LIT3000 – Allmenn litteraturvitenskap: Fordypningsemne med bacheloroppgave

Kort om emnet

Emnet er et litteraturvitenskapelig fordypningsstudium sentrert om en litterær sjanger, en litteraturhistorisk periode eller en tematisk problemstilling. Temaet for fordypningsstudiet varierer fra semester til semester.

I forlengelsen av undervisningen og fellespensum skal studenten i samråd med faglærer selv velge en individuell problemstilling som tema for sin bacheloroppgave. Mer spesifikk informasjon om det aktuelle tema finnes på semestersiden.

Pensum består av to deler: et fellespensum og et individuelt fordypningspensum. Fellespensum består av ca. 8 verk, hvorav minst 4 er litterære og minst 2 er teoretiske/litteraturhistoriske (150-200 s teori teller som ett verk).

Det individuelle fordypningspensumet består av ca 4 verk hvorav minst ett må bestå av sekundærlitteratur og kommentarer. Litteraturen i fellespensum skal være hentet fra minst to språkområder. Verkene velges fra en liste utarbeidet av faglærer.

Tema for våren 2024 er Holocaust og krigstraumer i vestlig samtidslitteratur:

Dette emnet tar utgangspunkt i samtidslitteraturen om Holocaust og andre verdenskrig som er skrevet av dem som selv ikke opplevde grusomhetene. Andre og tredje generasjons overlevere har fått overlevert tidsvitne-fortellinger som er blitt en del av deres identitet også. Før krigen var Polen et sentrum for jødedommen i Europa og rommet kontinentets største jødiske befolkning med omkring 3,3 millioner mennesker. Holocaust førte til utryddelsen av 90 % av denne befolkningen, en nesten ufattelig tragedie som har etterlatt et varig kulturelt og menneskelig tomrom langt utover landets grenser. Opplevelsen av tap, avhumanisering og massemord har særlig preget de amerikanske jødene, hvor brorparten har polske eller ukrainske røtter. Flere tiår senere strever europeiske og amerikanske samfunn fortsatt med minnekulturen rundt Holocaust - midt oppi utfordringene som preger vår egen samtid. Litterære minnestudier kan hjelpe oss å forstå hvordan den traumatiske fortiden lever videre hos polske og amerikanske samtidsforfattere. De kan også gi oss forklaringer på hvordan mennesker og medier reagerer på jødeutryddelsens eller andre verdenskrigens nærvær her og nå.

Fellespensum består av et knippe polske og amerikanske litterære tekster skrevet de siste 30 årene. De fleste forfatterne er av andre eller tredje generasjon etter dem som opplevde Holocaust. I tillegg gis det en grundig innføring i litterære minnestudier med et teoretisk pensum på omlag 600 sider. Emnet åpner for fordypelse i et rikt utvalg av mulige problemstillinger knyttet til den litterære fremstillingen av Holocaust og andre verdenskrig, som for eksempel erfaringer av tap, skam og skyld, og skriving som frigjøring og identitetsdannelse.

Undervisningen vil primært ta utgangspunkt i fellespensum, men vil også gi rom for å diskutere temaer og spørsmål knyttet til individuelle fordypningspensa.

Hva lærer du?

Når du har fullført dette emnet:

  • har du fått fordypede kunnskaper om et litteraturvitenskapelig tema

  • kan du arbeide selvstendig med en litteraturvitenskapelig problemstilling

  • kan du gjennomføre en litteraturanalyse med utgangspunkt i litteraturteori og tidligere forskning på feltet

  • kan du lage en oppgaveformulering og finne relevant sekundærlitteratur. Gjennom dette oppøver du selvstendighet og vitenskapelig orienteringsevne

  • har du utviklet skriveferdighetene dine

  • har du evne til å utvikle et litteraturvitenskapelig resonnement

  • har du utviklet ferdigheter som er nødvendige for et eventuelt masterstudium i allmenn litteraturvitenskap.

