Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Koronaviruset: Undervisning og eksamen Høst 2021

Koronasituasjonen vil påvirke undervisning og eksamen ved Det juridiske fakultet. Semestersidene har oppdatert informasjon om undervisning og eksamensform.

Les mer om undervisning og eksamen høsten 2021

Se også studier og korona ved Det juridiske fakultet


Fom. våren 2021 endres emnet og det opprettes et nytt emne - JUS3112. Som en overgangsordning tilbys det eksamen i JUS3111 for gjentaksstudenter tom. høsten 2021, eksamensdato blir den samme som JUS3112.. Les mer om endringene i emnene på 3. studieår. 

Emnet består av følgende fagområder:

  • Avtalerett (4 stp)
  • Obligasjonsrett I og II (20 stp)
  • Dynamisk tingsrett (1 stp)
  • Obligatorisk kurs (5 stp)


Emnet består av fagområdene avtalerett, obligasjonsrett og en kort introduksjon til dynamisk tingsrett (som hovedsaklig behandles i emnene JUS3211 / JUS3212). Studentene skal i tillegg gjennomgå et obligatorisk kurs.

Det er en sterk indre sammenheng mellom avtaleretten og obligasjonsretten, bl. a. fordi obligasjonsretten først og fremst (men ikke bare) behandler forpliktelser som er oppstått ved avtale. Det er også en indre sammenheng mellom de to nevnte fagene og den dynamiske tingsretten: de rettighetsovergangene med tilhørende konflikter som behandles i tingsretten, er ofte stiftet ved avtale. I emnet brukes gjeldsbrevlovens regler om godtroerverv som eksempel på dette.

En del av avtaleretten er behandlet i emnet JUS1111 – Privatrett I. Studentene forutsettes å kunne trekke veksler på kunnskapen herfra, ikke minst når det gjelder avtaletolkning.

Emnet inneholder for øvrig obligatoriske arbeidskrav i form av deltakelse på obligatorisk kurs, skriftlig innlevering og muntlig presentasjon.

Hva lærer du?

Læringsmålene for emner i rettsstudiet omfatter obligatoriske og anbefalte forkunnskapskrav for det aktuelle emnet.

Læringsmålene for emnet er erverv av kunnskap om de avtale-, obligasjons- og tingsrettslige temaene som inngår i emnet (se egne fagbeskrivelser nedenfor), herunder kunnskap om fagenes særlige metode- eller rettskildespørsmål. Læringsmålet for dynamisk tingsrett er i JUS3111 begrenset til gjeldsbrevlovens regler slik de er fremstilt i den obligasjonsrettslige litteraturen. Det er derfor ikke egne litteraturhenvisninger for dette faget.

Kunnskapskravet gjelder først og fremst norsk rett, men også enkelte temaer knyttet til fremmed rett og enkelte internasjonale problemstillinger omfattes. Kunnskapskravet omfatter kjennskap til faglig uenighet om og nye synspunkter på rettslige spørsmål innenfor emnet. Kunnskapen erverves gjennom undervisning i større og mindre grupper, lesing av anbefalt litteratur, studier av de rettskilder som det pekes på i undervisning og litteratur, samt deltakelse på obligatorisk kurs. På grunnlag av den kunnskapen som er ervervet om temaer og metode, utvikles ferdigheter til muntlig og skriftlig diskusjon, løsning og presentasjon av teoretiske og praktiske problemstillinger innenfor emnet, samt til kritisk syn på rettsstoff og faglige synspunkter i litteraturen.

Studentene skal videre tilegne seg ferdigheter i søk i databaser og gjenfinning av relevante rettskilder, samt henvisningspraksis og utarbeidelse av litteraturlister i skriftlige arbeider.
Alle disse ferdighetene øves opp i undervisningen, gjennom tilbud om levering av skriftlige øvelsesoppgaver og deltakelse på obligatorisk kurs, og også gjennom studier av foreliggende diskusjons- og løsningsmateriale i form av dommer og juridisk litteratur. Gjennomføring av emnet vil gi også gi generell kompetanse i form av evne til samarbeid, skriftlig og muntlig presentasjon og formidling, samt evne til diskusjon og løsning av problemer innenfor en ramme av saklighet og med nødvendig etisk forankring.

