OD2100 – Odontologistudiet 2. studieår, høst (modul 2)

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

  • Første blokk (høst) følger undervisningen i timeplan for emnet MED2200 til og med moduluke 13. Deretter følger egen undervisning i emnet OD2100 som avsluttes med eksamen i uke 16. Faglig innhold (humanbiologi): anatomi, fysiologi, ernæringsvitenskap, medisinsk biokjemi, radiologi og førstehjelp.
  • Andre blokk (høst/vår) foregår i moduluke 17 -18 i høstsemesteret. Det avholdes en obligatorisk test i andre blokk i generell patologi og generell mikrobiologi i moduluke 18. Blokken fortsetter i vårsemesteret i moduluke 19 - 27. Faglig innhold: generell patologi og generell mikrobiologi som supplement til mikrobiologi-undervisning i modul 1.

Modulleder: Hilde Galtung

Hva lærer du?

OD2100, blokk 1, (moduluke 1-16):

Emnet består av undervisning i humanbiologi. Studentene skal etter gjennomført undervisning i humanbiologi ha tilegnet seg kunnskaper og ferdigheter innen anatomi, fysiologi, biokjemi og ernæring. Førstehjelp undervises tidsmessig innenfor humanbiologiblokken.

Ved fullført første blokk skal studentene ha inngående kunnskap om hele menneskekroppens oppbygning og funksjoner, bortsett fra det kraniofaciale komplekset og sentralnervesystemet som undervises i OD2200 (blokk 3). Studentene skal kjenne menneskekroppens anatomiske oppbygning på mikroskopisk og makroskopisk nivå, kunne utføre funksjonsundersøkelser, og kjenne til kroppens normale utvikling og tilpasninger. De skal ha detaljert kunnskap om hvordan kroppens organsystemer fungerer enkeltvis og samlet. Studentene skal kunne resonnere omkring sammenhengen mellom struktur og funksjon, samt resonnere rundt bortfall av normalstruktur og normalfunksjon i kroppens ulike systemer. De skal ha inngående kunnskap om hormon- og nervestyrte biokjemiske prosesser i kroppens viktigste organsystemer, kunne forklare den humane fordøyelse og omsetning av næringsstoffer og forstå ernæringens betydning for helse. Studentene skal kunne vurdere en akutt syk eller skadet person og utføre basale førstehjelpstiltak. Pensum er som for MED2200.

OD2100, blokk 2, (moduluke 17-18):

Generell patologi: Undervisning i generell patologi omfatter læren om sykdomsprosesser og de tilhørende morfologiske endringene i kroppens organer. Studentene får en innføring i grunnleggende sykdomsbegreper og en innføring i de viktigste sykdomstypene f.eks. betennelse, aterosklerose og svulster. I den generelle patologiundervisningen vil mikroskopiske og makroskopiske forandringer i celler og vev som følge av sykdom stå sentralt.

Generell mikrobiologi: Den generelle mikrobiologien som er undervist i modul 1 suppleres her med innføring i anaerobe bakteriers betydning innen medisin og odontologi, og dette danner grunnlaget for undervisningen i oral mikrobiologi som starter i 5. semester og videreføres i fagspesifikk undervisning i klinikken. Betydningen av soppinfeksjoner for odontologistudentene dekkes i egen forelesning og er et supplement til kursundervisning gitt i modul 1.

Læringsmål og læringsutbyttebeskrivelse

Opptak til emnet

Emnet er forbeholdt masterstudiet i odontologi og kan ikke tas som privatist. Studenter må ha plass på undervisningen for å kunne ta eksamen.

Obligatoriske forkunnskaper

OD1100 - Odontologistudiet, Modul 1

En student som ikke består eksamen i et semester, kan ordinært ikke gå videre i studiet før eksamen er avlagt og bestått. En student som går opp til kontinuasjonseksamen kan likevel fortsette å følge undervisning inntil sensur er falt, eventuelt til klagesensur foreligger, men må da avbryte semesteret dersom endelig sensur er "ikke bestått".

En student som har vært borte fra odontologistudiet i mer enn to år sammenhengende, kan pålegges av fakultetet å gjenta tidligere godkjent obligatorisk undervisning og/eller tidligere beståtte eksamener før studenten kan gå videre i studiet.

Overlappende emner

Undervisning

Obligatorisk undervisning: krav til tilstedeværelse og arbeidskrav

  • Det vil ikke være adgang til å bytte grupper etter at undervisningen har startet. Du følger undervisningen i den gruppen du er satt opp i, gjennom hele modulen. Endelig gruppefordeling publiseres 7 -10 dager før semesterstart i denne modulen i medisinstudiet. Nærmere informasjon blir gitt via Mine studier.

  • Fremmøte kontrolleres ved oppmøtebok i moduluker 1-13 hvor underviser skal signere for fremmøte hver gang. Det er studentens ansvar å innhente underskrift fra underviser. Fremmøteregistrering skal leveres studieadministrasjonen senest på datoen som står på forsiden av oppmøteboken. For å få godkjent fremmøte må studentene møte presis til undervisningen. Studenter som møter for sent, kan ikke forvente å få registrert godkjent fremmøte. Registreringen gjøres i løpet av undervisningsaktiviteten. Hvis oppmøtekravene ikke oppfylles, mistes retten til å gå opp til eksamen, og studenten må ta undervisningen på nytt.

