Fafos studentprogram

Fafo åpner nå for søknader fra masterstudenter til vårt studentprogram for 2023–24. For å få plass på Fafo, må masteroppgaven din være tematisk relevant for et av Fafos sentrale forskningstema. Søknadsfrist 29. oktober 2023.

En sammensatt illustrasjon med flere bygninger, blant annet en i sort, to tårn i lilla og noen mindre kontorbygg i lilla. I bakgrunnen en lilla sirkel. Illustrasjon.

Fotoill.: Fafo

Hva Fafo kan tilby

  • Hvis du får tilbud om studentplass hos Fafo, vil du bli tilknyttet en av våre forskningsgrupper som arbeider med det temaet du skal skrive masteroppgave om.
  • Du vil få en Fafo-forsker som kontaktperson og en kontorplass på Fafo med tilgang til våre ressurser og fasiliteter. I forskningsgruppene holdes det regelmessige møter med faglig innhold. Her vil du være velkommen til å delta.
  • Du får fri bruk av Fafos kantine, samt mulighet til å delta på våre faglige og sosiale arrangementer.
  • En studentplass på Fafo varer i 9 måneder. Etter avtale med din kontaktperson kan perioden utvides med 2 måneder for å bearbeide masteroppgaven til en vitenskapelig artikkel.
  • For å lære mer om hvordan et forskningsinstitutt fungerer og for å få bedre innsikt i hva jobben som forsker innebærer, oppfordrer vi til at du tar på deg lønnet deltidsarbeid hos oss (maksimalt 1 dag per uke) som forskningsassistent, eller knyttet til arbeidet i informasjonsavdelingen eller i forskningsadministrasjonen.

Mulige tema for masteroppgaven

Fafo utvikler kunnskap om vilkårene for deltakelse i arbeidsliv, organisasjonsliv, samfunn og politikk, om sammenhengene mellom politikk og levekår, og om demokrati, utvikling og verdiskaping - nasjonalt og internasjonalt.

På nettsidene våre har vi samlet informasjon om forskningstemaer som er sentrale for Fafo. Se våre publikasjoner og informasjon om våre forskere, samt informasjon om hvilke forskningsprosjekter vi arbeider med akkurat nå.

Hvis du har spørsmål, for eksempel om vi har pågående prosjekter innenfor et tema du er spesielt interessert i, ta gjerne kontakt med en av våre fire forskningsledere:

  • Beret Bråten: Migrasjon, levekår og integrering blant flyktninger og innvandrere, offentlig integreringspolitikk, barn av innvandrere, kompetanse, fag- og yrkesopplæring, voksnes læring.
  • Åsmund Arup Seip: Det kollektive arbeidslivet, arbeidsinnvandring, rettferdig omstilling, lønns- og arbeidsvilkår, arbeidsmiljø, varsling, digitalisering, plattformøkonomi og anstendig arbeidsliv. 
  • Terje Olsen: Velferdstjenester, levekår for utsatte grupper, inkluderende arbeidsliv, bruk av deltid i noen yrkesgrupper, seniorpolitikk og overgang til pensjon.
  • Åge Tiltnes: Flyktningers rettigheter, tilgang på arbeid og levekår i vertsland; global utdanning, spesielt funksjonshemmede barns tilgang på skole; global helse; matsikkerhet; bistandspolitikk og evaluering av bistand; bærekraftig utvikling.

Særskilte prosjekter som en masterstudent kan knytte seg til

Tillit blant flyktninger - Betydningen av velferdsstatlige institusjoner og aktører

I dette prosjektet, som er finansiert av Norges forskningsråd, vil vi undersøke hvordan institusjonell og sosial tillit utvikler seg over tid blant nyankomne flyktninger fra henholdsvis Syria og Ukraina som har fått opphold i Norge og Danmark.

Vi retter søkelyset mot velferdsstatens institusjoner og spør: I hvilken grad har nyankomne flyktninger tillit til velferdsstatens ulike institusjoner og aktører, og hva bidrar til å bygge tilliten opp og til å bryte den ned?

