Forsker innen ernæring

Det er spennende å oppdage helt nye ting som ingen andre kjenner til. I tillegg har jeg relativt fleksibel arbeidstid og får reist en del i jobben. Jeg har vært på to kjempefine forskningsopphold ved Universitetet i California, Los Angeles (UCLA), sier Frode Norheim.

Ansikt

Frode Norheim. Foto: UiO

Frode Norheim

Uteksaminert: 2013

Stilling: Forsker

Fag: Ernæring

Arbeidsgiver: Det medisinske fakultet, avd. for ernæringsvitenskap,

Seksjon for molekylær ernæring

Hva er dine viktigste arbeidsoppgaver?

- I dag jobber jeg som postdoktor ved avdeling for ernæring på Universitetet i Oslo. Jeg forsker på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og helse. Vi har funnet ut at muskelen slipper ut en mengde hormoner i respons til trening. Det store spørsmålet er hva disse hormonene gjør. Våre og andres forskningsresultater viser at noen av hormonene kan ha effekt på å regulere metabolismen, restrukturere muskelen, og beskytte mot utviklingen av tarmkreft. I tillegg til å forske selv underviser og veileder jeg andre studenter og forskere.

Hva liker du best med jobben din?

- Jeg synes det er veldig spennende å oppdage helt nye ting som ingen andre kjenner til. Det er også veldig stimulerende å jobbe sammen med andre forskere i et godt arbeidsmiljø. I tillegg liker jeg at jeg har relativt fleksibel arbeidstid og at jeg får reist en del i jobben. Jeg har for eksempel vært på to kjempefine forskningsopphold ved Universitetet i California, Los Angeles (UCLA).

Hvor relevant er utdanningen fra Det medisinske fakultet?

- Utdanningen jeg har fått fra det medisinske fakultet har vært helt avgjørende for at jeg har endt opp som forsker. Utdanningen gir deg en dyp innsikt i kroppens funksjoner og fysiologi, helt ned på cellenivå. Foreleserne er dyktige og har stor kunnskap innenfor fagfeltene sine. Det at jeg fikk muligheten til å ta en mastergrad i ernæringsbiologi åpnet øynene mine for at forskning er veldig spennende.

Hvorfor valgte du å studere klinisk ernæring?

- Jeg begynte å studere ernæring fordi jeg var interessert i trening, ernæring og helse. Jeg hadde allerede studert idrett grunnfag ved Norges Idrettshøgskole og syntes at ernæring var et fint neste steg i utdannelsen min.

Hva likte du spesielt godt ved studiet?

- Det beste med studiet er at det gir en plattform til å jobbe i mange ulike jobber. I tillegg har studiet mange gode forelesere, og små kull gjør at studentene blir en sammensveiset gjeng.

Hvilke tips har du til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

- Det å ta ernæringsutdanning åpner for mange karriereveier.

Du kan blant annet jobbe som:

  • klinisk ernæringsfysiolog
  • lærer på høgskoler og universiteter
  • forsker

Og innen private bedrifter som for eksempel selger ernæringsdrikker.

Jeg vil anbefale å knytte gode kontakter med de kliniske ernæringsfysiologene du møter på sykehusene og foreleserne du har på studiet. Dette kan gi deg en fot innenfor et sykehus eller en forskningsgruppe. Det kan være lurt å tenke godt gjennom hva du ønsker å jobbe med før du velger hvor du vil skrive en masteroppgave. Noen ganger får masterstudentene mulighet til å fortsette i forskergruppen som Ph.D-studenter.

Av Belinda Eikås Skjøstad
Publisert 18. feb. 2015 15:29 - Sist endret 27. jan. 2020 09:41