Opptak og adgangsregulering

Emnet inngår i studieprogrammet Rettsvitenskap (jus) (master – 5 år). Du søker opptak til studieprogrammet gjennom Samordna opptak.

For å delta på emnets kurs-/seminarundervisning må du søke om plass via Studentweb innen gitte frister.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Anbefalte forkunnskaper

Gjennomført JUS2211 – Forvaltningsrett og EØS-rett

Overlappende emner

Foreldelse av tidligere eksamen
Juseksamener eldre enn 10 år vil ikke godskrives i Rettsvitenskap (jus) (master – 5 år). Regelen gjelder fra og med vår 2013.

Det gjøres følgende unntak:
Hvis slike eldre eksamener inngår sammen med juseksamener som er yngre enn 10 år, vil de kunne godskrives i studiet.

Undervisning

Forelesninger og kurs. Et av kursene er obligatorisk

Kursoversikt

Fase 1: Tema innen avtalerett og obligasjonsrett

Fase 2: Obligatorisk kurs. Kurset består av tre deler:

  1. Kurs i kildesøk (bibliotekskurs)
  2. Oppgavekurs (du må delta både på veiledning og gruppearbeid)
    1. Veiledning i plenum med kursleder og muntlig presentasjon
    2. Gruppearbeid uten kursleder
  3. Innlevering av oppgave

Obligatorisk undervisning er konsentrert til én kortere periode. Alle tre deler av det obligatoriske kurset må være godkjent for at du skal få avlegge eksamen.

Les mer om gjennomføring av Obligatorisk kurs

Fase 3: Eksamensoppgaver

Adgang til undervisning

Regler for Adgang til undervisning finner du i programbeskrivelsen

Se programbeskrivelse for Rettsvitenskap (jus) (master – 5 år) om gjentak av obligatorisk undervisning som ikke er godkjent, eller etter stryk på eksamen.

Eksamen

Les her om hvordan koronasituasjonen påvirker undervisning og eksamen høsten 2021.

 

Obligatoriske arbeidskrav må være godkjent før man kan fremstille seg til eksamen (evt. før man kan gis sensur). Godkjenning av obligatoriske arbeidskrav foreldes ikke.

Eksamenstema kan også omfatte obligatoriske og anbefalte forkunnskaper.

Emnet har normalt 6 timer skriftlig digital skoleeksamen. Kandidatene skal skrive eksamen på PC og innleveringen er digital.

Tidligere eksamensoppgaver

Digital skoleeksamen

Skoleeksamen utføres på stasjonære datamaskiner i eksamenslokalet.

Du må gjøre deg kjent med gjennomføringen av digital eksamen. Les mer om digital skoleeksamen.

Hjelpemidler

Emnet har digitale hjelpemidler i Lovdata Pro eksamensmodus.

Det kan medbringes inntil to eksemplarer av alminnelig (ikke juridisk) rettskrivningsordbok, uavhengig av språk/målform. Innarbeidelser er ikke tillatt.

Ingen andre hjelpemidler er tillatt under eksamen.

Eksamensspråk

Eksamensoppgaven er på norsk. Du kan svare på norsk, svensk eller dansk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Studenter som går på masterstudiet i rettsvitenskap har egne regler for gjentak av allerede bestått eksamen.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Evaluering av emnet

Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.

Fakta om emnet

Studiepoeng
30
Nivå
Bachelor
Undervisning

Det gis ingen undervisning i emnet fom. våren 2021.

Eksamen
Vår og høst

Eksamen i emnet gis siste gang høsten 2021

Undervisningsspråk
Norsk