SOSANT2740 – Antropologiske perspektiver på materiell kultur

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet gir en innføring i grunnleggende perspektiver og problemstillinger innenfor feltet materiell kultur med fokus på temaer slik som representasjon og sosial hukommelse.
Studentene vil bli fortrolige med sentrale forfattere og tekster som danner grunnlaget for teoriutvikling og metodiske innfallsvinkler på feltet. Det vil bli lagt vekt på refleksjon omkring den fysiske omgivelsen: hvordan vi interagerer med materielle objekter, hvordan materielle objekter virker inn på relasjoner mellom mennesker og samfunn og sammenhenger mellom materialitet og sosiale prosesser. Problemer knyttet til representasjon står sentralt, spesielt i forhold til spenningen mellom antropologisk forskning og formidling. I en museums kontekst viser representasjon til bla. persepsjon, fortolkning, rekonstruksjon, illustrasjon og utstilling evt. fremvisning. Museer betraktes i denne sammenheng som et felt for interaksjon mellom personlig og kollektive identiteter, mellom sosial hukommelse og historie.

Hva lærer du?

Emnet skal bevisstgjøre studentene om forholdet mellom sosial person og materialitet. Det vil bli lagt vekt på teorier, begreper og sentrale debatter som karakteriserer analysen av forholdet mellom konstituering av sosial person og materielle omgivelser, samt sammenhenger mellom materielle objekter og sosiale prosesser. Metodiske perspektiver som muliggjør studiet av slike sammenhenger vil bli diskutert.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Opptak til emner skjer på bakgrunn av rangeringsregler.

Det er mulig å søke om å få ta privatisteksamen i dette emnet.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Det er et krav at studenter avlegger eksamen i SOSANT1000 – Innføring i sosialantropologi senest samme semester som de avlegger eksamen i SOSANT2740 – Antropologiske perspektiver på materiell kultur (nedlagt). Det vil si at det er mulig, men ikke anbefalt, å avlegge SOSANT1000 – Innføring i sosialantropologi samme semester som SOSANT2740 – Antropologiske perspektiver på materiell kultur (nedlagt). Karakteren for SOSANT2740 – Antropologiske perspektiver på materiell kultur (nedlagt) vil være sperret inntil eksamen i SOSANT1000 – Innføring i sosialantropologi er avlagt.

Unntak gjøres kun under særskilte vilkår og etter søknad.

Undervisning

Undervisningssted for emnet er Universitetet i Oslo, Blindern.

Emnet er en del av det ordinære studietilbudet. Undervising vil stort sett foregå på dagtid. For detaljer, se emnets semestersider.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

ig undervisningsopptak i inneværende eller tidligere semestre (eller oppmelding til eksamen som privatist) er et krav for å avlegge eksamen i henhold til §7.1.3 Forskrift om studier og eksamener ved Universitetet i Oslo

Vurderingen består av en hjemmeoppgave etter endt undervisning.

Privatister har samme eksamensform som ordinære studenter.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Eksamensresultater vil være tilgjengelige i StudentWeb.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

NB! Eksamen gis kun når det tilbys undervisning i emnet (med ujevne mellomrom).

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Evaluering av emnet

Det foretas underveisevaluering av emnet hver gang det arrangeres undervising. Det foretas en periodisk sluttevaluering av emnet hvert fjerde år.

Periodisk emnerapport våren 2010


Tilsynssensor har ansvar for vurdering av emnet, og han/hun skriver en årlig rapport.

Annet

Det tas forbehold om endringer.

Emnegrupper emnet kan inngå i

Dette emnet kan inngå som ett av to spesialiseringsemner i 80-gruppen i sosialantropologi.
Spesialiseringsemnene på 2000-nivå er i første rekke forbeholdt studenter på bachelorprogrammet i sosialantropologi og samarbeidende studieprogram. Hvis det er plass på emnet vil dette kunne inngå i en 40-gruppe i sosialantropologi. Se her for mer informasjon.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Bachelor
Undervisning
Vår 2010
Eksamen
Vår 2010

Eksamen arrangeres samme semester som det gis undervisning.

Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

SV-info