Designerz in da Hood

Bildet kan inneholde: person, ansiktsuttrykk, tekst, bildetekst, hake.

Det blir vanskeligere og vanskeligere å være småbarnsforelder. Stress, økte kostnader og ikke minst: tidsklemma. Fruktbarheten i Norge er på all time low, og i 2018 anslo SSB at det bare var 1,56 barn per kvinne i det ganske land. Kan vi gjøre det lettere å være småbarnsforelder, for kanskje kan dét føre til økt fruktbarhet over tid. Vi i Designerz in da Hood sier ja, går induktivt til verks, undersøker hvilke behov småbarnsfamilier har og imøtekommer dem med velferdsteknologiske løsninger.

Bildet kan inneholde: tekst, font, albumomslag, plakat, tre.

Målgruppe

Målgruppen for dette prosjektet var foreldre for barn under 10 år. Dette er en vid barnekategori som ga oss mulighet til å utforske mange ulike behov.

Datainnsamling

Tidlig i prosjektet startet vi med datainnsamling ved bruk av skjult observasjon og semi-strukturerte intervjuer. Videre benyttet vi oss av nye semi-strukturerte intervjuer for evaluering av idé og prototype, samt observasjon ved evaluering av den høyoppløselige prototypen. 

Problemområder og behov

Gjennom de første intervjuene ble det avdekket ulike problemområder i hverdagen til småbarnsfamilier. Dette gjaldt blant annet organisering om morgenen og komme seg ut i tide, samt problematikk knyttet til skjermbrett. Sistnevnte inkluderte både en følelse av skam ved å benytte seg av dette som en enkel underholdningsløsning for barn, samtidig som de opplevde mangel på kontroll over hva barna gjorde på brettet. 

Tidlige ideer

Vi fikk tidlig ideer til ulike løsninger på problemer småbarnsforeldre hadde. Dette var blant annet ekstratilbehør til barnevogn, «trygghetsalarm» for barn,  løsninger for effektivisering av morgenrutiner og skjermbrett-substitutter til underholdning i bil.

 Bildet kan inneholde: tekst, font, håndskrift.   

Prototyper

Få det gjort

Første reelle prototype var i skisse-form for å introdusere en idé for målgruppen om hvordan gjøre morgenrutiner lettere. Dette var "Få det gjort", som skulle gamifisere gjøremål for barna. 

 

 Bildet kan inneholde: grønn, tekst, font.   Bildet kan inneholde: rom, eiendom, interiørdesign, bygning, tak.

Etter tilbakemelding fra brukergruppen om at dette kunne skape uheldige effekter i barns motivasjon valgte vi å gå bort i fra denne løsningen. 

 

Bingobox

Bingobox ble utviklet etter Scrabble- og spillkonsollkonsept. Ulike ideer til disse konseptene ble videre utforsket ved bruk av skisser. 

Vi gikk videre med ideen om en håndholdt spillkonsoll, da dette i større grad ville imøtekomme brukerens ønsker om færre deler og dermed en mer håndterbar løsning for barn. Denne ideen ble videre prototypet for utforsking av form, størrelse og tyngde, med tilbakemelding fra domeneeksperter  og brukere. 

Bildet kan inneholde: tre.  

Endelig løsning

Til syvende og sist ble vår løsning et underholdningssystem vi kalte for BingoBox. Denne løsningen er ment for småbarnsfamilier på biltur. Målene vi satte oss for denne løsningen er følgende:

- underholde barna

- være et alternativ til skjermbrett

- et mer kontrollert leketøy enn skjermbrett

- tilby et læringsutbytte til barna

Bildet kan inneholde: rosa, barnekunst, visuell kunst.

Under brukerundersøkelsen med barn i bil fikk vi testet disse målsetningene. Ved å kombinere lyd og lys på løsningen, med belønning gjennom toner som ble spilt av ved liten og stor bingo, syntes barna at leketøyet var veldig morsomt. De hadde heller ikke hørt om "bingo" før, men skjønte fort reglene og spilte spillet ivrig. 

Bildet kan inneholde: barn, spille, tilpasning, jord, småbarn.   

I bilen var ikke feedbacken fra lyden og lyset til bingoboksen sjenerende for sjåføren og moren til barnet, og så fort barnet forstod hvordan systemet fungerte spilte hun spillet selvstendig. Når det kom til å finne ting som begynte på visse bokstaver ble det en øvelse å stave det hun så. 

Alt å i alt så vi igjennom evalueringen at målene våre ble nådd, men at trafikksikkerheten til løsningen må forbedres gjennom en type festemekanisme til enten håndledd, setebelte eller seteryggen foran barnet. 

 

 

 

Emneord: Bilde av gruppens medlemmer, Kristian, Jonas, Hilde, Adrian og Henrik
Publisert 2. mars 2020 13:43 - Sist endret 8. juni 2020 13:06