Metodisk hviler prosjektet på en kombinasjon av kvalitative og kvantitative tilnærminger:

  • en longitudinell surveyundersøkelse blant flyktninger i Norge og Danmark med
  • administrative registerdata på individnivå og
  • kvalitative intervjuer og observasjoner av møter mellom flyktninger og byråkrater i ulike deler av bakkebyråkratiet i et utvalg av velferdsstatens institusjoner.

Det er en fordel om du er interessert i å bruke kvantitative data i masteroppgaven din, men ingen absolutt forutsetning for å kunne være med i teamet rundt dette prosjektet. Det er også muligheter for å fordype seg i mer kvalitative data, gjerne i kombinasjon med analyser av politikkutviklingen på feltet. 

Les mer på prosjektets nettside.

«Future of resettlement: vulnerability revisited»

«Future of resettlement: vulnerability revisited» er finansiert av Forskningsrådet. Prosjektet undersøker utviklingen i politisk bestemte kriterier og kategorier for utvalg av kvoteflyktninger, og iverksettingen av disse i faktiske utvalgsprosesser.

Prosjektet er et internasjonalt samarbeidsprosjekt med forskere fra Frankrike, Libanon, Norge, Sverige og Uganda, og det skal vare ut 2024. Studenter som ønsker å søke kan henvende seg til prosjektleder og få prosjektbeskrivelsen for dette prosjektet tilsendt.

Vi kan tilby et masterstipend på 10 000 kr til en student som skriver masteroppgave med tematisk relevans for prosjektet. Prosjektleder er Nerina Weiss.

Mer informasjon på prosjektets nettside.

Entreprenørskap blant islamske innvandrere

Innenfor rammen av et Forskningsrådsprosjekt ledet av CMI om entreprenørskap blant islamske innvandrere i Norge, skal Fafo gjennomføre en web-basert spørreundersøkelse for å kartlegge og analysere en rekke forhold: Deres aspirasjoner og erfaringer, betydningen av sosiale og religiøse nettverk, tilgang på uformell og formell investeringskapital, finansielle utfordringer med mer.

Blant mer overordnede spørsmål prosjektet stiller er: Hvordan kan bedrifter i regi av islamske entreprenører bidra til sosioøkonomisk utjevning og integrasjon? Hva utgjør hindre for slike bedrifters vekst?

Prosjektet vil gjerne knytte til seg en student som ønsker å skrive sin masteroppgave på prosjektets tematikk, aller helst basert på de kvantitative dataene. Studenten bør levere oppgaven våren eller høsten 2024. Prosjektleder ved Fafo er Tewodros Kebede.

Slik søker du

Søknadsfrist: 29. oktober 2023.

Send en skriftlig søknad til Fafo (i form av en enkelt PDF), til fafo@fafo.no

Søknaden bør inneholde:

  1. En kort begrunnelse for hvorfor du søker hos oss, og hvilket tema du interessert i.
    NB: Det er en fordel om du kan spesifisere hvilket eller hvilke tema/prosjekter du kunne tenke deg å bli tilknyttet. Informer også når det er aktuelt for deg å starte på Fafo og når du planlegger å levere masteroppgaven din.
  2. Prosjektbeskrivelse (opp til 500 ord)
    NB: Her ønsker vi en foreløpig tittel, mulige forskningsspørsmål, hva slags datamateriale du ønsker å bruke og hvilke teoretiske innganger du ser for deg kan være nyttige i arbeidet.
  3. CV med karakterutskrifter fra høyere utdanning
  4. Anbefalelsesbrev og/eller referanser
  5. Navn på veileder (hvis etablert)

Når vi vurderer søknadene, vil vi først og fremst legge vekt på akademiske meritter, interesse for Fafos forskningsvirksomhet og på hvor godt søknaden din passer med Fafos forskningstemaer. Vi vil også ta hensyn til kjønnsbalanse og mangfold.

Aktuelt for studenter på programmene

Emneord: Development Environment and Cultural Change, Historie, Modern International and Transnational History, Asia- og Midtøsten-studier, Religionsvitenskap, Gender Studies, Sosiologi, Sosialantropologi, Samfunnsøkonomisk analyse, Samfunnsøkonomi, Statsvitenskap, Psykologi, Samfunnsgeografi
Publisert 4. okt. 2023 14:49 - Sist endret 20. okt. 2023 14:16