, dele og samarbeide. Utover et godt sosialt miljø trekker hun frem erfaringen med emnet STV4141- Praksis som en positiv og svært nyttig opplevelse.

I praksis hos NOKUT fikk Agnes bruke og erfare sin statsvitenskapelige kompetanse i arbeid med reelle oppgaver.

- Jeg var ganske usikker helt i begynnelsen, men hadde en veldig god kontaktperson hos NOKUT som var ekstremt dyktig med hensyn til oppfølging og i å gi passende utfordringer. Vi jobbet bl.a. med en rapport som handlet om praksis i UH-sektoren, og jeg fikk brukt både analyseferdigheter, teoretisk kunnskap, skriveferdigheter og egen erfaring i en god miks – og på den måten virkelig erfare at jeg har noe å bidra med i arbeidslivet, sier Agnes.

Selve arbeidet med masteroppgave husker hun som tidvis veldig krevende og utfordrende, men temaet hun jobbet med skulle vise seg å være veldig relevant for jobben hun fikk rett ut av studiet. Agnes forsket på innbyggeres involvering og påvirkning i byutviklingspolitikk ut fra et case fra Oslo kommune.

Lysten til å jobbe i offentlig sektor, og kanskje spesielt i kommunen hadde i løpet av masterløpet vokst seg sterkere, og da det samme vår som Agnes fullførte masteroppgaven sin ble lyst ut stilling i Kommunerevisjonen, føltes det veldig rett å søke.

- Jeg skrev master om nettopp Oslo kommune og kjente til flere som har vært i praksis der via praksisemnet på masteren, så det frista veldig med en så relevant jobb. Etter to intervjurunder, hvor jeg blant annet måtte løse en oppgave, fikk jeg tilbud om stillingen. Her tror jeg både det faktum at jeg hadde vært i praksis, men også at Kommunerevisjonen, som tidligere ansatte få nyutdannede, hadde fått erfart hva studenter fra master i statsvitenskap «var gode for» spilte en stor rolle.

Bruker utdanning hver dag

I stillingen som førsterevisor i Kommunerevisjonen har Agnes oppgaver som overordnet sett går ut på å gjennomføre ulike undersøkelser, såkalte forvaltningsrevisjoner, på bestilling fra kontrollutvalget – bystyrets kontrollorgan.

- Ettersom vi jobber prosjektbasert med disse undersøkelsene vil de fleste dager se ulike ut basert på hvor i prosjektet man er. I oppstarten bruker vi i prosjektgruppa en del tid på å diskutere hva slags design man skal ha på undersøkelsene, og hvilke case som skal benyttes der det ikke er gitt på forhånd – rett og slett planlegge for hvordan best skal få den informasjonen man trenger, forteller Agnes.

- Deretter følger datainnsamling, ofte i form av intervjuer og dokumentgjennomgang, men også ved andre metoder. I intervjusammenheng er vi ofte ute i virksomhetene og i etterkant må man transkribere samtalene, og til slutt skrive en rapport.

Hverdagen i Kommunerevisjonen er altså variert, og på spørsmål om hva som gjør jobben spennende og utfordrende, trekker Agnes frem at de jobber med hele spekteret av politikkområder som kommunen er ansvarlig for:

- Vi jobber med alt mulig, eksempelvis skole og barnehage, helse og omsorg, samt infrastruktur – så det er mange forskjellige områder å sette seg inn i. Dette er både et gode ettersom det er kjempespennende å få mulighet til å lære mer om alle de ulike feltene innen kommunal forvaltning, men det er også krevende i og med at vi møter ekspertene i virksomhetene vi undersøker, sier hun.

- De er «proffene», og så skal vi inn å gi råd til revisjon – det kan oppleves litt utfordrende iblant.

Tre tips fra en statsviter i jobb

  • 1. Velg fagområde ut fra egne interesser, det gjør studietiden og den senere tiden i arbeidslivet spennende og lystbetont. For min type stilling kommer eksempelvis emner i OPA samt metode veldig godt med, og da hjelper det masse at jeg genuint liker det!
  • 2. Velg praksis som del av studieprogrammet slik du har mulighet til på master i statsvitenskap! Det å få kjenne på og bruke egen kompetanse underveis i studietiden er gull verdt og det gjør deg ofte enda mer attraktiv som jobbsøker.
  • 3. Tør å se utover de mest «åpenbare» stillingene når du ser etter jobb! Dersom du ser litt forbi eksempelvis departementsjobbene og går litt analytisk til verks når du leser utlysningene, vil du kunne oppdage helt andre arbeidsgivere og stillinger enn du i utgangspunktet så for deg. Ta gjerne en telefon for å få forklart med «vanlige ord» hva jobben går ut på!
  •  

Agnes Eikeland Skodvin

Studieprogram: Master i statsvitenskap

Fullført grad: 2021

Stillingstittel: Førsterevisor

Arbeidsgiver: Kommunerevisjonen i Oslo

Av Monika Birkelend
Publisert 1. feb. 2023 12:08 - Sist endret 28. mars 2023 15:37