De fleste farmasøyter jobber på et apotek ...

Naya er nestleder på apotek og logistikkansvarlig.

Naya el Habbach i apoteket

Naya er provisorfarmasøyt og sørger for at du får akkurat den medisinen du skal ha.  Hun har stor kunnskap om hvordan medisinene fungerer i kroppen og står parat til å svare på alle spørsmål om hvordan vi kan bruke legemidlene riktig.

Underveis i studiene hadde Naya praksis hos Vitusapotek. Det førte til at hun fikk jobbe både på praksisstedet og etter hvert også hjemme i Bergen i feriene. En sommerdag hun jobbet i Bergen kom regionsjefen innom. Hun grep tak i armen til Naya og sa: «Når du nærmer deg å være ferdig med studiene, sender du meg en mail, og så ordner jeg deg en jobb.» Og da det var et halvt år igjen av studiene sendte Naya mailen.

– Regionsjefen svarte med å spørre om hvor jeg ville bo, og dermed hadde jeg jobb i Bergen rett etter studiene.

Tilbakemeldinger gir godfølelse

På apoteket i Bergen er det mange ulike kunder som tar turen innom, og det er ikke bare mennesker som trenger medisiner. Det kan komme inn resepter på medisiner for både fugler, hester og hunder, men uansett hvilken resept Naya får er det viktig at hun regner ut riktig dosering og dobbeltsjekker den. Hvis en kunde står på to legemidler som egentlig ikke passer sammen, må hun vurdere om de kanskje kan kan tas til ulike tidspunkt, eller ringe legen slik at de kan bli enige om at dosen justeres eller byttes med annet legemiddel.

– Det hender at jeg oppdager feil i reseptene, så jobben vi gjør er viktig.

– Kundene som kommer hit har alle mulige spørsmål. Jeg har til og med fått spørsmål om hvordan en graviditetstest skal tas! Vi har mange faste kunder, samtidig som vi får nye hele tiden. Det har blitt mange kjente ansikter og samtaler om alt mulig. Etter hvert har jeg fått kunder som kommer spesifikt til meg, fordi de synes det er enkelt å snakke med meg og de sier at jeg gir gode råd. Slike tilbakemeldinger gir jo virkelig en godfølelse.

Stresser skikkelig noen ganger

Videre forteller Naya at dersom man har lyst til å jobbe på apotek, er det viktig at man er et sosialt menneske og faktisk bryr seg om det kunden sier når de forteller hva de trenger. Uansett har farmasiyrket noe som passer for de fleste, for når du først har utdanningen er det mange ulike arbeidssteder som trenger kompetansen din. Naya forteller at mange fra hennes studium har valgt å ta seg jobber i legemiddelindustrien eller på sykehus. Etter hvert kunne hun også selv tenke seg å prøve en jobb i legemiddelindustrien, men hun trives også godt på apoteket hvor hun jobber nå.

Ikke bare er hun nestleder på apoteket, hun er også logistikkansvarlig.

Hun bestiller varene apoteket trenger, sjekker holdbarheten på produktene og har ansvaret for anbud. Når et sykehjem i nærheten får akutt behov for en medisin de ikke har på lager, bestiller de medisinen fra apoteket. Da har Naya kun fire timer på å få tak i og sende medisinen.

– Jeg stresser skikkelig noen ganger, når vi ikke har medisinen inne og må få tak i den. Men med tiden har vi klart å bygge opp et godt lager, og jeg vet hva vi trenger å ha der.

Bedre opplæring og faglige aktiviteter

Likevel er det ikke alltid legemiddelprodusentene klarer å levere det Naya ønsker å ha på apoteket sitt. Spesielt etter at korona kom opplevde Naya mye mangel. Folk begynte å hamstre medisinene de trengte, og pågangen på apotekene ble veldig stor. Dermed ble apotekene nødt til å rasjonere medisinene slik at de ikke skulle gå tomme for det som kan være livsviktige medisiner. Det ble også ekstra hektisk med alle smittevernstiltakene som måtte innføres og begrensningen på antall kunder som kunne være inne i apoteklokalet samtidig. Nå er situasjonen litt mer under kontroll, og de vet hvordan de skal håndtere situasjonen.

Oppå dette er hun også hovedtillitsvalgt i Norges Farmaceutiske Forening. Ivrig forteller hun om hvor viktig det er at de ansatte vet hvilke rettigheter de har, blant annet at matpausen skal være betalt og når overtidstillegget starter. Lønnsforhandlingene til provisorfarmasøytene er også en viktig del av vervet. Hver uke har Naya seks timer til å jobbe med alt vervet innebærer, og hun samarbeider mye med ledelsen på apotekene for at medlemmene i foreningen skal få best mulige vilkår. Det kan gjelde både bedre opplæring og flere faglige aktiviteter.

Bra studiemiljø

– Jeg er glad i å engasjere meg i viktige saker og har lært utrolig mye av å være hovedtillitsvalgt. Som provisorfarmasøyt har du mange muligheter til å ta på deg verv og lederansvar, men det er fullt mulig å ikke gjøre det også dersom det passer deg best.

Før hun startet på studiet visste hun at hun likte realfag. Det viktigste var å jobbe med noe hvor hun bidro til bedre helse i samfunnet. Hun vurderte odontologi, men det ble farmasi i stedet. Da hun startet på studiet, likte hun fagene og foreleserne veldig godt. Miljøet blant studentene var også veldig bra, derfor valgte hun å gå 100 % for farmasi. I studentforeningen ble hun sosialansvarlig sammen med en venninne, og de arrangerte det årlige farmasi-ballet. Senere ble hun sekretær og holdt seg aktiv i foreningen gjennom studiet.

– Studiet hadde virkelig bra miljø. Vi studentene ble veldig godt kjent oss imellom. Men det var også lett å banke på døren til professorene og spørre om hjelp. Det var mye nytt å sette seg inn i i starten, men etter hvert får man rutine, og det meste gikk veldig greit.

Naya forteller videre at det er et intensivt og krevende studium, men at du lærer utrolig mye. Det finnes så mange medisiner der ute at det er umulig å vite alt om dem alle, derfor er kanskje noe av det viktigste hun lærte på studiet hvordan hun finner frem til riktig informasjon når hun mottar en resept på en medisin hun ikke har hørt om før. For nye legemidler utvikles stadig, og derfor er også en viktig del av jobben til Naya å holde seg oppdatert på siste nytt i legemiddelverdenen. Slik at neste gang du trenger en medisin og legen din foreslår noe nytt, vet Naya også hvilken informasjon du trenger om bruken av den.

Naya el Habbach

Stilling: Provisorfarmasøyt

Arbeidsgiver: Vitusapotek Gullgruven

Alder: 27 år

Kommer fra: Bergen

Studieprogram: Farmasi, ferdig 2017

Erfaring i studietiden: Jobb på apotek.

Av Eirin Aders
Publisert 23. mars 2021 16:50 - Sist endret 25. aug. 2021 14:57