Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Kinesisk A er et første møte med det språket i verden som har flest morsmålstalere, mandarinkinesisk. Dette er hovedspråket i Kina, Taiwan og mange andre etnisk kinesiske samfunn (men ikke i for eksempel Hongkong, der hovedspråket er kantonesisk).

Hovedvekten i undervisningen ligger på praktisk beherskelse av språket, både skriftlig og muntlig.

Emnet omfatter også teoretisk kunnskap om grammatikk, uttale/transkripsjon, kinesiske tegn, dialektforhold og språkhistorie.

Kinesiske tegn undervises i sin forenklede form (som er standard i blant annet Kina og Singapore), ikke i sin tradisjonelle form (som er standard i Hongkong og Taiwan).

Kinesiskstudiet krever jevn og god studieinnsats. God uttale kommer først som følge av iherdig øvelse. Grammatikken er ikke komplisert, men svært ulik vår egen. Tegnene er fascinerende, men læring av tegn og ordforråd forutsetter mye pugging.

Hva lærer du?

  • Den praktiske delen av emnet tar sikte på å lære studenten god uttale og grunnleggende beherskelse av transkripsjonssystemet Hanyu pinyin, i tillegg til omkring 250 kinesiske tegn og omtrent 500 ord og uttrykk, samt de vanligste setningsmønstrene.
  • Den teoretiske delen av emnet gir en innføring i kinesisk språkkunnskap.
  • Både den praktiske og den teoretiske delen av emnet vil gi studenten grunnleggende innsikt i kinesisk samfunn og kultur.

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer. Emnet er ikke åpnet for enkeltemnestudenter.

Det er begrenset opptak til KIN1010 - Kinesisk A. Programstudenter som følger anbefalte studieløp der emnet inngår som obligatorisk i emnegruppen, vil bli prioritert.

Grunnleggende ferdigheter i grammatisk analyse.

Gode engelskkunnskaper, både muntlig og skriftlig.

Overlappende emner

Undervisning

Den praktiske språkundervisningen går over til sammen 12 uker. Hver uke med praktisk språkundervisning omfatter:

  • innføring i nye setningsmønstre, ordforråd og kulturelle særtrekk
  • øvelse i par/grupper (inkludert dialoger og rollespill)
  • repetisjon (inkludert ukentlig quiz)
  • obligatoriske lekser omfatter oppgaver fra arbeidsbok og øvelser i å skrive kinesiske tegn
  • transkripsjonssystemet pinyin blir gjennomgått i den praktiske språkundervisningen, og det gis egne timer viet spesifikt til øving på uttale

Den teoretiske språkundervisningen går over til sammen 6 uker med 1 dobbelttime forelesning annenhver uke. Her gis en analytisk innføring i bl.a. kinesisk grammatikk, uttale og skrift, og språket plasseres historisk, geografisk og typologisk.

Obligatorisk aktivitet

  • Obligatorisk oppmøte på minst:
    • 10 av 12 forelesninger (Forelesning 1)
    • 10 av 12 forelesninger (Forelesning 3)
    • 5 av 6 forelesninger i språkteori (Forelesning 2)
    • 30 av 36 gruppeseminarer
  • Bestå minst 80 prosent av hver av de følgende typer oppgaver, som gis fortløpende i den praktiske språkundervisningen:
    • dialoger/rollespill
    • quiz
    • oppgaver fra arbeidsbok
    • tegnøvelser
  • En kvalifiseringsprøve (midtveisprøve), som består av to deler. For å få godkjent oppgaven, må man ha minst 80 prosent riktig svar på del 1 og 60 prosent riktig svar på del 2.
    • Del 1 tester beherskelse av transkripsjonssystemet pinyin basert på diktat av kinesiske ord som skal transkriberes.
    • Del 2 tester beherskelse av kinesiske tegn fra de leksjoner som er gjennomgått i første del av semesteret.

Fritak

Har du kinesisk som morsmål og/eller har vidaregåande eller universitetsutdanning fra et kinesisktalende land? Da kan du søke om fritak fra oppmøte på forelesning og seminarundervising. Dersom du får innvilget fritak, må du følge et obligatorisk kurs i akademisk norsk. I tillegg må du delta i minst 5 forelesninger i språkteori (forelesning 2).  

Studenter som får fritak fra undervisningen må bestå midtveisprøven, samt både praktisk og teoretisk del av eksamen i KIN1010 samme semester. 

Fristen for å søke instituttet om fritak via dette nettskjemaet er 1. september. Nettskjemaet åpner ved semesterstart.

Gyldig fravær

All obligatorisk aktivitet må være godkjent for at du skal kunne gå opp til eksamen. Du er selv ansvarlig for å sjekke at du har fått alt godkjent.

Slik søker du om gyldig fravær på obligatorisk aktivitet/obligatorisk oppmøte.

Godkjent obligatorisk undervisningsaktivitet er gyldig på permanent basis.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

Eksamen er en 4-timers skoleeksamen som tester studentenes ferdigheter i kinesisk grammatikk, språklige strukturer og vokabular, samt teoretiske kunnskaper om kinesisk språk. Den består av:

  • en praktisk del (oversettelse, flervalgspørsmål, skriftlige dialogøvelser m.m.), som teller 75 prosent av det samlede resultatet
  • en teoretisk del (stil), som teller 25 prosent av det samlede resultatet

Du må bestå begge deler for at eksamen som helhet skal være bestått.

Sensorveiledning.

Eksamensspråk

Bortsett fra de oppgavene som skal besvares på kinesisk, skrives eksamensbesvarelsen på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Emnet tilbyr kontinuasjonseksamen for de som stryker på ordinær eksamen. Studenter som leverer blankt eller trekker seg under eksamen har ikke rett til kontinuasjonseksamen med mindre man leverer legeerklæring datert samme dag.

Kontinuasjonseksamen arrangeres samtidig med utsatt eksamen, som er for kandidater som er syke eller har annen gyldig grunn for fravær på ordinær eksamen.

Utsatt eksamen og kontinuasjonseksamen arrangeres kun én gang.

NB! Du har ikke krav på ny eksamen om du ikke møter til eksamen

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 11. mai 2024 02:22:46

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Høst
Eksamen
Høst
Undervisningsspråk
  • Engelsk
  • Norsk