KUN2500 – Aktuelle temaer i kunsthistorie

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnekoden KUN2500 - Aktuelle temaer i kunsthistorie brukes for å kunne tilby emner ut over det ordinære emnetilbudet på bachelorprogrammet i kunsthistorie. Innhold, undervisningsform og vurderingsform vil variere fra semester til semester.

Hva betydde det å kunne henge en armring på et krusifiks eller en brosje på en Madonna-skulptur? Hvem kunne ‘gjøre’ ting med bilder og hvem kunne ikke? Med eksempler fra middelalderens Skandinavia, Nederlandene, Spania og Italia vil vi i dette emnet ta for oss ulike relasjoner mellom bilder og betraktere og se nærmere på hvordan disse relasjonene kan endre seg på tvers av kjønn, funksjonsevner, individer og grupper, samt gjennom nye forståelser av ‘de andre.’ Den materielle vendingen og denne vendingens forståelse av hvordan gjenstander og deres materialitet inngår i effektive og affektive relasjoner i og med verden utgjør emnets kunnskapsteoretiske perspektiv.  Emnet gjennomføres som en kombinasjon av forelesninger i Oslo og en ekskursjon til Italia.

Emnet er lagt opp slik at det egner seg godt i kombinasjon med KUN2085/KUN4085 Kunsthistorisk ekskursjonsemne. Dette emnet fokuserer på samme periode, men anvender andre perspektiv, se https://www.uio.no/studier/emner/hf/ifikk/KUN2085/.

Studenter som tar begge emnene samme semester får et forlenget opphold i Italia. 

Emnet kan undervises på engelsk ved behov. 

Hva lærer du?

Læringsutbytte (våren 2024):  

Etter å ha fullført emnet vil du

  • ha oppnådd ny kunnskap om tilvirkingen av middelalderens materielle kultur og betrakterenes respons, spesielt med tanke på periodens religiøse bilder og objekter
  • ha fått innsikt i sentrale temaer, teorier og metoder som er relevante for studiet av middelalderens kunst og visuelle/materielle kultur
  • være i stand til å anvende denne kunnskapen når du står overfor et kunstverk eller en annen type gjenstand fra middelalderen, dvs. at du kan gjennomføre en liten analyse/case-studie av et utvalgt bilde eller objekt
  • være i stand til å formidle kunnskapen og ferdighetene du har oppnådd i et større skriftlig arbeid (se eksamen)

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Er du student utenfor UiO eller enkeltemnestudent? Da må du søke om å få bli enkeltemnestudent innen 15. desember. Hvis du er student utenfor UiO eller enkeltemnestudent må du i tillegg til å søke om å få bli enkeltemnestudent, sende inn følgende dokumentasjon innen 15. desember:

  • Karakterutskrift
  • Eventuell dokumentasjon på studier inneværende semester som er relevant for opptaket, f.eks. bekreftelse på emner du er meldt til inneværende høstsemester.
  • Eventuell bekreftelse fra ditt universitet på at du er student på et studieprogram og at KUN2500 kan inngå i din bachelorgrad.

Dokumentasjon sendes til studiekonsulenten for kunsthistorie og visuelle studier.

Rangering av søkere:

Dersom emnet har flere kvalifiserte søkere enn plasser, rageres søkerne etter visse kriterier. Les om vår rangering og prioritering av søkere.

Dersom du som får tilbud om plass på emnet må du:

Overlappende emner

Undervisning

Undervisning (våren 2024)

Emnet vil bestå av forelesninger og seminarer på Blindern og studietur til Italia (Firenze og Orvieto). 

Forelesningene går i gjennom sekundærlitteraturen, mens seminarene vil brukes til øvelser i analyser og diskusjoner av de samme tekstene og analyser av kunstverk. Studentene forventes å stille forberedt og å engasjere seg i diskusjonene. 

Emnet koordineres med KUN2085/4085 - Kunsthistorisk ekskursjonsemne, som også har en ekskursjon til Italia. KUN2500 og KUN2085 kan derfor tas sammen i samme semester. Å ta begge kursene gir mulighet for en forlengelse av ekskursjonen til Italia. Se emnesiden for KUN2085 for mer informasjon.

Lenke til IFIKKs etiske retningslinjer for ekskursjonsemner

Eksamen

Eksamen på KUN2500 vårsemesteret 2024 er en tre dager hjemmeeksamen.

Eksamen skal totalt være på 6-7 sider à 2300 tegn uten mellomrom og ikke inkludert illustrasjoner, noter og litteraturliste.

Eksamen skal du levere i Inspera. Du må gjøre deg kjent med innlogging og innleveringsmåte i forkant av frist for innlevering av eksamen. Se informasjon om Inspera nedenfor.

Sensorveiledning til hjemmeeksamen og semesteroppgave

Tidligere eksamensoppgaver

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. mai 2024 15:19:54

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Vår
Eksamen
Vår
Undervisningsspråk
Norsk (engelsk på forespørsel)