LIT3461 – Kjønn og estetikk

Kort om emnet

Emnet utforsker betydningen av kjønn i studiet av litteratur og billedkunst. Pensum består av et teoretisk kjernestoff som knytter kjønn til kunstinstitusjonen, historieskriving og estetisk teori.

I tillegg kommer et tematisk eller historisk avgrenset fordypningspensum der det fokuseres på kjønn i analysen av enkeltverk.

Tema og pensum for fordypningsstudiet varierer fra år til år.

Tema for våren 2024 er Kjønn og det fremmede:

I det store opplysningsprosjektet som starter på 1700-tallet, bl.a. med den franske Encyklopedien, fremtrer den hvite europeiske mann som det erkjennende subjektet som vil tilegne seg og utvikle kunnskap om verden. I dette inngår alle andre - barnet, kvinnen, ikke-europeeren, «den ville» - som fremmede og gåtefulle, som noen man vil forstå, men som også yter motstand. For feminismen har et hovedanliggende vært å motsi paradigmet: Også kvinnen er et erkjennende subjekt, som søker forståelse både om seg selv og andre. Og i det 20. århundre ble bildet av den kolonialiserte andre utfordret av Edward Said og andre postkoloniale tenkere. På Kjønn og estetikk denne våren skal vi studere kunst, film og litteratur som utforsker etterdønningene av opplysningsparadigmet: Hva ligger i forestillingen om det fremmede? Hvordan er forholdet mellom kvinnen, som Simone de Beauvoir påpekte som den Andre, og andre Andre'r? Er det noen som alltid er den ene, som ikke er fremmed for noen eller for seg selv? Kan man utforske og utfordre seg selv som en fremmed?

Hva lærer du?

Når du har fullført dette emnet, har du:

  • lært å reflektere inn kjønnsdimensjonen i estetisk teori og praksis
  • lært å analysere litterære verk og billedkunst med vekt på betydninger av kjønn.
  • gjennom valget av oppgaveformulering og skriving av oppgaven opparbeidet skrivetrening og selvstendighet.

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer.

Seminarundervisningen forutsetter undervisningsopptak til emnet. Emner med obligatorisk muntlig innlegg forutsetter undervisningsopptak.

Ta kontakt med studiekonsulenten for faget dersom du ikke har adgang til å søke opptak til emnet i studentweb.

Obligatoriske forkunnskaper

Det kreves tilsammen 120 avlagte studiepoeng, hvorav minst 50 studiepoeng i et litteraturfag, kunsthistorie eller tverrfaglige kjønnsstudier.

Overlappende emner

Undervisning

Seminarundervisning med to timer i uken i ti uker. I tillegg kommer tre lese-/skriveuker fordelt gjennom semesteret, i alt tretten uker. I tillegg gis det tilbud om skriveseminarer. Undervisningen er felles for LIT3461, LIT3462, LIT4461 og LIT4462.

Undervisningen er basert på at studentene deltar aktivt. Studentene bør tidlig komme i gang med skriving av semesteroppgaven. Det gis veiledning på semesteroppgaven, både individuelt og på egne veiledningsseminarer.

Obligatorisk aktivitet:

• Du må holde minst ett forberedt muntlig innlegg i seminaret. Innlegget må godkjennes av faglærer før eksamen. Les her om regler for gyldig forfall og hvordan du søker om utsettelse. Informasjon om retningslinjer for obligatoriske aktiviteter.

• Det er krav om oppmøte til 60 % av undervisningen. I dette emnet må du møte til 6 av 10 seminarer. Kravet er absolutt.

Fraværsgrensen skal dekke normalt sykdomsfravær og liknende. Du får derfor ikke gyldig forfall til undervisning på grunnlag av legeattest, selv om fraværet skyldes hindringer som du selv ikke kan lastes for.

Dersom emnet har fysisk undervisning og du er meldt til en fysisk seminargruppe, skal du møte til undervisning i rommet som er oppgitt i timeplanen.

Dersom emnet har digital undervisning og du er meldt til en digital seminargruppe, skal du være til stede med påslått skjerm.

I særlige tilfeller, for eksempel ved alvorlig eller langvarig sykdom, kan du søke om tilrettelegging.

Godkjent aktivitet er kun gyldig inneværende semester.

Eksamen

Obligatorisk aktivitet (se over) må være godkjent før eksamen.

Eksamensformen på emnet er en semesteroppgave på 9 sider (à 2300 tegn uten mellomrom). Avvik i omfang på mer enn +/- 10 prosent kan føre til trekk i karakteren. Besvarelsen må inneholde kildehenvisninger og bibliografi.

Tema for semesteroppgaven bestemmes i samråd med faglærer. Oppgaven skal inneholde estetisk analyse med vekt på kjønnsproblematikk. Du skriver oppgaven innenfor det faget (kunsthistorie, litteraturvitenskap) du har bakgrunn fra. Studenter med bakgrunn i tverrfaglig kjønnsforskning må velge om de vil skrive oppgaven innenfor litteraturvitenskap eller kunsthistorie.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Karakteren publiseres i Studentweb senest tre uker etter eksamens-/innleveringsdato.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 28. mars 2024 10:19:37

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Vår
Eksamen
Vår
Undervisningsspråk
Norsk