Klinisk ernæringsfysiolog og forsker

Hun har fått jobbe med mange av de fremste klinikere og forskere innen diabetes og har gjort et doktogradsarbeid på livsstilsintervensjons effekt på risikofaktorer for hjerte- og karsykdom hos personer med type 2 diabetes.

Kvinne, mørkt hår, hvit skjorte og svart jakke

Førsteamanuensis Anne-Marie Aas. Bilde: Erik M. Sundt, Diabetesforbundet.

Anne-Marie Aas

  • Klinisk ernæringsfysiolog
  • PhD ved Oslo universitetssykehus/1.amanuensis ved UiO
  • Uteksaminert i 2008, PhD ved UiO.

Hvorfor begynte du å studere ernæring?

Jeg oppdaget ernæringstudiet ved en tilfeldighet, og da jeg leste mer om studiet og om hva jeg kunne jobbe med etterpå, var jeg fast bestemt på at dette var det jeg ville satse på. Planen var egentlig å finne en utdannelse som jeg kunne bruke i bistandsarbeid, men som også kunne gi meg en interessant og spennende jobb hvis jeg etter hvert ønsket en mer bofast tilværelse i Norge.

Hva likte du spesielt godt ved studiet?

Det jeg spesielt satte pris på ved studiet var bredden fra det strengt biologiske/naturvitenskapelige til fagdisipliner som psykologi og antropologi. Slik er det også å jobbe som klinisk ernæringsfysiolog: du trenger kunnskap om kommunikasjon, matkultur, adferdspsykologi, samtidig som kostbehandlingen du gir, bygger på naturvitenskapelige forskningsmetoder og kunnskap om hvordan ernæring påvirker kroppens metabolisme.

Hva gjør du nå?

Alt dette har jeg bruk for i min jobb som klinisk ernæringsfysiolog og forsker ved landets største sykehus. Jeg har vært så heldig å få jobbe sammen med mange av de fremste klinikere og forskere innen diabetes, og har selv gjort et doktorgradsarbeid på livsstilsintervensjonseffekt på risikofaktorer for hjerte- og karsykdom hos personer med type 2 diabetes.

De siste årene har forskningen dreid seg mest om fiber og tarmflora hos pasienter med diabetes type 2, samt kostholdsstudier blant personer med inflammatorisk tarmsykdom. Jeg er også involvert i andre studier og er veileder for flere PhD-studenter og masterstudenter.  I tillegg arbeider jeg med utvikling av kostholdsanbefalinger for personer med diabetes, både nasjonalt og internasjonalt.

Publisert 6. juni 2012 10:00 - Sist endret 28. jan. 2020 10:53