... med master i farmasi kan du drive apotek selv ...

Anders eier et frittstående apotek.

Anders Lunde
Anders Lunde, apoteker og daglig leder ved Sarpsborg apotek.

– Med realfag som favorittfag endte jeg opp med å velge farmasistudiet, sier Anders Lunde.

Han bestemte seg tidlig for at han ville bruke utdannelsen til å arbeide i apotek selv om utdanningen fra UiO også kvalifiserte ham til å arbeide i legemiddelindustrien.

– Det å bistå syke mennesker i vanskelige situasjoner og sykdomstilfeller er svært tilfredsstillende, sier han.

Apotek er ikke som en vanlig butikk, hvor målet er å selge mest mulig. Det handler mer om å gi veiledning. Farmasøytene informerer kundene og hjelper til med å finne de riktige legemidlene.

Liker å jobbe med mennesker

– Etter et kundemøte med godt utført farmasøytisk omsorg er det en god følelse å få en stor takk fra en fornøyd kunde, sier Anders.

Han syns også det er givende at han får brukt kompetansen han opparbeidet seg på universitetet.

– Det er nok få andre yrker hvor det nesten daglig er behov for store deler av det man lærte underveis i studiet. I et vanlig kundemøte kan jeg være innom pensum i kjemi, cellebiologi, farmakologi, galenisk farmasi og samfunnsfarmasi, sier han.

Det betyr at han faktisk bruker kunnskap fra alle fagområdene som inngår i en farmasiutdannelse.

Foruten kundeoppfølging innebærer jobben som apoteker også reseptekspedering og kontakt med forskrivere og profesjonelle sluttkunder.

Inspirerende å drive egen bedrift

Etter å ha jobbet ti år i apotekkjeden Apotek1 grep han sjansen til å prøve noe nytt. Han startet opp sitt eget apotek i hjembyen sin. Sarpsborg Apotek er i dag ett av få apotek i Norge som ikke er eid av en kjede.

– Det var selvsagt skummelt å si opp en trygg apotekerstilling for å satse på noe man ikke aner hvor bærer, men ett år etter åpningsdagen angrer jeg bare på at jeg ikke gjorde dette tidligere, sier han.

Som daglig leder har han fått enda flere arbeidsoppgaver. Nå har han også ansvar for personalhåndtering, jobbturnusplanlegging, regnskap og budsjett. Men han mener selv at han har fått større frihet.

– Det er enda mer inspirerende når alt jeg gjør går til min egen bedrift. Jeg og mine ansatte kan ha det morsomt og mye mindre stressende på jobb så lenge vi bare tjener inn til lønn, husleie og avdrag på lån.

Anders Lunde

Grad: Master i farmasi

Uteksaminert: 2001

Stilling: Apoteker/Daglig leder

Arbeidsgiver: Sarpsborg Apotek AS

Publisert 4. des. 2015 09:45 - Sist endret 20. juli 2021 14:12