FRM5905V – Klinisk farmasøytisk arbeidsmetodikk og klinisk kommunikasjon

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnets mål er å gi en innføring i klinisk farmasøytisk arbeidsmetodikk, klinisk kommunikasjon og rollen en klinisk farmasøyt har i helsevesenet. Emnet skal videre gi en innføring i kritisk vurdering av legemiddeldokumentasjon samt hvordan formidle dette til samarbeidende helsepersonell og legemiddelbrukeren.

Hva lærer du?

Etter endt gjennomgang av emneområdene skal deltakerne ha tilegnet seg kunnskap slik at hun/han:

  • Har grundig kunnskap om begrepet legemiddelrelaterte problemer inkludert klassifisering av disse, og videre ha grundig kunnskap om hvordan identifisere, løse og forebygge legemiddelrelaterte problem, samt hvordan kommunisere løsningene med pasient og helsepersonell.

  • Kan gjennomføre systematisk legemiddelgjennomgang og bruke ulike verktøy for dette.

  • Har grundig kunnskap og forståelse for utfordringene rundt overføring av legemiddelinformasjon mellom forskjellige aktører i helsevesenet, inkludert legemiddelsamstemming og legemiddelrapport.

  • Har god kunnskap om og forståelse for teori og prinsipper innen klinisk kommunikasjon, inkludert kunne formidle legemiddeltema til pasienter.

  • Kan kritisk vurdere legemiddeldokumentasjon, inkludert ha forståelse for ""evidence based medicine"" (EBM) og hvordan bruke samt formidle dette i praksis.

  • Har oversikt over forskning og utredninger om klinisk farmasøytiske tjenester.

Opptak til emnet

For opptak til emnet kreves Generell studiekompetanse - GSK.

Informasjon om påmelding, frister og tidspunkter for samlinger

Obligatoriske forkunnskaper

  • Cand.pharm./master i farmasi eller reseptar/bachelor i farmasi
  • 2 års relevant yrkeserfaring. Minimumskravet for relevant yrkeserfaring er to år i full stilling som autorisert farmasøyt. 

Undervisning

Emnet går over ett semester med to obligatoriske samlinger av en varighet av henholdsvis 3 og 2 dager.

Undervisningen vil bli gitt i form av forelesninger, gruppearbeid med bl.a. kasuistikker og obligatoriske hjemmeoppgaver. Det skal gjennomføres følgende obligatoriske hjemmeoppgaver: legemiddelgjennomganger på ulike pasientkasuistikker (10 stk) med diskusjon av legemiddelrelaterte problem og løsninger tilknyttet disse. Det skal angis hvordan kommunisere dette til helsepersonell og til pasient/legemiddelbruker. Videre skal deltakerne gjennomføre legemiddelsamtaler med pasient, samt også lage pasientundervisning (15 minutters varighet) som skal presenteres på fellessamling, og det skal gjøres et litteratursøk rundt klinisk farmasi arbeid som presenteres på fellessamling. All obligatorisk undervisning må være gjennomført og godkjent for å kunne avlegge eksamen.

Eksamen

Avsluttende muntlig eksamen som teller 100% ved sensurering.

Adgang til å gå opp til eksamen forutsetter godkjent deltakelse i obligatorisk undervisning og bestått alle obligatoriske oppgaver.

Dersom du ønsker å avlegge eksamen, må det være dokumentert at du har generell studiekompetanse (GSK). Sjekk her om du innfrir kravene.

Hjelpemidler til eksamen

Felleskatalogen (papir eller som app) er tillatt.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamenen på norsk, svensk eller dansk. Søknad om annet eksamensspråk sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala bestått/ikke bestått. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 11. mai 2024 04:59:41

Fakta om emnet

Nivå
Master
Studiepoeng
10
Undervisning
Høst

Ved mindre enn 5 pårmeldte blir emnet avlyst. Kurset er fulltegnet ved 15 påmeldte. 

Eksamen
Høst
Undervisningsspråk
Norsk
Kursavgift

Informasjon om kursavgift Kursavgiften justeres hvert år ut fra markedspris, og kan derfor bli oppdatert når det nærmer seg tid for oppmelding til emnet.