JUS5818 – Insolvensrett

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Insolvensretten behandler de sentrale reglene for å håndtere at en skyldner ikke kan gjøre opp for seg. Konkurs er det sentrale rettsinstituttet i den sammenheng. I konkursretten behandles reglene om konkursbobehandlingen, hvordan skyldnerens eiendeler disponeres for å gi dekning til konkursskyldnerens fordringshavere og hvordan midlene fordeles mellom kreditorene. Konkursretten har regler om hvilke formuesgoder det kan tas beslag i, statusen til ulike typer fordringer, håndtering av skyldnerens kontrakter og særlige rettigheter som pant og motregningsrett.

Insolvensretten omfatter både prosessuelle og materielle regler. Gjeldsforhandling og konkurs omfatter hele skyldnerens formue og følger de prosessuelle reglene I konkursloven. Tvangsfullbyrdelse av individuelle krav følger reglene I tvangsfullbyrdelsesloven om utlegg eller tvangsdekning der et krav er pantesikret. Emnet omfatter I tillegg alternativer til konkurs, som rekonstruksjon, og de prosessuelle rammene for det. Mange selskaper opererer i internasjonale markeder, og konkursloven har særregler for grenseoverskridende insolvensbehandling.

Studenten forventes å ha forkunnskap fra JUS3213 Dynamisk formuerett. Faget insolvensrett vil fungere som en fordypning i forhold til det obligatoriske faget dynamisk formuerett.

Emnet inngår i profilen Selskap, transaksjon og finans

Hva lærer du?

Emnet gir fordypning innenfor de obligatoriske emnene panterett og konkursrett. I tillegg lærer du om de videre konsekvensene av insolvens, som internasjonale konkurser og lovvalgsspørsmål, og rekonstruksjon som alternativ til konkurs.

Opptak til emnet

Du kan melde deg til dette emnet dersom du er registrert student ved Universitetet i Oslo og har avlagt forkunnskapskravene her. Har du avlagt forkunnskapskravene ved annen utdanningsinstitusjon må du søke opptak til valgemner på masternivå. Alle søkere må oppfylle forkunnskapskravene.

Spesielle opptakskrav

Studenter må fylle ett av disse kravene:

Du er unntatt fra forkunnskapskravene hvis du har opptak til et annet masterprogram ved UiO der juridiske valgemner er integrert i studieprogrammet.

Minst tre års jusstudier.

Undervisning

Forelesninger.

Eksamen

Emnet har 4-timers skoleeksamen

Hjelpemidler til eksamen

Digitale hjelpemidler i Lovdata Pro.

På emner med digitale hjelpemidler i Lovdata Pro kan du ikke medbringe noen andre hjelpemidler enn de man får digital tilgang til under eksamen.

Eksamensspråk

Eksamensoppgaven er på norsk. Du kan svare på norsk, svensk eller dansk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Sensorveiledning

Det juridiske fakultet har utarbeidet en generell sensorveiledning som brukes ved vurdering i dette emnet.

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 5. juni 2024 10:38:01

Fakta om emnet

Nivå
Master
Studiepoeng
10
Undervisning
Vår
Eksamen
Vår
Undervisningsspråk
Norsk