LIT4001 – Litteraturvitenskapelige grunnlagsproblemer

Kort om emnet

Litteraturvitenskapelige grunnlagsproblemer har å gjøre med hva litteratur er, hvordan den skal fortolkes og hvilken rolle den spiller i samfunnet. Disse spørsmålene har vært reist og gitt ulike svar innenfor litteraturteorien, og dette emnet er et studium av noen viktige problemformuleringer i feltet de siste 100 år.

Pensum består av ca. 700 s litteraturteori, hvorav 200 sider velges i samråd med faglærer. I tillegg kommer et utvalg skjønnlitterære tekster (150-200 sider) til å illustrere problemstillingene i pensumartiklene.

Hva lærer du?

Når du har fullført dette emnet kan du:

  • redegjøre skriftlig og muntlig for litteraturvitenskapelige begreper og tankegang
  • forklare sentrale problemstillinger innenfor moderne litteraturteori
  • reflektere over egen lesning av litterære og teoretiske tekster.

Opptak til emnet

Studenter med studierett på program må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Studenter tatt opp til andre masterprogrammer, kan etter søknad få adgang til emnet hvis dette er klarert med eget program.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke om opptak til våre studieprogrammer.

Overlappende emner

Undervisning

Undervisningen er felles med LIT2000 – Litteraturvitenskapelige grunnlagsproblemer og foregår dels ved oversiktsforelesninger (5 dobbelttimer), dels i seminarer med én ukentlig dobbelttime undervisning over 10 uker. Det legges inn 3 leseuker jevnt fordelt gjennom semesteret, i alt 14 uker. Undervisningen er basert på at studentene deltar aktivt.

Obligatorisk aktivitet:

• Du skal holde et muntlig innlegg til diskusjon i seminarundervisningen. Etter tilbakemelding bearbeides innlegget til en skriftlig oppgave på 3-4 sider (à 2300 tegn uten mellomrom). Obligatorisk aktivitet må godkjennes av faglærer før eksamen. Les her om regler for gyldig forfall og hvordan du søker om utsettelse. Informasjon om retningslinjer for obligatoriske aktiviteter.

• Det er krav om oppmøte til 60 % av seminarundervisningen. I dette emnet må du møte til 6 av 10 seminarer. Kravet er absolutt.

Fraværsgrensen skal dekke normalt sykdomsfravær og liknende. Du får derfor ikke gyldig forfall til undervisning på grunnlag av legeattest, selv om fraværet skyldes hindringer som du selv ikke kan lastes for.

Dersom emnet har fysisk undervisning og du er meldt til en fysisk seminargruppe, skal du møte til undervisning i rommet som er oppgitt i timeplanen.

Dersom emnet har digital undervisning og du er meldt til en digital seminargruppe, skal du være til stede med påslått skjerm.

I særlige tilfeller, for eksempel ved alvorlig eller langvarig sykdom, kan du søke om tilrettelegging.

Godkjent aktivitet er gyldig inneværende semester og de to neste gangene emnet tilbys. All obligatorisk aktivitet må være bestått i samme semester.

Eksamen

Obligatorisk aktivitet (se over) må være godkjent før eksamen.

Eksamensformen på emnet er en muntlig eksamen på 20-30 minutter, vanligvis om 2-3 pensumtekster og ditt tilleggspensum. Eksamen gjennomføres av faglærer og oppnevnt sensor.

Hjelpemidler til eksamen

Ingen hjelpemidler er tillatt på muntlig eksamen.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 23. mai 2024 06:28:25

Fakta om emnet

Nivå
Master
Studiepoeng
10
Undervisning
Vår og høst
Eksamen
Vår og høst
Undervisningsspråk
Norsk