Ripples

Søvn er en essensiell del av alle sin hverdag, samtidig som det er en abstrakt prosess det kan være vanskelig å få tak på. Jo hardere man prøver å sove, desto vanskeligere er det. Vi i Ripples ønsker å gi våre brukere et redskap til å ta kontroll over sin egen søvnkvalitet.

Bildet kan inneholde: mennesker, team, sosial gruppe, samfunnet, publikum.

Fra venstre: Martin, Espen, Magnus, Kristoffer, Benjamin

Målgruppe

  • Unge voksne fra 20-25 år.
  • Personen må ha faste forpliktelser, i form av jobb eller skole.
  • Personen må være uten barn, da dette kan påvirke muligheten til å implementere nye rutiner/løsninger.
  • Personen må være selvstendig. Med dette mener vi at personen ikke kan bo hjemme hos sine foreldre.
  • Personen har ikke søvnlidelser, kun problemer med søvn, ettersom vi ikke har noe grunnlag for å skulle hjelpe en person med søvnlidelser, og at dette vil bli et etisk dilemma.

Datainnsamling

Innledningsvis gikk vi i dialog med en søvnekspert, og gjennomførte et ustrukturert intervju for å danne oss en grunnleggende forståelse for utfordringer og myter, knyttet opp mot folks søvnhygiene.
Intervjuet med søvneksperten ga oss i tillegg et datagrunnlag for å identifisere den mest hensiktsmessige datainnsamlingsmetoden for videre arbeid.
I samråd med søvneksperten kom vi frem til at et semi-strukturert intervju vil være det foretrukne, ettersom søvnhygiene er veldig individuelt, og samtidig et veldig abstrakt tema. Vi anser det derfor som viktig å gi våre brukere en mulighet til å snakke fritt om sine erfaringer, samtidig som vi har muligheten til å hjelpe de i gang med spørsmål utformet i samråd med søvneksperten.
Videre har vi gjennomført intervjuer med brukere i målgruppen, og oppfølgende intervjuer med vår valgte bruker, noe som har gitt oss ytterligere data som vi har kunnet bruke i designprosessen. I tillegg har vi også fått data fra brukeren gjennom evalueringene vi har gjort med brukeren.

Problemområde

Vi har fokusert på manglende kontroll over egen søvnprosess, og utfordringer tilknyttet dette. De individuelle forskjellene relatert til søvn er en stor utfordring, og det har derfor vært naturlig for oss at prosjektet har dreid seg om én bruker, for å kunne konkretisere vår løsning mot denne ene brukeren sine utfordringer.

Konsept

Basert på data fra vår bruker kom vi frem til konseptet kontroll. Søvn føles som noe vi burde ha kontroll over. Man bestemmer selv aktiviteter og rutiner knyttet til søvn, men søvnproblemer er i stor grad knyttet til faktorer man ikke kan umiddelbart adressere. Dette kan fort bli en kilde til frustrasjon, og vårt mål er at vi gjennom vårt prosjekt gir tilbake følelsen av kontroll og mestring.

Milepæler

 

Prototyper

Prototype 1:

Tidlige skisser eksperimenterte både med ideer på både hvordan hjelpe bruker sovne, og stå opp. Ideer som å måtte skru på lyset for å slå av alarmen, klikke på knapper tilsvarende rutiner før leggetid og spille av beroligende musikk. Ideen var å skape rutiner, avslapping og motivasjon til å komme seg opp om morgenen gjennom å få brukeren til å bevege seg.

Prototype 2:

Videre valgte vi å skifte fokus på å få brukeren opp om morgenen. Problemet var at vår bruker brukte lang tid på mobilen om morgenen før hun sto opp, men at det var lett å komme seg ut når hun først var oppreist. Derfor bruker vår prototype mobilen som en motivasjon til å reise seg opp, ved å låse vekk mobilen om kvelden frem til brukeren reiser seg når alarmen går.

Brukeren brukte mobilen for å lytte til lyd før hun la seg, så denne funksjonaliteten er også inkludert i løsningen slik at mobilen kan låses vekk. I tilleg har vi lyskomponentet som skal vekke brukeren på en lettere måte, slik at det blir enklere å reise seg opp.

I denne prototypen etablerte vi også formkonseptet vårt rundt sola, ved å lage lampekomponentet i et rundt klart glass der lyset ville vises godt igjen. Ideen er at gjennom oppfinnelsen av lyspæren har vi som mennesker tatt kontroll over døgnet. Vi har på en måte temmet solen, og ønsket er at lampen skal være et verktøy for å utøve kontroll over søvn. Slik som solen er sentralt i vår galakse, er dette artefaktet sentralt i brukerens søvnmønster.

 

Prototype 3:

I den tredje prototypen forsøkte vi å finne ut om funksjonaliteten i prototype 2 var mulig å lage. Her laget vi forskjellige moduler hver for oss, før vi satte sammen alt i en video, som vi kunne bruke for å evaluere med brukeren på tross av koronakrisen. Videre satte vi sammen koden fra lys og klokkekomponentene for å teste hvor vidt RGB strippen faktisk kunne vekke en person.

Publisert 3. mars 2020 13:44 - Sist endret 9. juni 2020 17:00