SOS2200 – Organisasjon, ledelse og arbeid

Kort om emnet

I SOS2200 vil du opparbeide kunnskap om sentrale begrep og modeller i forskningen på organisasjoner og arbeidsliv. Du vil også stimuleres til å utvikle motforestillinger som utfordrer konvensjonelle forståelser. Emnet gir en oversikt over temaer som ledelse, makt, beslutninger, endring, læring, struktur, kultur og ulikhet. Du får også innblikk i begreper om det moderne arbeidslivet som omgivelse for formelle organisasjoner, med spesiell vekt på de sentrale institusjonene som regulerer det norske arbeidslivet.

Emnet gir kunnskaper som er nyttige i alle deler av arbeidslivet, i privat så vel som offentlig sektor. Det gjelder like mye for studenter som sikter seg inn mot lederoppgaver som for dem som mest vil ivareta faglige oppgaver i sitt yrkesliv.

Hva lærer du?

Kunnskap

Du skal:

  • tilegne deg sentrale teorier og analytiske perspektiver om organisasjoner og arbeidsliv.
  • bli kjent med resultatene fra empirisk forskning om organisasjoner og arbeidsliv.
  • Få oversikt over hvordan det norske arbeidslivet fungerer på et institusjonelt plan.

Ferdigheter

Du skal:

  • tilegne deg begreper og metoder som gir mulighet til bedre forståelse av foreliggende undersøkelser og å gjennomføre egne undersøkelser av organisasjoner.
  • tilegne deg begreper og innsikt som gir mulighet til å kunne bidra til å utvikle og endre konkrete organisasjoner (sosiologi som kunnskapsgrunnlag for konkret utviklingsarbeid).
  • opparbeide evne til vurdering av foreliggende analytiske perspektiver på organisasjon, og på forskning på organisasjoner (om hvordan arbeid og produksjon ledes og organiseres).

Generell kompetanse

Emnet gir innsikt i hvordan bedrifter, offentlige etater og frivillige organisasjoner er organisert og ledet og hvordan de tilpasser seg endringer i omgivelsene. Emnet gir også innsikt i sentrale trekk ved det norske arbeidslivet, med særlig fokus på de institusjonene som regulerer det, så som arbeidsmiljølov, lønnsforhandlinger, partssamarbeid etc. Denne innsikten gir godt grunnlag for videre studier av organisasjoner og for å arbeide med konkrete organisasjonsspørsmål i bedrifter, etater og frivillige organisasjoner. I likhet med andre bacheloremner skal også dette bidra til kulturell og demokratisk allmennutdannelse, og etiske holdninger (som saklig og god henvisningsskikk).

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Opptak til emner skjer på bakgrunn av rangeringsregler

Overlappende emner

  • 10 studiepoeng overlapp med SOS2200P.

Undervisning

  • Forelesninger

Eksamen

4 timers skoleeksamen

Eksamensformen er endret med virkning våren 2019. Studenter som ønsker å ta opp igjen eksamen må avlegge nåværende eksamensform.

Hjelpemidler til eksamen

Det er tillatt å bruke ordbok på eksamen. Ordboken skal kontrolleres av SV-info på forhånd. Se regler for bruk av ordbok.

Eksamensspråk

Eksamensoppgaven gis på norsk. Du kan besvare eksamenen på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 20. mai 2024 22:13:25

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Vår
Eksamen
Vår
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

SV-info