Hvordan sette opp en ny Mac

Veiledningen viser hvordan du setter opp en UiO eid Mac som er registrert i Apple School Manager (ASM / DEP). Denne registreringen knytter Macen til UiO.

Klargjøring og oppsett av maskin vil starte så snart du skrur maskinen på for første gang.

Først, gratulerer med ny Mac!

Prosessen er laget for at du som bruker, enkelt skal gjøre dette selv, og den tar ikke mer enn 10 til 15 minutter. Det et er forutsetning at maskinen får tilgang på internett.

!! Overføring av innhold fra en annen maskin eller Time Machine Backup, må gjøres etter at innrullering og oppsett er ferdig. Ikke sett i gang tilbakekjøring fra backup i oppsettsassistenten.

Når du starter maskinen for første gang blir du møtt av oppsettsassistenten som vil ta deg igjennom oppsett av maskinen.

• Velg språk, land og tastaturoppsett, og klikk deg videre.

• Koble til nettverk (kablet, eller trådløst), klikk Fortsett.

Du vil nå få melding om at maskinene er administrert at UiO.
• Klikk fortsett

Bildet kan inneholde: azure, blå, rektangel, font, skjermdump.

• Logg inn med ditt UiO brukernavn og passord.

Bildet kan inneholde: rektangel, font, skjermdump, parallell, antall.

Maskinen vil nå bli innrullert i "Mobil arbeidsrom", og brukerkonto opprettes på maskin.

• Velg om du vil tillate stedstjenester
Dersom du ikke ønsker å tillate stedstjenester, er det viktig at du manuelt sette riktig tidssone.
• Logg inn med brukernavn og passord.

Gå igjennom resten av oppsettsprosessen, og gjør de innstillingene du ønsker. Man kan hoppe over disse, og gjøre disse konfigurasjonen senere om man ønsker.

Når oppsettsassistenten er ferdig, vil "DEPnotify" starte. Denne prosessen innstallerer og klargjør UiO sitt programvaresenteret "Managed Software Center", samt  programmer og drivere som er felles for alle UiO sine Macer.

Skjermbilde av DEPNotify som installerer programvare

Når DEPNotify er ferdig, vil få opp en notifikasjonsmelding med krav om at du krypterer disken på maskinen din for å sikre din data.
(mrk; på nyere maskiner skjer kryptering på tidligere tidspunkt, og du vil ikke få opp denne prompten)

Bildet kan inneholde: produkt, lilla, rektangel, organisme, fiolett.

• Logg ut, og skriv inn passordet ditt når du blir bedt om det. Maskinen logger inn igjen, og er da klar til bruk.

Dersom du ønsker å flytte data fra en eldre maskin, kan du gjøre dette nå.
(Veiledning for flytting av data kommer )

Hvordan installere programvare

Mye av den programvaren som tilbys Mac ved UiO finner du i selvbetjeningsportalen Managed Software Center.

Hvordan sette opp e-post og kalender

På UiO anbefales det at du enten bruker Apple Mail og Calendar eller Outlook for macOS.

Dersom du inviterer mye inn til møter, anbefales Outlook for macOS.

Hvordan gjennomføre nettmøter

På UiO brukes både Microsoft Teams og Zoom til nettmøter, og en kan innkalle til nettmøter ved å bruke Outlook for macOS som kalenderprogram.

Hvordan sette opp lagring av dokumenter

Microsoft Onedrive er foretrukket lagringsløsning for dine dokumenter. Dersom du samskriver med andre, vil anbefalingen ofte være at dokumentet lagres og deles i Microsoft Teams.

Se UiOs lagringsguide for hvor du kan lagre dokumenter inneholdende sensitiv informasjon.

Hvordan sette opp utskrift

Din nye Mac er allerede klargjort for utskrift.

Under Skrivere og skannere i Systeminnstillinger... finner du køene pull.uio.no, bare vær obs på at det finnes en for HP-printere og en for Ricoh-printere.

Kontakt brukerstøtte:

Ring oss

Vi har åpent mellom 08:30 og 17:00 på hverdager,
og mellom 10:00 og 15:00 på lørdager.

Telefonnummer: 22 84 00 04

Send inn sak til oss

Du kan sende inn din forespørsel via e-post til: it-support@uio.no.

Gå til e-post

Book et videomøte over Zoom

Er du student eller ansatt kan du avtale veiledningstime hos UiO Helpdesk over Zoom. Tilgjengelige tider er tirsdag til torsdag mellom 11:00 og 13:00.

Book et videomøte

Chat med oss

Vår chat er bemannet mellom 09:00 og 16:00 på hverdager.

Åpne chat
Emneord: Mac, klargjøring, klargjøre, sette opp, oppsett
Publisert 22. apr. 2024 11:53 - Sist endret 22. apr. 2024 11:53