KLAR3051 – Klarspråk i praksis

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet inngår i sjette og avsluttende semester av det anbefalte løpet i BA-programmet Klart språk (bachelor) sammen med emnet KLAR3090 – Bacheloroppgave i Klart språk.

Emnet tilbys bare for studenter med opptak på dette programmet, og bare etter søknad begrunnet i helt særskilte vansker med å kunne gjennomføre KLAR3050 – Praksisopphold med klarspråkrapport. Samme forkunnskapskrav gjelder for KLAR3050 og KLAR3051.

Emnet forutsetter at studenten allerede har arbeidslivserfaring eller tilsvarende som gjør det mulig å gjennomføre et klarspråk-relatert prosjekt.

Emnet skal gi deg erfaring med strategisk klarspråkarbeid og med praktisk tekstarbeid innenfor klarspråk. Underveis i semesteret skal du skrive en fagrelevant prosjektoppgave.

Hva lærer du?

Etter fullført emne skal studenten:

• kunne arbeide selvstendig med en prosjektoppgave.

• kunne planlegge, gjennomføre og rapportere et reelt, avgrenset klarspråkprosjekt

• ha økt bevissthet om egen kompetanse, særlig når det gjelder koblingen mellom teori og praksis

• kunne vurdere tilbakemeldinger og innspill fra fagmiljø, og kunne konkludere på grunnlag av disse

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer.

Emnet er opprettet som et alternativ for studenter som av ulike grunner er forhindret fra å kunne ta emnet KLAR3050 – Praksisopphold med klarspråkrapport.

Det må sendes inn begrunnet søknad om opptak på emnet til nærmere fastsatt søknadsfrist. Foruten en begrunnelse for ikke å ikke kunne ta KLAR3050 skal søknaden skissere en problemstilling for den utvidede klarspråkrapporten.

I søknaden vil det tas særlig hensyn til følgende momenter:

  • Emnet forutsetter at studenten allerede har arbeidslivserfaring eller tilsvarende som gjør det mulig å gjennomføre et klarspråk-relatert prosjekt. (Dette er ikke et praksisemne, og arbeidet med den utvidede klarspråkrapporten er derfor noe man gjør utenom sitt vanlige arbeid ol.)

  • At det ikke er praktisk og økonomisk mulig å gjennomføre praksisemnet (KLAR3050).

Søknaden leveres studiekonsulent per epost innen 10. desember 2023 og må merkes KLAR3051.

Obligatoriske forkunnskaper

Studenten skal ha fullført emnene KLAR1100 - Språk og retorikk i myndighetenes sakprosa, KLAR2100 - Klart språk, demokrati og rettssikkerhet og KLAR2102 - Klarspråklig metode - tekstforbedring og resultatmåling.

Overlappende emner

Undervisning

Emnet tar utgangspunkt i studentens erfaring fra arbeid med klarspråkrelaterte temaer.

Instituttet tildeler studenten en faglig veileder for prosjektoppgaven.

Studentene får tilbud om 8 timers veiledning av faglig ansatt ved ILN, samt to samlinger utover i semesteret hvor det blir erfaringsdeling, plan for hverandrevurdering, gjennomgang av rapportutkast m.v.

OBLIGATORISK: Seinest 1.mars skal faglærer motta en arbeidstittel med en spesifikk problemstilling for prosjektoppgaven.

Et obligatorisk førsteutkast av prosjektoppgaven, på 1,5-3 sider må godkjennes av veileder for å kunne fremstille seg til eksamen.

Eksamen

Eksamen er en semesteroppgave (utvidet klarspråkrapport) på ca. 20 sider (à 2300 tegn uten mellomrom) som leveres i Inspera til fastsatt frist.

Prosjektoppgaven, den utvidede klarspråkrapporten, skal være en teoretisk informert drøfting av et avgrenset tema basert på praktisk erfaring.

For øvrig skal oppgavens form og innhold følge samme krav som for ordinære semesteroppgaver ved UiO.

Oppgaven skrives underveis i prosjektsemesteret.

Studenten og instituttet ved intern veileder skal i fellesskap bestemme hva som skal være tema for oppgaven. Universitetet har det faglige ansvaret for kvalitetssikringen av oppgavens tema og oppfølgingen underveis i semesteret.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala bestått/ikke bestått. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 22. mai 2024 18:26:03

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
20
Undervisning
Vår

Emnet gis kun hvis det er særlig grunn for at KLAR3050 ikke kan gjennomføres. Emnet innvilges kun etter skriftlig søknad.

Undervisningsspråk
Norsk