Obligatorisk undervisning i første blokk (omfatter moduluke 1-15):

Lærerledet smågruppe i basalmedisin (LSB):

  • I moduluke 1-15 er det satt opp 10 smågruppemøter, og studenter må være tilstede på minst 7 av disse. Ved mindre enn 7 fremmøter mistes retten til å gå opp til eksamen, og studenten må ta undervisningen på nytt uansett årsaken til fraværet.

Histologikurs: 

  • I moduluke 1-15 er det satt opp 8 histologikurs, og studenter må være tilstede på minst 5 av disse. Ved mindre enn 5 fremmøter mistes retten til å gå opp til eksamen, og studenten må ta undervisningen på nytt uansett årsaken til fraværet.

Laboratoriekurs: 

  • I moduluke 1-13 er det satt opp 9 laboratoriekurs, og studenter må være tilstede på minst 6 av disse. Ved mindre enn 6 fremmøter mistes retten til å gå opp til eksamen, og studenten må ta undervisningen på nytt uansett årsaken til fraværet.

Førstehjelpskurs: 

  • I moduluke 1-15 er det satt opp førstehjelpsundervisning, og studentene må være tilstede på denne. Ved gyldig fravær må du ta umiddelbart kontakt med modulkoordinator slik at det kan vurderes å gjøre tilrettelegginger for å kompensere for tapt undervisning. Dokumentasjon må leveres eller være poststemplet senest innen tre dager etter kurstidspunkt.

Demonstrasjoner: 

  • I moduluke 1-15 er det satt opp 12 demonstrasjoner, og studenter må være tilstede på minst 8 av disse. Ved mindre enn 8 fremmøter mistes retten til å gå opp til eksamen, og studenten må ta undervisningen på nytt uansett årsaken til fraværet. Oppmøte registreres av underviser.  

Innpassingsstudenter skal følge 12 obligatoriske demonstrasjonskurs innen disseksjon i løpet moduluke 1-13 (emne MED2200) samt følge undervisning i moduluke 14-15 (OD2100). Deretter avlegger studentene eksamener i emnet OD2100. 

Obligatorisk undervisning i andre blokk (omfatter moduluke 17-18): 

Seminarer: 

  • I moduluke 17-18 er det satt opp 15 seminarer og studentene må være til stede på minst 7 av disse. Ved mindre enn 7 fremmøter, mistes retten til å gå opp til eksamen, og studenten må ta undervisningen på nytt uansett årsaken til fraværet. 

Mikrokurs: 

  • I moduluke 17-18 er det satt opp 10 timer med mikrokurs inklusiv felles gjennomgang av tegningene, og studenter må være til stede minst 6 timer. NB! Enkelte mikrokurs er lange og teller da som flere mikrokurs (3 timer = 3 mikrokurs). Ved mindre enn 6 fremmøter, mistes retten til å gå opp til eksamen, og studenten må ta undervisningen på nytt uansett årsaken til fraværet. Studentene er selv ansvarlige for at de tegner alle snittene som gjennomgås i mikrokursene, selv om de har mindre enn 6 fremmøter. Tegningene skal vurderes som del av muntlig eksamen i OD2200.

Makrokurs: 

  • I moduluke 17-18 er det satt opp 3 makrokurs pr. student. Studentene må være til stede på minst 2. Ved mindre enn 2 fremmøter, mistes retten til å gå opp til eksamen, og studenten må ta undervisningen på nytt uansett årsaken til fraværet.

Mikrobiologikurs: 

  • I moduluke 17-18 er det satt opp 1 mikrobiologikurs. Det er obligatorisk oppmøte ved kurset.  

Obligatorisk test i andre blokk (moduluke 18):

  • Det blir avholdt obligatorisk test i generell patologi og mikrobiologi siste dag i moduluke 18. Testen er skriftlig (penn og papir) og består av ca. 15 kortsvarspørsmål fra pensum som er gjennomgått i uke 17 og 18.  Vurderingsuttrykket er bestått/ikke bestått (grensen på 54 av totalt 100 poeng) og resultatet sendes på e-post umiddelbart etter at sensur har falt. Både patologidelen og mikrobiologidelen må bestås og bestått test er et vilkår for å gå opp til eksamen i patologi og patofysiologi til våren (OD2200).

  • Det arrangeres kontinuasjonstest for studenter som har gyldig fravær eller som stryker. Krav til gyldig fravær er de samme som for eksamen. 

Gyldig fravær fra obligatorisk undervisning:

Ved obligatorisk undervisning hvor studentene må være til stede alle ganger/kursdager (intet fravær tillates), kan det gjøres tilrettelegginger for å kompensere for tapt undervisning ved gyldig fravær. Det regnes som gyldig fravær dersom: 

  • Studenten blir syk før undervisningen starter (må dokumenteres med legeattest)

  • Studenten blir syk under undervisningen (studenten må umiddelbart henvende seg til lege for å få gyldig legeattest)

  • I andre særskilte tilfeller, for eksempel dødsfall i nær familie. 