Opptak til emnet

Opptak til emnet forutsetter opptak til bachelorstudiet i allmenn litteraturvitenskap, i tillegg til de obligatoriske forkunnskapskravene (se nedenfor).

Hvis det er ledig plass, kan enkeltemnestudenter søke om opptak hvis de tilfredsstiller de obligatoriske forkunnskapskravene. Er du interessert, kan du kontakte studiekonsulenten for allmenn litteratur.

Obligatoriske forkunnskaper

Det kreves tilsammen minst 120 studiepoeng hvorav 50 studiepoeng skal være følgende emner: LIT1301 – Vestens litteratur fra antikken til 1700, LIT1302 – Vestens litteratur fra 1700 til 1900, LIT1303 – Vestens litteratur fra 1900 til i dag og LIT2000 – Litteraturvitenskapelige grunnlagsproblemer.

Undervisning

Undervisningen blir gitt som seminarundervisning 28 timer fordelt på to- og/eller tre-timers-økter. I tillegg kommer to lese-/skriveuker fordelt gjennom semesteret. Undervisningen er basert på at studentene deltar aktivt. Studentene bør tidlig komme i gang med skriving av semesteroppgaven. Det gis veiledning på semesteroppgaven, både individuelt og på seminarene.

Obligatorisk aktivitet:

• Et obligatorisk bibliotekkurs inngår i seminaret. Du må holde minst ett forberedt muntlig innlegg i seminaret, eller levere ett skriftlig innlegg i emnets diskusjonsforum i Canvas. Innlegget skal ha tilknytning til fellespensum, og må godkjennes av faglærer før eksamen. Før du kan levere semesteroppgaven, må et utkast til oppgaven (med avgrensning og problemstilling) på minimum 2 sider være godkjent av faglærer. Les her om regler for gyldig forfall og hvordan du søker om utsettelse. Informasjon om retningslinjer for obligatoriske aktiviteter.

• Det er krav om oppmøte til 60 % av undervisningen. I dette emnet må du møte til 6 av 10 økter. Kravet er absolutt.

Fraværsgrensen skal dekke normalt sykdomsfravær og liknende. Du får derfor ikke gyldig forfall til undervisning på grunnlag av legeattest, selv om fraværet skyldes hindringer som du selv ikke kan lastes for.

Dersom emnet har fysisk undervisning og du er meldt til en fysisk seminargruppe, skal du møte til undervisning i rommet som er oppgitt i timeplanen.

Dersom emnet har digital undervisning og du er meldt til en digital seminargruppe, skal du være til stede med påslått skjerm.

I særlige tilfeller, for eksempel ved alvorlig eller langvarig sykdom, kan du søke om tilrettelegging.

Godkjent aktivitet er kun gyldig inneværende semester.

Eksamen

Obligatorisk aktivitet (se over) må være godkjent før eksamen.

Eksamen består av to deler:

  1. En semesteroppgave på 15 sider (med 2300 tegn uten mellomrom pr. side). Avvik i omfang på mer enn +/- 10 prosent kan føre til trekk i karakteren. Tema og problemstilling må godkjennes av faglærer.
  2. En muntlig eksamen på ca. 20-30 minutter. Eksamen dreier seg særlig om fellespensum.

Semesteroppgaven teller 2/3 og muntlig eksamen 1/3. Alle eksamensdeler må være bestått i samme semester for at samlet karakter på emnet skal være bestått. Dersom karakteren er F på en av eksamensdelene, blir samlet resultat F.

En semesteroppgave som er bestått, kan ikke leveres på nytt i bearbeidet form.

Eksamensspråk

I tillegg til skandinaviske språk og engelsk kan eksamen også avlegges på et av de store europeiske språkene etter forhåndssøknad.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 24. mai 2024 03:48:40

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
20
Undervisning
Vår

Fra og med 2024 går emnet kun om våren.

Eksamen
Vår
Undervisningsspråk
Norsk