LIT2320 – Litterært fordypningsemne, epokestudium

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet er et fordypningsstudium innenfor én litterær epoke: antikken, middelalderen, renessansen, barokken, klassisismen, opplysningstiden, romantikken, realismen, modernismen eller postmodernismen. Andre kortere perioder kan òg være aktuelle.

Pensum består av litterære tekster tilsvarende fem-seks verk. Disse skal være hentet fra minst to språkområder og fra mer enn én sjanger. I tillegg kommer et utvalg litteraturhistoriske framstillinger, sekundærlitteratur og litteraturhistoriografisk refleksjon tilsvarende 300-400 sider. Pensum finnes på emnesiden for hvert semester.

Tema for våren 2024 er Realismen:

Våren 2024 skal vi studere realismen som epoke ved å lese og diskutere et utvalg sentrale romaner og noveller fra midten og slutten av 1800-tallet. Vi vil analysere tekster av Balzac, Dickens, Collett, Flaubert, Tolstoj og Skram i lys av teoretiske og litteraturhistoriske perspektiver, undersøke realismens litterære vesenstrekk og diskutere tekstenes forbindelse med sosiale, materielle og ideologiske strømninger. Den realistiske epoken oppstår og utvikler seg i en tid preget av sosial og politisk forandring. Urbanisering, industrialisering og globalisering er fenomener som produserer en ny virkelighet, hvor det vokser frem nye politiske visjoner, boformer, sanseinntrykk og livsrytmer. Realismens romaner, noveller og drama, hvor vanlige menneskeliv får en sentral posisjon, kan med god grunn anses som litterære svar på disse strømningene. Samtidig er også 1800-tallets realisme et estetisk uttrykk med sine særegne tendenser og kjennetegn, som fortsatt er sentrale for vår forståelse av hva litteratur er. I seminarene skal vi med dette i bakhodet analysere og diskutere skjønnlitteratur, teori og historiske tekster, for å undersøke sammenhengene mellom de litterære uttrykkene og den (litteratur)historiske konteksten. Hva kjennetegner epokens romaner og noveller? Hvilke litterære fellestrekk finnes det mellom verkene, og hva skiller dem fra hverandre? Og hva betyr det at en litterær tekst er realistisk? Disse spørsmålene vil vi diskutere og analysere i lys av teoretiske perspektiver og forestillinger om demokrati, kjønn, økonomi og klasse. I løpet av semesteret skal studentene få utvidet forståelse for den realistiske epokens litteratur, utvikle sine lese- og skriveferdigheter og opparbeide seg større innsikt i 1800-tallets litterære, sosiale og politiske forestillinger. Vi leser fire romaner og to lengre noveller, teoretiske og litteraturhistoriske analyser og enkelte utdrag fra samtidens litteratur- og åndsdebatt. Slik skal vekselvirkningene mellom kontekst og den litterære teksten settes under lupen.

Hva lærer du?

Når du har fullført dette emnet har du:

  • kunnskap om en litterær epoke og den litteraturhistoriske konteksten den inngår i
  • en forståelse av sentrale teoretiske perspektiver og begreper knyttet til en litterær epoke
  • evne til å demonstrere litteraturhistorisk innsikt i praktisk litterær analyse.

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Obligatoriske forkunnskaper

20 studiepoeng i litterære emner. LIT2000 – Litteraturvitenskapelige grunnlagsproblemer bør være avlagt på forhånd, men emnet kan også tas parallelt i samme semester.

Undervisning

Undervisningen blir gitt som seminarundervisning i ti seminarer på tre timer. I tillegg kommer lese-/skriveuker fordelt gjennom semesteret, som i alt omfatter 16 uker. Undervisningen er basert på at studentene deltar aktivt. Undervisningsplanen angir hva som skal forberedes til hver samling.

Obligatorisk aktivitet:

• I løpet av semesteret skal du levere en kvalifiseringsoppgave på ca. 5 sider (à 2300 tegn uten mellomrom). Det gis individuell respons på oppgaven. Aktiviteten må godkjennes av faglærer før eksamen. Les her om regler for gyldig forfall og hvordan du søker om utsettelse. Informasjon om retningslinjer for obligatoriske aktiviteter.

• Det er krav om oppmøte til 60 % av undervisningen. I dette emnet må du møte til 6 av 10 seminarer. Kravet er absolutt.

Fraværsgrensen skal dekke normalt sykdomsfravær og liknende. Du får derfor ikke gyldig forfall til undervisning på grunnlag av legeattest, selv om fraværet skyldes hindringer som du selv ikke kan lastes for.

Dersom emnet har fysisk undervisning og du er meldt til en fysisk seminargruppe, skal du møte til undervisning i rommet som er oppgitt i timeplanen.

Dersom emnet har digital undervisning og du er meldt til en digital seminargruppe, skal du være til stede med påslått skjerm.

I særlige tilfeller, for eksempel ved alvorlig eller langvarig sykdom, kan du søke om tilrettelegging.

Godkjent obligatorisk aktivitet er gyldig inneværende semester og de to neste gangene emnet tilbys. All obligatorisk aktivitet må være bestått i samme semester.

Eksamen

Obligatorisk aktivitet (se over) må være godkjent før eksamen.

Eksamensformen på emnet er en 3-dagers hjemmeeksamen. Besvarelsen skal være 5 sider (à 2300 tegn uten mellomrom). Avvik i omfang på mer enn +/- 10 prosent kan føre til trekk i karakteren. Besvarelsen må inneholde kildehenvisninger og bibliografi.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Eksamen kan også avlegges på et av de store europeiske språkene etter forhåndssøknad til instituttet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Karakteren publiseres i Studentweb senest tre uker etter innleveringsdato.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 19. mars 2024 07:19:48

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Vår
Eksamen
Vår
Undervisningsspråk
Norsk