Legeattesten må leveres eller være poststemplet senest tre dager etter undervisningstidspunktet. 

Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering. 

Eksamen

Det avvikles to eksamener i emnet:

  • Skriftlig digital skoleeksamen i humanbiologi: fysiologi, medisinsk biokjemi og ernæringslære (moduluke 16)*

  • Stasjonseksamen i anatomi (moduluke 16)**

* Skriftlig digital skoleeksamen i humanbiologi: fysiologi, medisinsk biokjemi og ernæringslære

Retningslinjer for eksamen:

Eksamen avholdes digitalt i Inspera og har 5 timers varighet. Oppgavesettet lages av eksamenskommisjonen, som består av 4-5 medlemmer fra Institutt for oral biologi som har kjennskap til undervisningen i blokk 1, modul 2. Hvert eksamenssett dekker i rimelig grad den undervisningen som gis i blokken. Den eksakte fordelingen mellom fagområdene kan variere noe mellom oppgavesettene. I snitt over tid vil fordelingen fagvis være basert på undervisningsmengde og ukeekvivalenter. Et oppgavesett består av forskjellige varianter av flervalgsspørsmål og kortfattede essayspørsmål. Eksamenskommisjonen kan velge om kontinuasjonseksamen er digital skriftlig eller muntlig. Informasjon om eksamensform blir gitt i god tid før eksamen. 

Kvalitetssikring av oppgaver:

Alle forelesere i de respektive fag skal levere forslag på spørsmål til eksamenskommisjonen som kvalitetssikrer oppgavene. Eksamenskommisjonen setter oppgavene sammen og fordeler oppgaver mellom ordinær og kontinuasjonseksamen. Dersom det er større endringer i oppgaveteksten, drøftes dette direkte med undervisere i faget. Fagfellekritikk av oppgavene er viktig for å sikre at studentene testes i sentrale temaer i samsvar med det som er undervist, og at den tekstlige utformingen er klar og forståelig. Det sikres at oppgavene er i samsvar med beskrivelser av læringsmål og læringsutbytte, at sentrale tema blir testet, og at bredden i faget ivaretas. Under bearbeiding av eksamen har kommisjonen en tett dialog med faglærerne som sikrer fagfellekritikk. Det utarbeides sensorveiledning til essayoppgavene. Før endelig ferdigstilling sendes settene til ekstern sensor og studentrepresentant for kommentarer. Eksamenskommisjonen ferdigstiller endelig versjon basert på tilbakemeldingene. 

Sensur:

I digital skriftlig eksamen rettes flervalgsoppgaver elektronisk. Essayspørsmål rettes av medlemmer av eksamenskommisjonen. Karakterer fastsettes i sensurmøte. Åpenbart uegnete spørsmål fjernes. Det vil gis en begrunnelse for fjerning av et spørsmål, og denne begrunnelsen vil offentliggjøres. Dette kan for eksempel være spørsmål som er uheldig formulert, eller som ved nærmere vurdering viser seg å samsvare dårlig med undervisning eller læringsmål/læringsutbytter. 

Tidligere eksamensoppgaver  

** Stasjonseksamen i anatomi

Etter fullført modul 2 blokk 1 skal studenten ha kunnskap om menneskekroppens oppbygning på mikroskopisk og makroskopisk nivå, og forstå sammenhenger mellom struktur/oppbygning og funksjon. Stasjonseksamen skal evaluere studentenes kunnskap i makroskopisk og mikroskopisk anatomi i forhold til læringsmålene.

Studentene skal identifisere anatomiske strukturer markert på modeller/preparater samt identifisere organer/strukturer på histologiske bilder.

Krav til bestått eksamen

  • Både skriftlig skoleeksamen og stasjonseksamen må bestås for at emnet OD2100, modul 2, blokk 1, anses som bestått og man kan gå videre til blokk 2.

  • Ved stryk må studenten gå opp i den/de deleksamenen(e) vedkommende har strøket i. Studenter som ikke består meldes opp til kontinuasjonseksamen. Studenter som går opp til kontinuasjonseksamen, kan fortsette å følge undervisningen på blokk 2 til sensur er falt, eventuelt til klagesensur foreligger.

Hjelpemidler til eksamen

På skriftlig digital skoleeksamen i humanbiologi kan følgende typer kalkulator medbringes:

  • Casio FX-82EX 
  • Citizen SR-270X/SR-270X (College)
  • Casio HL-820VA
  • Texas TI-106 (m/solcelle)

Ingen annen type kalkulator kan medbringes.

På stasjonseksamen i anatomi er ingen hjelpemidler tillatt. 

Eksamensspråk

Eksamensoppgaven er på norsk. Du kan svare på norsk, svensk eller dansk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Gyldig fravær til eksamen gir rett til å gå opp til utsatt eksamen.

Alle studenter med F/Ikke bestått blir automatisk meldt til ny eksamen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juni 2024 04:33:16

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
28
Undervisning
Høst
Eksamen
Høst
Undervisningsspråk
Norsk